Príručka pre mamičky: Nedajte chorobe šancu!

Príručka pre mamičky: Nedajte chorobe šancu!>
Keď sú chorí naši najmenší, snažíme sa im dopriať maximálny oddych. Keď to však príde na nás, zodpovedné mamičky, neraz sa naša nechcená „marodka“ odrazí na chode domácnosti. Ako zvolniť tempo v čase, keď sme choré a zároveň zvládnuť viesť domácnosť?

1.Buďte vždy pripravená

Treba veriť, že váš skvelý partner alebo dostatočne veľké deti sa o časť úkonov postarajú za vás. Predstavme si ale prípad, že nie ste v takej ideálnej situácii. Partner je celé dni v práci a deti sú príliš malé na „záskok“ v domácnosti. No a ako to už býva zvykom, chrípke podľahneme podľa starého známeho hesla: Z ničoho nič. Posledné, na čo vtedy chceme myslieť je návšteva lekárne, zháňanie sa po základných hygienických potrebách či hodiny strávené v kuchyni. Bod 1 Príručky na prežitie teda znie: Ak už nerada plánujete a zásobujete sa počas celého roka, myslite na to aspoň počas chrípkovej sezóny.

Lieky

Zásobte svoju lekárničku najpotrebnejšími liekmi proti prechladnutiu a chrípke. Ak „to“ na vás zrazu príde, nemusíte hneď utekať do lekárne.

Vreckovky

Hygienické vreckovky bývajú nedostatkovým tovarom. Ak nechcete skladovať všetky bacily, používajte jednu vreckovku na jedno použitie. Doma preto majte nachystané minimálne jedno extra balenie.

Kuchynské zásoby

Majte vždy v špajze a v chladničke rezervnú zásobu potravín, z ktorej môžete v prípade choroby pripraviť jednoduché obedy bez toho, aby ste musela letieť do obchodu. Ak v kuchyni nič nenájdete, našťastie môžete nakupovať online. A to ako potraviny, tak napríklad detské príkrmy či plienky. Tovar vám kuriér privezie pohodlne až k vašim domovým dverám.

2. Odpočívajte

Každý deň si možno nenájdete čas na odpočinok. Ale keď vás choroba skolí, potrebujete čas na regeneráciu. Pohodlná tepláková súprava alebo pyžamo, pár hodín spánku navyše, horúca sprcha se sprchovým gélom pre citlivú pokožku. To všetko vám môže pomôcť sa z toho dostať.

3. Vymyslite deťom zábavu

Ak ste doma s deťmi, skúste ich zamestnať omaľovánkami, tvorením rôznych kreatívnych výtvorov. Dovolené sú aj počítačové hry a tablet. Nebojte sa obrátiť na svokru / mamu / tetu / kamarátku, ktorá je tiež na materskej a požiadať ich o pomoc.

4. Udržujte domácnosť v tzv. Sleeping mode

Niekoľko hodín na nohách v čase choroby možno zvládnete, ale „netýrajte“ sa takto príliš často. Počas sleeping modu bude starostlivosť o domácnosť naďalej prebiehať, avšak na znížených obrátkach. Základné činnosti, na ktoré máte energiu, urobte, zvyšok nechajte na „potom“. Delegujte úkony na zvyšných členov domácnosti.

30 minút po sprche

Využite to krátke, svetlé obdobie hneď po sprche, keď sa cítite ako-tak svieža. Naplňte práčku aj umývačku riadu. Až budete mať potom ďalší energický nával, môžete vyvesiť prádlo (zvesíte ho hoc aj o pár dní, keď vám už bude lepšie) a vyprázdniť umývačku.

Keď sa varí čaj

Samozrejme, nie každý má doma umývačku. Vyhraďte si teda 10 minút na ručné umývanie riadu – v čase, keď čakáte, kým vám zovrie voda na ďalší liter čaju. Špinavý sporák nateraz počká. Nechajte riady uschnúť hoc aj niekoľko hodín a pri ďalšej várke čaju alebo slepačej polievky ich poukladáte.

5. Bonus: Čisté vankúše

Zostal vám ešte kúsok energie? Čo tak vymeniť si posteľné prádlo za čisté? Ak sa vám nechce meniť kompletný set, prezlečte aspoň vankúš. Hneď sa vám na ňom bude lepšie spať.