Legendárny Mikuláš opäť prichádza - kde sa ale vzal?

Legendárny Mikuláš opäť prichádza - kde sa ale vzal?>

Ráno 6. decembra už tradične chodí Mikuláš so svojimi "kumpánmi" - čertom a anjelom. Dnes sa legenda Mikuláša občas mieša s americkým Santa Clausom. Chodil však skutočný Mikuláš v červeno-bielom hábite? A prečo nosí práve sladkosti?

Z dobrosrdečného biskupa legenda

Známy je jednoducho ako svätý Mikuláš. Nikto nepozná jeho priezvisko. Žil v 3. storočí v Myre (v dnešnom Turecku). Vďaka svojej štedrosti a dobrosrdečnosti sa stal už ako 20-ročný biskupom a neskôr aj patrónom detí. Pomáhal chudobným, vdovám a sirotám. Aj jemu samému rodičia umreli pomerne skoro.

Prvé sladkosti začala nosiť už iba legenda Mikuláša, a to prekvapivo, v Holandsku. Odtiaľ zvyk prenikol do zvyšku Európy aj do Severnej Ameriky. Zo začiatku ho sprevádzali dvaja čarodejníci. Zlý, ktorý trestal neposlušné deti a dobrý, ktorý rozdával pochúťky tým dobrým. Premiešavaním kultúr sa mixovali aj tradície. Mikuláša 21. storočia teda sprevádza anjel a čert. Nikomu zrejme nemusíme vysvetľovať, ktorý z nich má aké funkcie. Tieto postavičky sa stali tiež výbornym výchovným ťahom.

isifa_160863798

A prečo práve pančucha v krbe?

Legenda hovorí o otcovi a jeho troch dcérach. V dávnej minulosti bol osud dievčat závislý od veľkosti ich vena. Otec však nemohol svojim dcéram poskytnúť dostatočné veno. Preto mali odísť do otroctva. Svätý Mikuláš však dievčence zachránil. Tajne im priniesol veno – vrecia so zlatom. Keďže chcel zostať inkognito, hodil ich oknom v pančuchách a zlato pristálo v krbe.

Mikuláš je svetoznáma celebrita

Svätý Mikuláš si získal srdcia miliónov. Detí aj dospelých. Svedčia o tom aj mestá, ktoré nesú jeho názov:

  • Saint Nicol de Port vo Francúzsku

  • St. Nicholas v Anglicku

  • či napríklad Liptovský a Borský Mikuláš na Slovensku

Je patrónom:

  • detí a študentov,

  • ale aj lekárnikov, námornikov, právnikov či väzňov a voňavkárov.

A čo Mikulášsky outfit?

  • Do pobožnejších rodín si Mikuláš zvyčajne oblieka niečo na štýl biskupského hábitu – teda dlhé šatové oblečenie. Na hlavu si nasadí mitru – biskupskú čiapku.
  • Komerčnejší Mikuláško, ako ho poznáme z reklamy, však ide s dobou. Obľubuje červeno-biely outfit a červenú čapicu s bielym lemovaním. Ako správneho hipstera ho spoznáte aj vďaka dlhej bielej brade. Nezabúda na okuliare.

Mikuláš verzus Santa Claus

Svätý Mikuláš by ale mal ostať v našich tradíciach ako skutočná historická postava. Symbol dobra, štedrosti a pomoci. Preto si ho netreba mýliť s vymyslenou bytosťou – Santa Clausom. To je už iná rozprávka. Rodiskom Santa Clausa je Amerika, a tak je tento pán miešancom rôznych kultúr a tradícií. Obľubuje bafkať fajočku a deťom rozdáva darčeky cez komín. Aj to až 24. decembra. Už v roku 1931 odštartoval svoju holywoodsku kariéru účinkovaním v reklame na Coca Colu. Santa Claus je teda americkou liberálnou verziou Mikuláša a Ježiška zároveň.

Ako spoznáte Mikuláša vo svete?

Mikulas

USA:

Volá sa Sinter Klaas a sídli na Manhattane.

FÍNSKO:

Volajú ho Joulupukki  a sídlo má na úpätí hory Korvatunturi. Na pomoc si prizval škriatkov.

FRANCÚZSKO:

Sídlo má v Lotrinsku. Ku krbu s topánočkami deti položia aj pohár vína (pre smädného deduška) a misu obilia (pre jeho somárika).

HOLANDSKO:

Poznajú ho ako Winter Klaas a premiestňuje sa na bielom koni. Preto detičky vedľa topánky pripravia aj seno a mrkvu.

LUXEMBURSKO:

Dobrého Mikuláša doprevádza aj zlý Čierny Peter.