Lietanie v tehotenstve: Je to bezpečné a kedy si cestu radšej rozmyslieť?

Lietanie v tehotenstve: Je to bezpečné a kedy si cestu radšej rozmyslieť?>
Obdobie dovoleniek sa nezadržateľne blíži. Ak radi cestujete, zrejme je lietanie najčastejší spôsob prepravy. Bojíte sa lietať v tehotenstve? Nemali by ste sa! Prichádzate tak o neuveriteľné zážitky, akým cestovanie nepochybne je. Asi najčastejšou odpoveďou na otázku "môžem v tehotenstve lietať" je, že to závisí najmä od toho, ako sa cítite a čo vám odporúča lekár. Pokiaľ je tehotenstvo v poriadku, prekážka by to nemala byť. Je ale dobré vedieť, čo sa odporúča.

Lietanie je obľúbené, tak sa mu nevyhýbajte

Najvhodnejším a pravdepodobne najlepším obdobím na cestovanie je medzi 14 - 28. týždňom. Jednak máte za sebou prvý trimester, kde je žena najviac ohrozená potratom, na druhej strane však ešte nie ste v treťom trimestri, kde hrozí predčasný pôrod. Spýtali sme sa hovorkyne najväčšieho slovenského letiska v Bratislave, ako k tehotným pasažierkam pristupuje Letisko Milana Rastislava Štefánika.
" Od 28. do 36. týždňa môže tehotná žena cestovať výlučne s platným potvrdením od svojho ošetrujúceho lekára (spravidla nie starším ako 14 dní pred odletom). Letecké spoločnosti neprepravujú tehotné ženy po 34., resp. 36. týždni tehotenstva. Podmienky prepravy sa môžu líšiť v závislosti od toho, či ide o jednopočetné alebo viacpočetné tehotenstvo," povedala Mgr. Veronika Ševčíková. 
Cestovanie ako také však má zásady, ktoré by ste mali dodržiavať.
  • vždy sa vopred poraďte so svojím lekárom - on podľa sledovania vášho stavu vie najlepšie zhodnotiť, či ste na dlhšie cesty pripravená alebo nie
  • pri výbere destinácie sa zamerajte najmä na to, či je potrebné špeciálne očkovanie - tomu by ste sa mali vyvarovať
  • cestu plánujte tak, aby nezasahovala do termínov tehotenských testov či rôznych druhov kontrol, ktorými musíte prejsť
  • majte pri sebe všetky potrebné lekárske záznamy, v prípade potreby sa vám budú hodiť
  • skontrolujte si podmienky cestovného poistenia v zahraničí - spýtajte sa, či nie je potrebné špeciálne pripoistenie
  • majte pri sebe všetky potrebné lieky a výživové doplnky
Tretí trimester nie je pohodlný V tomto období je lietanie síce dovolené, na druhej strane asi sama uznáte, že na dlhé lety alebo extra výlety už nemáte ani chuť. V treťom trimestri však niektoré letecké spoločnosti nemusia pasažierku pustiť na palubu, akoľkovek by chcela. Preto ďalšie odporúčanie znie - poriadne si niekoľkokrát prečítať prepravné podmienky danej spoločnosti, aby ste nakoniec po všetkom balení a chystaní sa neostali doma. Letecká spoločnosť vás na palubu nemusí pustiť ani s osvedčením od lekára.

Detektor kovov vám neškodí, máte však na výber

Ak ste sa predsa len rozhodli letieť, nemusíte sa báť prehliadky. Pred detektorom kovov má mnoho tehotných žien rešpekt, dieťaťu však neškodí.
" Pri prechode bezpečnostnou kontrolou a detektorom kovov neplatia pre ženy žiadne špeciálne pravidlá, keďže prechod detektorom kovov nemá žiaden vplyv na zdravie matky ani jej plodu. V prípade, že si to tehotná žena želá, nemusí prejsť detektorom kovov. V tom prípade bude ručne skontrolovaná pracovníčkou bezpečnostnej kontroly – vždy ženou," dodala Mgr. Veronika Ševčíková.

A čo lieky?

Vitamíny a doplnky sú pre mamičky, najmä ak ich trápi zdravotná komplikácia, základ. Každé letisko či každá prepravná spoločnosť má vlastné podmieky prepravy liekov a doplnkov. Ako je na tom bratislavské letisko?
" Pri preprave liekov sa nevyžaduje predloženie lekárskeho potvrdenia. Bežne dostupné lieky – tabletky, vitamíny či výživové doplnky, ale tiež nosné/očné kvapky, sirupy proti kašľu a iné, je možné prevážať bez lekárskeho predpisu v príručnej batožine, rovnako aj v podanej batožine, avšak odporúča sa mať ich umiestnené v príručnej. Zároveň možno v príručnej batožine prepraviť aj tekuté lieky v objeme nad 100 ml, rovnako sa nevyžaduje predloženie lekárskeho potvrdenia," odpovedala na našu otázku Mgr. Ševčíková.

Máte právo na prednostný nástup?

Čakanie na odlet nie je príjemný ako pre deti, tak pre dospelého, no ani pre tehotnú ženu. Tiež sa tešíte, keď sa otvorí gate a vy už konečne budete v lietadle? Zaujímalo nás, či majú tehotné ženy prednostné právo nastúpiť do lietadla skôr ako ostaní.
"Prednostný nástup do lietadla – boarding – si môžu zakúpiť všetci cestujúci vrátane tehotných žien. Výška poplatku je rôzna u každej leteckej spoločnosti, pohybuje sa spravidla od 3 € do 5 €. Tehotné ženy nie sú oslobodené od tohto poplatku, ak si želajú prioritný nástup," odpovedala Mgr. Ševčíková.

Pravidlá na palube, ktoré sa oplatí dodržiavať

Ak sa už dostanete na palubu, majte na pamäti:
  • dodržiavajte pitný režim
  • ak vám to dovoľuje situácia, prejdite sa aspoň raz za polhodinu - premýšľajte, kde si kúpite miesto. Ožeľte miesto pri okne, miesto pri uličke je lepšia alternatíva
  • oblečte sa tak, aby ste sa cítili pohodlne
  • s lekárom sa dohodnite na tom, či je možné vziať si lieky na posilnenie cievnych stien - krvný obeh v dolných končatinách je dôležitý, aby nevznikali opuchy
  • v dokladoch by vám nemala chýbať tehotenská knižka a potvrdenie o tehotenstve najlepšie v anglickom jazyku