Manželia, nezabúdajte spolu randiť!

Manželia, nezabúdajte spolu randiť!>

Niektorí spolu chodia aspoň raz ročne na dovolenku bez deti. Iní si idú v sobotu zahrať tenis. Alebo chodia na kurzy varenia či do obľúbenej reštaurácie. Avšak množstvo párov po rokoch manželstva a s malými deťmi zabúda na dôležitú prísadu v ich vzťahu. Iskru zvanú randenie.

Vravia si: “To už predsa nie je pre nás. Teraz máme iné povinnosti. Na spoločne strávené večery pri sviečkach neostáva čas ani energia.“ A takto sa z manželstva, plného lásky a porozumenia, stáva už len zvyk.

isifa-100978830Tráviť spoločne čas - KVALITNE

Každý predsa vie, že partneri by spolu mali randiť. Dôvodov je predsa viacero. Že by mali spolu tráviť čas kvalitne. Nielen každodennou rutinou - prepínaním kanálov v telke. Poznáte to. Na sebe máme pyžamo, sme neupravení. Deti konečne zaspali a my si "užívame" posledné minúty pred ďalšou, mierne nazvanou kómou. Pritom však vieme, aké dôležité je raz za čas dať stranou prácu, domácnosť a dokonca aj deti! Existujú predsa starí rodičia, najlepšie kamarátky alebo aj verná babysitterka. Ide len o to jediné - chcieť!

"Predtým, než sme sa vzali, sme s mojou polovičkou trávili spolu každú voľnú chvíľu. Keď sme nepracovali alebo nespali, robili sme niečo spoločne. Potom prišla svadba a rozbehol sa kolobeh rutiny. Práca začala byť serióznejšia, prišli na svet deti. Než sme si to stihli poriadne uvedomiť, náš čas zaplnili iné povinnosti a jeden na druhého sme už nemali čas. Romantiku vystriedali účty a domáce práce," priznáva sa Roman (38).

Po čase si však obaja uvedomili, že nie je správne pozerať sa na seba zrazu ako na nejakého spolubývajúceho, živiteľa rodiny či pestúnku. Jeden pre druhého predsa aj naďalej zostávate tým najdôležitejším. Láskou, partnerom i najlepším priateľom. Romantika nie je dočasným nástrojom, ktorým sa dávajú páry dohromady. Mala by byť trvalou ingredienciou života každého milujúceho manželstva.

Cesta, ako mať k sebe bližšie

Trávením spoločných chvíľ a prežívaním nových spoločných zážitkov sme si bližší. Zrazu výjdeme zo všednej ulity štyroch stien a vidíme jeden druhého v novom svetle. Spoločné aktivity v nás vytvárajú spoločné pocity. Ak sa náš spoločný partnerský život bude točiť iba okolo vyzdvihnutia detí zo škôlky, platenia hypotéky a umývania okien, nebudeme si bližší.

78367674

Ako ale toto všetko docieliť?

Prvotným predsavzatím by mala byť dohoda o pravidelnom randení. Tak často, ako sa to dá. Raz za týždeň, za dva týždne? Je to na každom páre. Takisto je fajn, ak už spolu vyrazíte von, za spoločnými zážitkami, na obľúbené miesta... nehovoriť dokolečka o domácich prácach, problémoch v práci či deťoch. Nechajte na chvíľu každodenné starosti doma a užívajte si večer či poobede vo dvojici. Ako za starých čias.

Zároveň nič z toho netreba brať ako povinnosť. Nehľadať výhovorky, prečo sa to nedá. Nezvoliť si stále iba jednoduchšiu alternatívu – zostať doma a sledovať spoločne televízor. Takouto stratégiou zabijete všetkú romantiku aj podstatu randenia. Spravte si z týchto pravidelných spoločných aktivít dôvod na tešenie sa jeden na druhého. Konečne budete mať niekoľko hodín iba sami pre seba. Detí budú v poriadku doma v spoločnosti im blízkeho človeka. Ide predsa iba o pár hodín. Povinnosti a domáce práce na vás takisto počkajú do ďalšieho dňa. Teraz si totiž vychutnávate večer a zároveň pracujete na posilňovaní vzájomneho vzťahu. Tak čo, odhodláte sa?

„S manželom si každý mesiac plánujeme tzv. ´tajné rande´. Striedame sa v tom, kto ho iniciuje. Podmienkou je, aby sa nám to obom páčilo a užili sme si to. Stanovili sme si dokonca aj rozpočet, ktorý by sme nemali presiahnuť. Pravidlom je tiež, že priebeh rande sa nesmie dvakrát za sebou opakovať. Ak napríklad ja jeden mesiac naplánujem, že ideme do kina a na večeru, nasledujúci mesiac môj manžel nemôže prísť s tým istým scenárom. A zatiaľ to funguje skvele," dodáva Ivana (36).