Ako správne vybrať kliešťa u detí a ako rozpoznať príznaky kliešťovej encefalitídy?

Ako správne vybrať kliešťa u detí a ako rozpoznať príznaky kliešťovej encefalitídy?>

Malé deti sú pre kliešte ľahkou korisťou. Majú jemnú tenkú kožu, kde sa ľahko prisajú. Navyše, nájdeme ich prevažne vo vysokej tráve 60 cm od zeme. Nevyhýbajú sa ani mestským parkom, lesom, či vašej záhradke. Ako proti nim bojovať a čo robiť, keď už sa kliešť prisaje?

Ako často kontrolovať deti na prítomnosť kliešťov?

Kvôli veľmi miernym teplotám počas zím sa kliešte v prírode nachádzajú častejšie a vo väčších počtoch ako v minulosti. Riziko ich prisatia hrozí vždy, keď je teplota prostredia nad 5 °C. Najmä v južných častiach Slovenska ich sezóna trvá od skorej jari až do neskorej jesene.

Kliešte sa nenachádzajú len v lese a na lúkach. Sú aktívne aj v mestských parkoch, v okolí vodných tokov a jazier, v blízkosti rodinných domov, dokonca aj na záhradách. Deti preto kontrolujte vždy po návrate z prírody.

Kde všade kontrolovať prítomnosť kliešťa na tele u detí?

Deti majú veľmi jemnú a tenkú pokožku, na ktorej sa vie kliešť dobre prisať hocikde. Keď sa vrátite z pobytu vonku, je dobré skontrolovať vždy celú pokožku dieťaťa.

Obzvlášť obľúbené miesta sú pre kliešte:

  • Oblasti pod kolenami, v lakťových jamkách, či v podpazuší;
  • Oblasti za ušami alebo na krku;
  • Oblasť genitálií.

Ako odstrániť kliešťa u dieťaťa

Aké sú príznaky prítomnosti kliešťa u detí?

Prisatie kliešťa, na rozdiel od komára, dieťa nijak necíti a preto ho nepostrehne. Častokrát sa kliešť najprv prichytí na oblečenie a chvíľu trvá, kým sa po tele presunie a nájde si vhodné miesto na prisatie. Ak ste sa vrátili z podozrivej prírodnej oblasti domov, môže pomôcť sa rýchlo prezliecť, veci vonku vytriasť a dať ich rovno prať.

Kliešťa na tele spozorujete len vizuálne. Musíte prehliadnuť celé telo dieťaťa a sledovať novú čiernu bodku na tele, ktorú tam predtým nemalo. Kliešte majú viacero vývojových štádií a tie najmenšie z diaľky ani nevyzerajú ako kliešť, iba ako malá čierna bodka. Len pri pozornom pozretí z blízka môžete spozorovať drobné nožičky.

Nájsť ho môžete hocikde, bežný je kliešť na nohe, v rizikových častiach s jemnou pokožkou, či kliešť na hlave najmä v oblasti za uškami dieťaťa. Pre istotu prezrite aj pokožku hlavy dieťaťa pod vlasmi.

Aké choroby kliešte prenášajú a aké sú ich príznaky?

Kliešte sú známymi prenášačmi viacerých chorôb. V našich končinách sú najrizikovejšie z nich dve:

  • lymská borelióza,
  • kliešťová encefalitída.

Lymská borelióza

V niektorých oblastiach ju môže prenášať až 70 % kliešťov. Je vhodné si preto pozrieť mapu ich výskytu a rizikovosti vo svojej lokalite. Spôsobuje ju baktéria Borrelia burgdorferi, ktorá začne byť v tele kliešťa aktívna až po viac ako 12 hodinách od prisatia. Až po tomto čase ju môže kliešť na vaše dieťa preniesť. Preto je veľmi prospešné, prisatého kliešťa čím skôr z pokožky odstrániť, ale správnym spôsobom.

Táto choroba má skoršie a neskoršie štádium:

  • Skoré štádium nastáva po 3 až 30 dňoch od prisatia a má typické príznaky. Okolo miesta prisatia kliešťa sa objaví červená škvrna – migrujúci erytém. Postupom času sa zväčšuje, má ohraničený lem s bledším miestom v strede. Ak sa nenasadí správna liečba včas, prejde po niekoľkých týždňoch až mesiacoch do druhého štádia.
  • Druhé štádium sprevádzajú silné bolesti hlavy, svalov, kĺbov, triaška, horúčka a únava. Príznaky pripomínajú chrípku. 
  • Ak sa ani toto štádium správne nepodchytí a neprelieči, prechádza do neskorého chronického štádia. To sprevádza chronická neuropatická bolesť, únava, bolesti kĺbov, hlavy. Liečba tohto štádiá je najťažšia.

Na lymskú boreliózu nemáme k dispozícii očkovanie, lieči sa antibiotikami.

Kliešťová encefalitída

Prenáša ju približne 6 % nakazených kliešťov a prejavuje sa príznakmi kliešťového zápalu mozgu. Symptómy nastúpia obvykle do 14 dní od prisatia infikovaného kliešťa, ale môžu nastať aj neskôr. Príznaky kliešťovej encefalitídy prídu v dvoch vlnách. Prvá fáza pripomína skôr ľahkú virózu, pacient pokašliava, má nádchu, črevné problémy a trpí nechuťou do jedla. Po troch až piatich dňoch príznaky ustúpia, pacient cíti lepšie. Po 7 dňoch prichádza druhá fáza s vysokými teplotami, bolesťami migrénového typu, nesústredenosťou, vracaním a poruchami koncentrácie.

Efektívnou prevenciou je očkovanie proti kliešťovej encefalitíde. Zaočkovať sa môžete kedykoľvek počas roka, najlepšie je to počas zimných mesiacov a očkovanie prebieha v troch dávkach. Prvú dávku vášmu dieťaťu podajú zvyčajne v zimných mesiacoch, druhú 1 až 3 mesiac po prvej dávke, tretia sa podáva 9 až 12 mesiacoch po druhej. Neskôr sa preočkováva v 3 až 5 ročných intervaloch. Vhodnosť očkovania posudzuje váš pediater.

Správne odstránenie kliešťa

Ako správne vytiahnuť kliešťa z detskej pokožky a na čo si dať pozor?

Pokiaľ zbadáte už prisatého kliešťa na prechádzke alebo v lese, nevyťahujte ho hneď, ak so sebou nemáte vhodné prostriedky a potrebnú dezinfekciu. Zbytočne by ste riskovali neúplné vybratie a zvýšili riziko nákazy. Kliešťa vyberte hneď ako dorazíte domov a to s čo najväčšou opatrnosťou.

Ak s tým nemáte skúsenosti, určite sa pýtate, ako vybrať kliešťa u detí správne. Jednoznačne už nepoužívajte na odstránenie žiadne oleje, masť, masti, ani mydlá. Ide o zastarané rady, ktoré nie sú účinné, ba naopak, zvyšujete tým riziko nákazy kliešťami prenášaných ochorení.

Správny postup, ako sa vyťahuje kliešť, začína aplikovaním dezinfekčného prípravku na miesto prisatia kliešťa. Na odstránenie použite špeciálnu pinzetu, ktorá má skosené hrany a nie pinzetu na obočie. Praktické sú aj háčiky na kliešte, kde v balení nájdete viacero veľkostí, z ktorých si vyberieme podľa aktuálnej veľkosti kliešťa. Zoženiete ich v lekárňach.

Kliešťa uchopte tesne pri koži a kývavými pohybmi doprava a doľava jemne vyťahujte, kým sa sám neuvoľní. Snažte sa kliešťa nerozpučiť, pretože tým je riziko infekcie väčšie. Po uvoľnení ho skontrolujte, či je celý. Miesto po prisatí opäť vydezinfikujeme.

Kliešťa potom zlikvidujte vyhodením do záchodovej misy, odneste z domu preč alebo ho zabaľte do papierika a spáľte. Dátum vybratia si pre istotu zapíšte a dané miesto po uhryznutí aspoň mesiac sledujte.

Kedy vyhľadať lekára v prípade napadnutia kliešťom?

Lekára navštívte v prípade, ak sa vám nepodarilo kliešťa správne vytiahnuť a v koži zostala hlavička kliešťa, či jeho väčšia odtrhnutá časť.

Ihneď po vybratí kliešťa môže byť miesto mierne začervenané, podobne ako po uštipnutí komárom. Ak však po niekoľkých dňoch nemizne, prípadne sa výrazne ešte viac zväčšuje, konzultujte stav s lekárom. Zlým znamením je aj postupné zväčšovanie a rozpínanie začervenania do šírky, pričom v mieste prisatia už začervenanie zmizlo. V tomto prípade môže ísť o príznaky kliešťovej lymskej boreliózy a určite navštívte lekára čím skôr.

Ak sa v nasledujúcich dňoch alebo týždňov vyskytnú príznaky, ako sú bolesti hlavy a horúčky, spomeňte lekárovi, že vaše dieťa malo na tele prisatého kliešťa. Pre takýto prípad je dobré vedieť aj dátum jeho vybratia.

Ochrana detí pred kliešťami

Aká je prevencia detí na ochranu pred kliešťami?

  • Vyhýbajte sa oblastiam, kde je výskyt kliešťov najväčší.
  • Použite vhodný repelent určený pre deti, väčšinou sú vhodné až od 2 rokov. Ak je možné repelent aplikovať aj na oblečenie, nastriekajte ho radšej na odevy ako priamo na pokožku dieťaťa. Prípadne, stavte na repelenty založené na vhodných esenciálnych olejoch.
  • Menšie deti môžete pri prechádzke chrániť moskytiérou na kočík.
  • Deti chráňte vhodným dlhým oblečením. Do prírody sú vhodné vysoké topánky, dlhé nohavice aj rukávy.
  • Deti môžete dať zaočkovať proti kliešťovej encefalitíde, informujte sa o tom u vášho pediatra.
  • Po pobyte v rizikových oblastiach dieťa vždy doma dôkladne prezrite a kliešťa čím skôr správne vyberte.