Ktorým jedlám sa vyhnúť v tehotenstve?

Ktorým jedlám sa vyhnúť v tehotenstve?>
S príchodom tehotenstva naša imunita klesá. Budúca mamička je náchylnejšia na vznik potravinových infekcií, ktoré môžu ohroziť zdravie jej aj jej bábätka. Poradíme vám, ktorým jedlám sa vyhnúť úplne a na ktoré by ste si mali dať väčší pozor.

Týmto jedlám sa radšej vyhnite

syr

Mäkké syry, vyrobené z nepasterizovaného mlieka

Prečo? Môžu obsahovať baktériu E.Coli alebo listériu. Čo môžete? Jedzte tvrdé syry, ako napríklad čedar a švajčiarsky syr. Vždy skontrolujte obal a uistite sa, že je váš obľúbený syr vyrobený z pasterizovaného mlieka.

muffin

Surové cesto na koláče a torty

Prečo? Môže obsahovať salmonelu. Čo môžete? Trpezlivo počkajte, až sa všetko upečie. Vychutnajte si prípravu, ale tentokrát si odpustite olizovanie lyžice so surovým cestom :)

ryby

Ryby - napríklad žralok, mečúň, makrela, morské plody

Prečo? Obsahujú vysoké množstvo ortuti. Čo môžete? Jedzte maximálne 2 porcie rýb týždenne. Vyberajte si z rýb s nízkym obsahom ortute, ako je losos alebo sumec. Porciu tuniaka si doprajte maximálne raz týždenne.

sushi

Surové alebo nedovarené ryby

Prečo? Môžu obsahovať parazity a baktérie. Čo môžete? Jedzte iba dostatočne tepelne upravené ryby (nad 145°C). Na chvíľu si možno budete musieť odpustiť aj obľúbené sushi.

dzus

Nepasterizované džúsy a jablčné mušty

Prečo? Môžu obsahovať baktérie E.Coli. Čo môžete? Pite iba pasterizované džúsy. Ak si nutne chcete dopriať nepasterizovaný, pred pitím ho aspoň na minútu prevarte.

Mléko

Nepasterizované mlieko

Prečo? Môže obsahovať baktérie ako Campylobacter, E. Coli, listériu alebo salmonelu. Čo robiť? Jednoducho pite pasterizované mlieko.  

salatSaláty z obchodov

Prečo? Môžu obsahovať listériu. Čo môžete? Pripravte si šalát doma. Aspoň viete, že je všetko bezpečné, čisté, uvarené a prípadne správne vychladené.

ustrice

Surové mäkkýše, napríklad ustrice alebo mušle

Prečo? Môžu obsahovať baktériu Vibrio. Čo môžete? Varte tieto mäkkýše pri teplote aspoň 145°C.

klicky

Surové alebo nedovarené klíčky Prečo? Môžu obsahovať baktériu E.Coli alebo salmonelu. Čo môžete? Klíčky vždy dôkladne uvarte.

Pri týchto jedlách buďte opatrná

salamy

Párky, údeniny, suché salámy a iné delikátne mäso

Prečo? Môžu obsahovať listériu. Čo môžete? Aj keď je na obale napísané, že ide o hotové jedlo, dostatočne ho pred konzumáciou zohrejte.

vajicka

Vajíčka a pasterizované výrobky z vajec

Prečo? Nedovarené vajíčka môžu obsahovať salmonelu. Čo môžete? Jedzte vajíčka uvarené natvrdo. Jedlá, ktoré obsahujú vajíčka vždy uvarte.

zmrzlina

Zmrzlina

Prečo? Kvôli surovým vajciam. Domáca môže obsahovať nedovarené vajcia - pozri bod vyššie. Čo môžete? Pripravujte si zmrzlinu z pasterizovaných vajec. Vajcia pridajte do zmesi podľa receptu a ohrejte.  

paštika

Masové paštéty

Prečo? Nepasterizované chladené paštéty môžu obsahovať listériu. Čo môžete? Jedzte konzervované druhy, ktoré sú bezpečné.

drůbež

Hydina a plnka

Prečo? Nedovarené mäso môže obsahovať baktérie. Čo môžete? Pečte hydinu dostatočne dlho. Ak pripravujete zároveň aj plnku, pečte ju zvlášť.