Kúpanie bábätka - ako na to?

Kúpanie bábätka - ako na to?>
Prvá kúpanie je nezabudnuteľná skúsenosť. Sprevádza ho však mnoho otázok a rodičia sa väčšinou dopredu zaujímajú o to, kedy je ten správny čas, na čo je nutné pamätať a čo všetko budú potrebovať. A preto tu máte nás, aby sme vám poradili.

Kedy mám dieťa prvýkrát vykúpať?

Väčšina novorodencov si užije svoju prvú kúpeľ hneď po narodení vďaka pôrodnej asistentke. Prvé kúpanie doma by sa malo vykonať s ohľadom na to, ako je uzdravený pupok. Ak nie je ešte úplne vyliečený, je nutné dávať pozor, aby sa nenamočil. Rana by potom mohla mokvať, alebo by do nej mohla byť zavlečená infekcia. Najmä v prvých týždňoch po narodení je kúpanie pre mnoho rodičov spojené s úzkosťou. Obavy o bezpečnosť a správnu teplotu kúpeľa rodičom bránia vychutnať si tieto chvíle. Preto je ideálne prvý kúpeľ absolvovať ešte v pôrodnici za prítomnosti sestričky, ktorá vám poradí, ako správne kúpať.

Ako často by sa bábätko malo kúpať?

Frekvencia kúpania je na vás. Kedysi sa kúpalo denne, teraz sa odporúča každý druhý deň. Novorodenec sa ale nezašpiní, takže aj kúpanie dvakrát týždenne je úplne v poriadku. V každom prípade ale nezabudnite po kúpeli ošetriť pokožku bábätka olejom alebo vhodným krémom, aby sa nevysušovala. Produkty ako peny, šampóny a kúpeľové oleje nie sú spravidla nutné. Na začiatok vám postačí obyčajné detské mydlo. Skrátka - kúpte vaše dieťa, ak je špinavé. To je v prvých mesiacoch života zvyčajne len ak sa povracia alebo sa stane nehoda s plienkou. Akonáhle sa začne plaziť, potom začne byť pravidelné kúpanie nutnosťou.

V čom kúpať bábätko?

Vaňa alebo vedro? O tom premýšľa pri príprave na príchod bábätka mnoho rodičov. Názory pôrodných asistentiek a pediatrov sa často rozchádzajú. V závislosti od veľkosti dieťaťa možno použiť aj drez ako detskú vaničku. Jednoducho kúpte dieťa tam, kde sa bude cítiť dobre. Bez ohľadu na to, ako a kde sa dieťa kúpe, nie je bezpečnostné hľadisko nikdy zanedbateľné. Bábätká, ani väčšie deti by nikdy nemali byť samé. Stačí aj niekoľko sekúnd a nehoda je na svete. Pri kúpaní v umývadle je tiež potrebné zabezpečiť, aby dieťa omylom neposunulo vodovodnú batériu a neoparilo sa.

Ako dieťa držať?

Pri ukladaní dieťaťa do vaničky podopierajte jednou rukou hlavičku a druhou telíčko, potom ruku spod telíčka opatrne vysuňte. Počas celého kúpania by mala byť hlavička dieťaťa podopretá o predlaktie vašej ruky. Prstami pridržiavajte ramienko a hornú časť ramena dieťaťa. Ak používate kúpaci kýblik, držte ho v jednej ruke cez hrudníček (dieťa sedí vo vedierku ponorené po ramienka).

Detská kúpeľ krok za krokom

Pripravte si do kúpeľne všetko, čo budete potrebovať, ešte pred samotným kúpaním. Potom už nesmiete odbiehať! Budete potrebovať: Všetky potreby pre kúpanie bábätka nájdete na Feedo.sk >> 19236-012914192368Skontrolujte teplotu vody, tá by nemala byť vyššia ako 37 stupňov. Malé deti reagujú oneskorene na bolesť a môže tak dôjsť k obareniu. Vanička by mala byť naplnená asi zo ¾, tu je ale rozhodujúca veľkosť bábätka. Poriadne vykúrte kúpeľňu, bábätká nemajú rady zmenu teplôt. Vyhriaty priestor tiež umožňuje bábätko po vybratí z kúpeľa v kľude a bez náhlenia namazať a obliecť. Deti, ktorým sa kúpanie páči, môžete kúpať aj keď nemajú práve dobrú náladu. Kúpeľ ich uvoľní a ich nálada sa zlepší. Deťom s častým nadúvaním a bolesťami bruška teplé kúpele veľmi uľaví. Pred samotným kúpaním umyte dieťaťu zadoček a genitálie od nečistôt. Nechajte dieťa jemne skĺznuť do vody a rozprávajte sa s ním. Hovorte mu, čo sa bude diať. Môžete mu aj spievať. Bábätko bude upokojovať váš hlas aj teplá voda. Jemne umyte dieťa žinkou. Nezabudnite na miesta medzi prstíkmi, za uškami a na kožné záhyby na krku. Vlásky umyte tesne pred koncom kúpania, aby bábätko neprechladlo. Je len na vás, či použijete telový šampón alebo len obyčajné mydlo. Ak vaše bábätko rado pláva s trochou oleja, pokojne ho pridajte. Pamätajte ale na to, že po vybratí z kúpeľa bude klzké a je potrebné dávať o to väčší pozor, aby ste bábätko nespadol. Aby sa zabránilo podráždeniu kože a vzniku vriedkov v kožných záhyboch, dôkladne celé bábätko osušte. Osuška s kapucňou zabraňuje rýchlemu prechladnutiu. Ľudské telo totiž uvoľňuje najviac tepla hlavou. Potom ho môžete namazať buď čistým olejom alebo telovým krémom. Voľba je opäť čisto na vás. Celé kúpanie by malo trvať približne 5 - 10 minút. Dlhší kúpeľ pre bábätko nemá žiadny význam. Naopak - mohlo by prechladnúť. Najlepšie je mať na dosah nejakú časomieru.osuska_s_kapuci_ruzova

Čo budete potrebovať?

Mydlo

Novorodenca postačí opláchnuť aj čistou vodou. Žiadnu čistiacu kozmetiku nebudete potrebovať. Ak ju chcete používať, vyberajte čo najšetrnejšie mydlo, ideálne v BIO kvalite.

244299-7330933140096

Naty mýdlo

Šampón

Detská pokožka je až päťkrát tenšia než koža dospelého - takže sa uistite, že používate jemný, neparfumovaný šampón, ktorý nepáli oči a je vhodný aj na citlivú detskú pokožku. Staršie deti a batoľatá majú rady špeciálne detské výrobky s ovocnými vôňami. Napríklad peny do kúpeľa alebo šumivé tablety, ktoré vodu zafarbia.

Penová kúpeľ

Pravdepodobne nie je dieťa, ktorému by sa nepáčilo sedieť vo vani plnej peny. Pokojne si to užite, ale dajte pozor, aby vaše dieťa vodu nepilo.

Žinky a uteráky

Obyčajnú žinku alebo uterák má doma asi každý. Ale so žinkou v tvare zvieratiek alebo s uterákom s kapucňou a uškami si môžete užiť veľa zábavy.

Teplomer

Teplomer bude hlavne spočiatku váš najlepší priateľ. Voda by nemala byť ani horúca, ani príliš studená. Ideálne 35 - 37 stupňov - skrátka približne ako teplota tela. Dievčatká môžu mať vodu o niečo teplejšiu. 3303990-8426420303996-FIALOVA

Hračky

Poďte si s bábätkom užiť vodné radovánky. Stará dobrá gumová kačička bude verným priateľom vášho bábätka. Hračiek do vody je množstvo, od lodí, striekacích zvieratiek alebo pasteliek do vody. Zabavíte sa aj s obyčajnými téglikmi. Uistite sa ale, že sú hračky bezpečné, nemajú oddeliteľné časti, ktoré by bábätko mohlo prehltnúť. Pozor tiež na rôzne striekacie zvieratká. Často totiž zvnútra plesnivejú a nie je možné ich vysušiť. Je preto dobré napustiť do nich raz za čas napríklad savo a vydezinfikovať ich.

Ukladanie hračiek do vane

Aj to najkrajšie kúpanie musí raz skončiť. Ale čo robiť s hračkami? Existujú špeciálne sieťovky, do ktorých môžete hračky uložiť a zavesiť ich napríklad na vodovodnú batériu. Alebo plastový dierovaný box s prísavkami, ktorý pripevníte na stenu nad vaňou. Voda z hračiek krásne odkvapká a vy máte kúpeľňu čistú.

Páčili sa vám výrobky v článku?

Suavinex Teplomer do vane - fialový - TU SUMMER INFANT Vaňa & sprcha 2v1 - TU NATY NATURE Babycare ECO detské tekuté mydlo 250 ml - TU NATY NATURE Babycare ECO detský šampón 250 ml - TU BABYBIRDS Detská osuška s kapucňou - ružová - TU AVENT Súprava pre starostlivosť o dieťa - TU

Čo vám ešte môže spríjemniť kúpanie?

BABYMOOV Protiskluzová podložka se senzorem Lachtan

Protišmyková podložka so senzorom - TU

puj osuška

PUJ osuška Hug - TU

CS411-5015876020958

CLIPPASAFE kúpaci šilt - TU