Masáž v tehotenstve: Áno alebo nie?

Masáž v tehotenstve: Áno alebo nie?>

Môžete sa stretnúť s názorom, že masáže sú v tehotenstve úplne neprípustné alebo minimálne nevhodné. Lenže ono to nie je tak celkom pravda. Samozrejme, sú miesta, ktoré sa masírovať nesmú, ale prečo by malo vadiť podstúpiť masáž šije alebo napríklad nôh?

Masírovanie, to sú špeciálne pohyby a hmaty, ktoré spracuvávajú svaly do hĺbky. Počas tehotenstva sa nesmie masírovať oblasť malej panvy a brucho, inak však nie ste obmedzovaná! Teda platia pre vás rovnaké pravidlá, ako pre všetkých ostatných.

57571045

Je to potrebné

Masáž je v tehotenstve potrebná doslova ako soľ. Veď práve v tomto období dostáva najviac zabrať bedrová časť chrbta, šija a dolné končatiny. Ak sa teda rozhodnete masáž podstúpiť, mali by ste si dopriať naozaj maximálnu starostlivosť uvedených častí tela. Niekomu bude vyhovovať ľahšia masáž, inému dôkladnejšie premasírovanie svalov. Vždy predsa záleží na želaní a pohode budúcej mamičky.

Masáž chrbta

Najväčším problémom je podľa masérov poloha. Avšak profesionála nemôže niečo také zaskočiť. Veď riešenie je také jednoduché! Pri masáži chrbta by ste mali za normálnych okolností ležať na bruchu. To je v pokročilom štádiu tehotenstva nielen nemožné, ale aj nebezpečné. Preto sa využíva poloha v sede, alebo v ľahu, prípadne aj na boku. Táto poloha nie je ideálna, svaly sa v nej totiž nedokážu dostatočne uvoľniť. Preto je vhodnejšie vyhľadať na masáž odborníka, ktorý má dostatok skúseností a masáž spolu s jednotlivými hmaty prispôsobí polohe tehotnej ženy.

Masáž nôh

V tomto prípade nevhodná poloha budúcu mamičku neohrozuje. Sadne si na lôžko alebo kreslo, chrbát jej masér podloží vankúšmi alebo zloženou dekou. Najdôležitejšie je nájsť takú polohu, ktorá bude príjemná a pohodlná. Tehotná žena by nemala ležať na rovnej podložke na chrbte, pretože dochádza k zlému prekrveniu a nedostatočnému zásobeniu dieťaťa. Predná strana nôh sa masíruje bez problémov. Pri masáži zadnej časti stehien a lýtok stačí len pokrčiť nohy. Masáž bokov sa vykonáva v polohe na boku. Vyhýbať sa nemusíte ani masáži vnútorných stehien a chodidiel.

isifa_149328216

Hladenie bruška

Zámerne nenazývame túto techniku ​​masážou, pretože ako sme už uviedli, niečo také je v tehotenstve neprípustné. A navyše ani o masáž nejde. Ide skôr o hladenie. Táto "terapia" je veľmi významným okamihom pre psychiku budúcej mamičky. A rovnako neoceniteľný vplyv má aj na nenarodené dieťa. Nie je nevyhnutné, aby "hladkanie" vykonával odborník. Požiadať o to môžete aj partnera. Nielenže to utuží puto medzi vami, ale aj vzťah medzi partnerom a dieťatkom. Hladenie vykonávajte v kruhovitých pohyboch po brušku v smere hodinových ručičiek. Využiť môžete aj špeciálne oleje s vitamínmi A, B, D, ktoré udržujú elasticitu pokožky a zabraňujú jej vysúšaniu alebo vzniku strií.

Vedeli ste, že niektoré oleje môžu pomôcť upokojiť vaše dieťatko? Najprv sa ale vždy poraďte so svojím lekárom. Existujú totiž silice, ktoré nie sú v tehotenstve vhodné. Patrí medzi ne napr. céder, bazalka, jalovec, majorán, muškátový orech, oregano, palina, petržlen, santal, saturejka a aníz.