Laktózová intolerancia u dojčiat a batoliat

Laktózová intolerancia u dojčiat a batoliat>
Najdôležitejšou zložkou stravy dojčiat a batoliat je mlieko. Niektoré deti však nedokážu spracovať cukor obsiahnutý v mlieku, teda laktózu. Odborníci tento stav nazývajú laktózová intolerancia.

Čo je laktózová intolerancia?

Zdravý organizmus dokáže v tele rozdeliť mliečny cukor (odborne nazývaný laktóza) na samostatné enzýmy - glukózu a galaktózu. Takto ho v sebe dokáže bez komplikácii vstrebať. Laktózová intolerancia je stav, keď organizmus tento mliečny cukor nie je schopný vstrebať a rozložiť. Tým pádom zostáva nestráveny v črevách, kde je pomocou špeciálnych baktérií premenený na kyselinu mliečnu a rôzne plyny.

Vrodená a dočasná intolerancia laktózy

Vrodená intolerancia je pomerne vzácna a je geneticky daná. Postihuje približne 1 až 3 percentá detí. Črevo nie je schopné laktózu spracovať už od narodenia. Táto forma neznášanlivosť nie je liečiteľná. Pretrváva po celý život. Príznaky intolerancie sa objavujú aj pri veľmi malom množstve laktózy v tele. Existuje však aj dočasná neznášanlivosť laktózy. Zväčša ku nej dochádza niekoľko dní po narodení a mizne po niekoľkých mesiacoch života, keď je črevný trakt zrelší.

Typické príznaky intolerancie na laktózu

  • Neutíšiteľný plač po kŕmení
  • Pretrvávajúca hnačka
  • Nadúvanie
  • Zápcha
  • Bolesti brucha
  • Hlasné trávenie
Ak pozorujete príznaky a nemáte podozrenie na inú chorobu, mali by ste navštíviť svojho doktora.

nestle-bez-laktozyDiagnóza

Aj keď sú k dispozícii rôzne lekárske štúdie o tejto problematike, diagnostikovať malé deti je pomerne náročné. Vyšetrenie môže trvať aj niekoľko hodín, čo je u dojčiat a batoliat nepraktické. Lekári preto radšej odporúčajú v prípade podozrenia úplne vylúčiť zo stravy laktózu po dobu dvoch až štyroch týždňov a nahradiť dojčenskú stravu špeciálnym, bezlaktózovým mliekom. Zároveň s vylúčením laktózy sa vykonáva špeciálny genetický test (kongenitálna neznášanlivosť laktózy).

Špeciálna výživa

Špeciálne dojčenské mieko obsahuje vysoko kvalitné sójové bielkoviny. Pozor si treba dávať aj pri zavedení príkmov. Laktózu totiž môže obsahovať nielen samotné mlieko, ale aj jogurty, kaše či sušienky. Opäť treba pozorne vyberať špeciálne, bezlaktózové výrobky.

Ako zaistiť potrebnú dávku vápnika?

Deti potrebujú pre zdravý vývoj kosti a zubov prijať dostatočné množstvo vápnika. Preto je dôležité, aby deti s laktózovou neznášanlivosťou prijali vápnik formou špeciálnych sušených mliek. Tieto špeciálne výrobky majú rovnaký obsah vápnika ako klasické mlieko. Vápnik sa tiež nachádza v ovocí a zelenine.

Nemýľte si laktózovú neznášanlivosť s alergiou na mlieko

Často sa pojem laktózová neznášanlivosť spomína priamo v súvislosti s alergiou na kravské mlieko. Pritom to ale nie je jedno a to isté. Ako sme už spomínali, laktózovou intoleranciou trpia tí ľudia, ktorí nedokážu v tele spracovať enzým z mliečneho cukru - laktózy. Alergiu na mlieko zas majú tí, u ktorých sa objavuje alergická reakcia na mliečne bielkoviny (najmä beta-laktoglobulín a kazeín), ktoré sa nachádzajú v kravskom mlieku. Alergia na kravské mlieko je jednou z najčastejších potravinových alergií v dojčenskom veku a ranom detstve. Medzi typické príznaky patria gastrointestinálne problémy spojené so silnou kolikou a vyrážkami.