Krtko oslavuje okrúhle výročie: Oslávte ho spolu s nami!

Krtko oslavuje okrúhle výročie: Oslávte ho spolu s nami!>
Kto by nepoznal túto dnes už legendárnu postavičku! Šibalské veľké očká, vždy žiarivý úsmev a šibalstvá sme s ním prežívali v knižkách, neskôr aj v rozprávkach v televízii. Krtko oslavuje svoje 60. narodeniny. Toľko by mu snáď nikto netipoval, však?

Poznáte históriu tejto obľúbenej postavičky?

Zdeněk Miler začal kresliť už v tretej triede na základnej škole. Neskôr dokončil Štátnu grafickú školu v Prahe na Smíchove, externe dokončil Umelecko -priemyselnú školu. Jeho prvé postavičky dostali angažmá v zlínskom Kreslenom filme, po okupácii sa vrátil do Prahy a začal pracovať ako animátor štúdia Bratři v triku. 13735-4019359137356Zrodenie Krtka však bola viac menej zhoda náhod. V roku 1956 totiž dostal dôležitú úlohu, s ktorou sa síce pasoval niekoľko dní, no nakoniec sa mu podarila. Mal totiž deťom vysvetliť výrobu plátna. Pôvodne to mala byť rozprávka o plátenej košielke. Už len vymyslieť postavičku, ktorá by bola sprievodcom rozprávky. Keďže všetky obľúbené postavičky - zvieratká boli pod krídlami Walta Disneyho, bolo potrebné nájsť iné zvieratko. Inšpirácia neprichádzala, až nakoniec, z ničoho nič, Zdeněk nechcene zakopol o krtinec v lese...a Krtko bol na svete! Povedzme si pravdu, krtko záhradný ako taký vôbec nie je zvieratko, ktoré by ste chceli mať doma. Ale Krtka by chcel mať doma každý, však? Veľké Krtkove oči sú presným opakom tých, ktoré má to nechcené zvieratko v záhrade. Ani nie je taký "škaredý", ako ten, ktorý svojimi krtincami rozrýva vašu záhradku deň čo deň. A čo samotný charakter Krtka? Nie len samotný Miler počas svojho života, ale aj jeho dcéry radi spomínajú na to, ako veľmi sa charakter Krtka podobal charakteru ich otca. Od hlasu a legendárnych hlášok, až po celkové pristupovanie k rôznym situáciám, ktoré v rozprávke vznikajú.

Krtko vo vesmíre

Zrejme máloktorej rozprávkovej postavičke sa podarí letieť do vesmíru. Andrew Feustel, americký kozmonaut, ktorý v roku 2011 letel do vesmíru, si na počesť svojej manželky vzal Krtka so sebou. 20 centimetrový Krtko bol vyrobený zo špeciálneho nehorľavého materiálu. Takže sa mu "nič" nemohlo stať. Krtkov výlet do vesmíru však nie je iba poctou manželke. Andrew sa snaží spropagovať vedu a záujem o vesmír medzi deťmi, takže Krtko bol najlepším veľvyslancom, nemyslíte?

krtek.bino-knihaUž to nie sú len rozprávky

Knižky, ktoré zachytávajú Krtkove dobrodružstvá sú obľúbené aj po rokoch. O tom niet pochýb. Na motívy tejto detskej postavičky vznikli animované filmy, televízne rozprávky, dnes Krtkove príbehy nájdete na DVD. Nie je to iba rozprávka, ktorá uchová Krtkove dobrodružstvá v našej pamäti. Jeho postavička je dnes v knižkách, na hračkách, na školských potrebách, na kozmetike...dalo by sa povedať, že Krtko je dnes prítomný všade. A to, že je s nami počas celého života, sa môžete presvedčiť aj v našom e-shope.

Čo vám my v redakcii odporúčame?

Snažíme sa vám uľahčiť každý deň. Nie len mamičkám, ale aj oteckom, starým rodičom, strýkom a tetám. Proste všetkým, ktorých úsmev na tvári vyčarujú tí najmenší. Rozhodli sme sa preto pre tri kategórie produktov, z ktorých sme podľa osobných preferencií vybrali vždy tri. Tie, ktoré sa podľa nás hodia, môžu byť užitočné, podporujú zdravé detské návyky v mnohých smeroch. Terezka, obsah českého blogu  "Na prechádzkach so svojím psíkom sa snažím udrživať si akú takú kondičku. Preto som vybrala veci, ktoré sa hodia pre väčšie deti na udržiavať zdravých športových návykov a určite ich ocení nejedno dieťa."  170909-8590331709090

John - Lopta na hranie - kúpite TU

Bino - odrážadlo s Krtkom - kúpite TU

Wiky - Kôš s loptou na basketbal - kúpite TU 

Katka - obsah slovenského blogu  "Keďže pomerne veľa času trávime s neterou na záhradke u babky, vybrala som tri produkty, ktoré by sa nám hodili a využili by sme ich. Sú milé, užitočné a vedieme tak Dorotku k tomu, aby sa v záhrade vedela obracať. A prečo pri tom nevyužiť Krtka, keď ho má rada?" 

wiky_zahradaBino - motyka do záhradky - kúpite TU 

Bino - sada do záhradky s kanvičkou - kúpite TU

Wiky - záhradný set s Krtkom - kúpite TU 

Katka, Facebook+Instagram  "Mám doma školopovinného syna, ktorý už od malička Krtečka zbožňoval. Ja osobne ho v obľube nemám, no čo by ste pre svoje milované dieťa nespravili :)"

13772-4019359137721Bino - modrý ruksak s Krtkom - kúpite TU 

Bino - počítadlo s Krtkom - kúpite TU

Bino - peračník s motívom Krtka - kúpite TU