Ktoré mlieko je pre našich najmenších lepšie?

Ktoré mlieko je pre našich najmenších lepšie?>
Kravské alebo materské? Rozhodne nemáme v úmysle porovnávať bábätká s malými teliatkami, len by sme vám radi priblížili obrovské rozdiely, ktoré sú medzi kravským a materským mliekom a ktoré si možno sčasti neuvedomujeme. Poďte sa na ne spolu s nami pozrieť! Ako ste iste pochopili hneď v úvode, bábätká nie sú teliatka a ich výživové potreby sú preto absolútne rozdielne. Kým teľatá rastú veľmi rýchlo a hneď po svojom narodení môžu chodiť, dojčatám to trvá rok a niekedy aj oveľa viac. Teliatko do 6. týždňa svoju váhu zdvojnásobí a veľkosť dospelého zvieraťa dosiahne už v dvoch rokoch svojho života. Aby podobného rastu bolo schopné, potrebuje mlieko extrémne bohaté na bielkoviny a minerálne látky, ktoré buduje svalovú hmotu. Naproti tomu naše bábätká potrebujú pre zabezpečenie svojho správneho vývoja mlieko, ktoré obsahuje dostatok esenciálnych mastných kyselín, ktoré sú hlavnou zložkou mozgových buniek. A tiež nižší obsah bielkovín a minerálnych látok, ako je obsiahnutých v kravskom mlieku. Tomu vyhovuje práve materské alebo dojčenské mlieko, ktoré sa snažia to materské čo najlepšie napodobniť.

Najväčšie rozdiely

  • Kravské mlieko obsahuje trikrát viac bielkovín ako materské mlieko! Nadmerné množstvo bielkovín predstavuje u dojčiat nesmierne veľkú záťaž pre obličky. Dojča navyše potrebuje viac vody na vylúčenie takéhoto prebytku, čím sa úmerne zvyšuje riziko dehydratácie.
  • Kravské mlieko neobsahuje dostatočné množstvo železa, čo môže v ranom veku byť príčinou vzniku anémie.
  • Kravské mlieko obsahuje trikrát viac sodíka. Detské obličky ale nie sú schopné spracovať také obrovské množstvo soli.
Ak zvažujte prechod z dojčenského mlieka na kravské, dôkladne to zvážte a ideálne sa najprv poraďte sa s ošetrujúcim lekárom dieťaťa.