Lúčenie bez slzičiek? Ide to!

Lúčenie bez slzičiek? Ide to!>
Desíte sa každého rána, keď idete do škôlky a priamo predo dvermi spustí to vaše zlatíčko neuveriteľný krik a plač? Ak vás to uteší, nie ste v tom sami. Podobne sú na tom desiatky ďalších rodičov. Iste sa zhodneme na tom, že to nie je nič príjemné. Čo s tým? Máme pre vás pár tipov. Namiesto rannej pohody sa už od samého prebudenia stretávate s prosbami, plačom a naliehaním dieťaťa, aby dnes do škôlky nemuselo. Nepoľavíte, nemôžete, pretože jednoducho do práce chodiť musíte. A tak odvediete malého nezbedníka do škôlky, kde dráma pokračuje. Zúfalé pohľady, zlostenie, krik. Najradšej by ste sa v tú chvíľu hanbou prepadli. Neviete, ako dieťa upokojiť, tak ho po desiatom objatí a pusinke na rozlúčku ospravedlňujúco strčíte pani učiteľke do triedy a miznete. Celú cestu do práce máte zlé svedomie a hovoríte si, že s tým musíte začať niečo robiť. Je vám táto scénka povedomá? Ak áno, vyskúšajte naše rady. Snáď vám pomôžu.
  • Všetko sa začína už deň pred tým. Dieťa by malo ísť do postele svieže a odpočinuté s dobrou náladou.
  • Ráno vstávajte včas a majte dostatočne veľkú časovú rezervu, aby ste zvládali aj neočakávané situácie, ako napríklad zdržanie počas rannej hygieny alebo problémy s obliekaním. Oblečenie dieťaťu pripravte už večer predtým. Rána tak budú krajšie a menej stresujúce, čo prispieva k dobrej nálade vás aj vášho zlatíčka.
  • Je to síce ťažké, ale pamätajte, že s úsmevom ide všetko ľahšie. Nezabúdajte na to ani v náročnejších chvíľach a pripomeňte to aj vašim najmenším.
  • Ráno sa v škôlke nelúčte príliš dlho. Ak pravidelne trávite dvadsať minút lúčením, môže to mať skôr negatívny vplyv. Vymyslite si rituál na ráno, napríklad dajte si pusu, zamávajte si a odíďte. Stres, ktorý pri dlhom lúčení dieťa prežíva, v ňom spúšťa procesy strachu a úzkosti, že sa mamička už nevráti.
  • Dieťa potrebuje istotu. Uistite ho, že po hrách a učení v škôlke sa po neho vrátite a doma si vyhradíte spoločný čas. Niekedy pomáha, keď dieťaťu priblížite dobu, kedy si pre neho prídete: "Až sa vyspinkáš a zješ olovrant, prídem si pre teba a pôjdeme spoločne domov (na ihrisko, na zmrzlinu, k babičke a pod.)". Snažte sa byť presní, lebo dieťa vás skutočne bude čakať, akonáhle zje olovrant.
  • Pripomínajte mu, že v škôlke má veľa kamarátov a úžasných hračiek, s ktorými sa môže hrať, že si to užije a za chvíľku zas budete spolu.