S príchodom tehotenstva naša imunita klesá. Budúca mamička je náchylnejšia na vznik potravinových infekcií, ktoré môžu ohroziť zdravie jej aj jej bábätka.
Poradíme vám, ktorým jedlám sa vyhnúť úplne a na ktoré by ste si mali dať väčší pozor.
Týmto jedlám sa radšej vyhnite
Mäkké syry, vyrobené z nepasterizovaného mlieka
Prečo? Môžu obsahovať baktériu E.Coli alebo listériu.
Čo môžete? Jedzte tvrdé syry, ako napríklad čedar a švajčiarsky syr. Vždy skontrolujte obal a uistite sa, že je váš obľúbený syr vyrobený z pasterizovaného mlieka.
Surové cesto na koláče a torty
Prečo? Môže obsahovať salmonelu.
Čo môžete? Trpezlivo počkajte, až sa všetko upečie. Vychutnajte si prípravu, ale tentokrát si odpustite olizovanie lyžice so surovým cestom :)
Ryby – napríklad žralok, mečúň, makrela, morské plody
Prečo? Obsahujú vysoké množstvo ortuti.
Čo môžete? Jedzte maximálne 2 porcie rýb týždenne. Vyberajte si z rýb s nízkym obsahom ortute, ako je losos alebo sumec. Porciu tuniaka si doprajte maximálne raz týždenne.
Surové alebo nedovarené ryby
Prečo? Môžu obsahovať parazity a baktérie.
Čo môžete? Jedzte iba dostatočne tepelne upravené ryby (nad 145°C). Na chvíľu si možno budete musieť odpustiť aj obľúbené sushi.
Nepasterizované džúsy a jablčné mušty
Prečo? Môžu obsahovať baktérie E.Coli.
Čo môžete? Pite iba pasterizované džúsy. Ak si nutne chcete dopriať nepasterizovaný, pred pitím ho aspoň na minútu prevarte.
Nepasterizované mlieko
Prečo? Môže obsahovať baktérie ako Campylobacter, E. Coli, listériu alebo salmonelu.
Čo robiť? Jednoducho pite pasterizované mlieko.
Saláty z obchodov
Prečo? Môžu obsahovať listériu.
Čo môžete? Pripravte si šalát doma. Aspoň viete, že je všetko bezpečné, čisté, uvarené a prípadne správne vychladené.
Surové mäkkýše, napríklad ustrice alebo mušle
Prečo? Môžu obsahovať baktériu Vibrio.
Čo môžete? Varte tieto mäkkýše pri teplote aspoň 145°C.
Surové alebo nedovarené klíčky
Prečo? Môžu obsahovať baktériu E.Coli alebo salmonelu.
Čo môžete? Klíčky vždy dôkladne uvarte.
Pri týchto jedlách buďte opatrná
Párky, údeniny, suché salámy a iné delikátne mäso
Prečo? Môžu obsahovať listériu.
Čo môžete? Aj keď je na obale napísané, že ide o hotové jedlo, dostatočne ho pred konzumáciou zohrejte.
Vajíčka a pasterizované výrobky z vajec
Prečo? Nedovarené vajíčka môžu obsahovať salmonelu.
Čo môžete? Jedzte vajíčka uvarené natvrdo. Jedlá, ktoré obsahujú vajíčka vždy uvarte.
Zmrzlina
Prečo? Kvôli surovým vajciam. Domáca môže obsahovať nedovarené vajcia – pozri bod vyššie.
Čo môžete? Pripravujte si zmrzlinu z pasterizovaných vajec. Vajcia pridajte do zmesi podľa receptu a ohrejte.
Masové paštéty
Prečo? Nepasterizované chladené paštéty môžu obsahovať listériu.
Čo môžete? Jedzte konzervované druhy, ktoré sú bezpečné.
Hydina a plnka
Prečo? Nedovarené mäso môže obsahovať baktérie.
Čo môžete? Pečte hydinu dostatočne dlho. Ak pripravujete zároveň aj plnku, pečte ju zvlášť.