"Mami, kto nosí darčeky?" alebo ako deti vidia Ježiška

"Mami, kto nosí darčeky?" alebo ako deti vidia Ježiška>

Pomaly, ale isto sa blížia najkrajšie sviatky roka. Každý sa pripravuje po svojom. Ale ten, kto má doma malé dieťa, musí občas riešiť otázky malých zvedavých hlavičiek. Odkiaľ sa berú darčeky? Kde je Ježiško a kto je ten starý pán v červenom obleku?

Možno si hovoríte, že na takéto otázky majú ešte vaše zlatíčka dosť času. Len aby ste sa nečudovali! Pri "písaní" listu Ježiškovi môžete naraziť napríklad na otázky typu: Ako vyzerá? Prečo ho nevidíme? Prečo nosí darčeky a kde na to berie peniažky? Niektorí rodičia pohotovo vystrelia nejakú múdru odpoveď. Iní používajú príbeh, ktorý im rozprávali ešte ich rodičia. Ak si neviete rady, ako deťom všetko okolo neviditeľného Jezuliatka, ktoré nadeľuje darčeky, vysvetliť, čítajte ďalej.

Ako Ježiško vyzerá?

Pre deti je zvyčajne veľmi ťažké predstaviť si bábätko, ktoré vlastne nikdy nemôžu zahliadnuť a ktoré napriek tomu, že je tak maličké, dokáže doniesť darčeky všetkým dobrým deťom. Je to o to ťažšie, že sa okolo neho netočia atraktívne reklamy, nevykukuje na nás z farebných pútačov v obchodoch a ani sa v drvivej väčšine neobjavuje na tovaroch s vianočnou tematikou, napríklad na adventných kalendároch, baliacich papieroch či iných.

Ak si nie ste úplne istí, ako dieťaťu Ježiška vysvetliť a bojíte sa zvedavých otázok, na ktoré by ste nepoznali odpoveď, skúste sa ich samotných spýtať, ako si ho predstavujú. Môžu ho trebárs aj namaľovať!

Mamička štvorročnej Magdy hovorí: "Obdobie, kedy začala pátrať po tom, odkiaľ sa ku nám darčeky dostanú, prišla skôr, než som čakala. Chcela vedieť, ako Ježiško vyzerá a ako to, že keď je to malé bábätko, unesie všetky darčeky. Raz sme len tak sedeli v decembri pri okne a v diaľke letelo lietadlo a svietilo červeným svetielkom. V tom malá zavolala, že to je určite on. A od tej doby je to naša tradícia. V zime je skrátka každé červené svetielko Ježiško. "

Psychologička Markéta Kavale zisťovala, akú predstavu o Ježiškovi deti majú. A na čo prišla? Že si ho zhruba polovica detí predstavuje ako staršieho pána v plášti. Pripomína im kúzelného deduška. Pätina detí ho vidí ako bábätko v jasličkách a pomerne veľké množstvo si ho dokonca predstavuje ako zvieratko. Najčastejšie ako ježka (Ježiško - ježko).

deti-a-VianoceKde sa berú darčeky

Vždy to tak nebolo, že by darčeky nosil Ježiško. Pôvodne ich nosil hlavne svätý Mikuláš, a to obzlášť chudobným deťom. Rozdávanie darčekoch večer 24. decembra alebo skoro ráno 25. decembra sa začalo presadzovať až v 16. storočí v Nemecku. Martin Luther, veľký reformátor, rozhodol na žiadosť svojich vlastných detí, že darčeky bude na Vianoce rozdávať Boh vo svojej ľudskej podobe - Ježiško. Lenže, ako to už tak býva, konkurencia je neúprosná a dorazila aj k nám v podobe Santa Clausa. A Ježiško to nemá v posledných rokoch vôbec jednoduché. Santa sa u nás skrátka zabýval aj napriek tomu, že jeho odporcovia zúfalo volajú po zachovaní našich slovenských Vianoc a Ježiška. Na druhej strane, deťom je jedno, kto im darčeky nosí. Hlavne, že ich dostanú.

Záleží len na vás, čo doma uznávate a kto práve pod váš stromček nosí darčeky. U nás plní radostnú povinnosť Ježiško. Inde má podobnú úlohu Dedo Mráz (Rusko), Joulupukki (Fínsko), Christkind (Nemecko) alebo père Noël (francúzsky hovoriace krajiny). Santa Claus je najpopulárnejší hlavne v USA, Kanade a Veľkej Británii.