Ktoré reči zaručene naštvú čerstvú mamu?

Ktoré reči zaručene naštvú čerstvú mamu?>

Materstvo je vyčerpávajúce, ale napriek tomu sa ho snažíte užívať naplno. Veď ten čas tak letí! Lenže hormóny robia svoje, a tak sa chvíľu mamičky vznášajú samou láskou v oblakoch a neskôr sa potácajú nad priepasťou strachu a pochybností. To je úplne normálne. Nanešťastie sa veľmi často nájdu aj takí "dobráci", ktorí majú pocit, že musia váš stav komentovať alebo vám klásť nevhodné otázky. Ktoré to sú?

Reklamy, ktoré vídate v televízii, ukazujú večne usmievavú, upravenú matku, ktorá nielenže má úplne geniálne dieťa, postavu pol roka po pôrode ako modelka a domácnosť jej navyše žiari čistotou. A tieto spoty akoby podporovali tých "expertov" v v našom okolí v ich zádrapčivom správaní. Poďte sa spolu s nami pozrieť na tie najhoršie komentáre a otázky, ktoré vypúšťajú z pusy.

"On ako ešte nesedí?"

Akonáhle príde na návštevu "skúsená" matka, ktorá má doma dieťa dávno odrastené, začne sa vypytovať: "Ako to, že ešte nesedí?", "A on sa ešte neotáča?", "Tak ale už lezie, nie?" Povedzte sama, nenaštvalo by vás to? Navyše vo vás zaručene zaseje semienko pochybností, či je to vaše zlatíčko zdravé, keď je tak "pozadu"! Čo tým vlastne chcela povedať?

čerstvá mama

"A kedy budete mať druhé?"

Máte doma len pár mesiacov staré bábätko, kruhy pod očami, pretože si už nepamätáte, kedy ste spala bez prerušenia viac ako štyri hodiny a na brušku a bokoch nadbytočné kilá po pôrode. K tomu všetkému musíte odpovedať na otázku, či už plánujete ďalšieho potomka. No, čo sa na to dá asi povedať! "Ale iste, práve teraz som na pokraji zrútenia, ale už sa nemôžem dočkať, až zasa otehotniem!" Či už ďalšie bábätko plánujete alebo nie, je to vaša vec!

"Neboj sa, určite schudneš!"

Kto v tehotenstve nepribral? Taká žena snáď neexistuje, a ak áno, potom je to dozaista výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo. Dostať sa späť do formy nie je jednoduché a nejaký čas to trvá. Ide to, ale človek na seba musí byť tvrdý a to je počas šestonedelia, ale aj neskôr, celkom náročné. Väčšina žien sa po pôrode trápi tým, že sa ich postava zmenila a nevhodnými poznámkami, mierenými k nabraným kilám, ich rozhodne nepotešíte. Práve naopak.

čerstvá mama

"Ty si vážne nedojčila?!"

Všetky vieme, že materské mlieko je pre dieťa tým najlepším, čo mu môžeme dať. Niekedy sa ale stane, že mamička nemôže svoje dieťa dojčiť. Prekážajú jej v tom zdravotné problémy, dieťatko prsník odmieta alebo iné okolnosti. V každom prípade je to záležitosť veľmi citlivá. Mamičky sa podobná otázka dotkne, ublíži jej a možno si neskôr aj poplače. Mamičky bojujú s tým, že zlyhali, že nedokázali dať svojmu dieťaťu to najprirodzenejšie, čo mohli. To je samozrejme nezmysel, pretože niektoré veci sa ovplyvniť nedajú. Napriek tomu je absolútne scestné sa na niečo také vypytovať!

"Stále ti nespí celú noc?"

Len máloktoré bábätko prespí skôr ako po pol roku (a väčšinou oveľa neskôr) celú noc. Zvyčajne to vyzerá skôr tak, že sa dieťa v noci často budí a cez deň je uplakané a protivné. Vy ste sa v slabej chvíľke posťažovala kamarátke alebo známej a teraz zbierate, čo ste zasiala. Pri každej príležitosti sa vás vypytuje, či ste ten problém už vyriešila, alebo pretrváva. A aby toho nebolo málo, mohla by celé to svoje rozprávanie korunovať vetou: "Iné deti v jeho veku už ale prespia celú noc!"