Tento druh zeleniny patrí k najpoužívanejším a vďaka celkom dobré skladovateľnosti aj k tým najobľúbenejším. Korene, koreňové hľuzy či buľvy rastúce v krajine, to všetko označujeme ako koreňovú zeleninu a detskom jedálničku má svoje nezastupiteľné miesto!
Zelenina všeobecne obsahuje 80 až 85% vody, minerály, vitamíny, enzýmy, farbivá a samozrejme nezanedbateľná je ich nízka kalorická hodnota. Najlepšie by samozrejme bolo, keby ste mali možnosť vypestovať si zeleninu v bio kvalite na svojej vlastnej záhradke. Také šťastie ale všetci bohužiaľ nemáme.
Toto ste možno netušili:
- Oproti ostatným druhov zeleniny sa koreňová zelenina veľmi dobre skladuje a vydrží oveľa dlhšie.
- Pri tepelnom spracovaní by ste sa mali držať zásady "rýchlo a šetrne". Tepelnou úpravou totiž koreňová zelenina stráca cenné vitamíny.
- Na strúhanie by ste mali používať ideálne plastové, keramické, alebo nerezové nože alebo škrabky. Vďaka tomu bude zaobchádzanie so zeleninou šetrnejšie a uchová si viac vitamínov.
- Mrkva je významným zdrojom provitamínu A.
- Z petržlenu doporučujeme spotrebovať koreň i vňať. Nadrobno nakrájaný petržlen ochutí každý pokrm a navyše dodá stravníkom veľa vitamínu C.
- Zeler má zas detoxikačné a močopudné účinky. Navyše si dokáže uchovať najviac vitamínov až do neskorej jari.
- O červenej repe sa hovorí, že je najzdravší surová a dobre sa odšťavuje.
- Reďkovku zaraďujte do detského jedálnička po prvom roku a len v miernom množstve. Mohla by podráždiť črevá alebo žalúdok.
Dobrôtky z koreňovej zeleniny
Zemiakový šalát
(od 10 mesiacov)
Suroviny: 1 až 2 zemiaky, 1 mrkva, kúsok cukety, pór, 1 probiotický jogurt, 2 až 3 kvapky olivového oleja
Postup: Zemiaky uvarte v šupke, mrkvu, cuketu a pór uvarte v pare. Uvarenú zeleninu nakrájajte na malé kúsky, pór potom na kolieska. Zľahka zmiešajte s olivovým olejom a probiotickým jogurtom.
Mäsovo-zeleninové karbonátky
(od 9. mesiaca)
Suroviny: 20g kuracích pŕs, 1 mrkva, 1 petržlen, kúsok kalerábu, kúsok póru, 1 vaječný žĺtok, cca 2 PL strúhanky, 3 až 4 kvapky olivového oleja, štipka petržlenovej vňate
Postup: Kuracie prsia uvarte spolu so zeleninou, nechajte vychladnúť. Všetko spolu roztlačte vidličkou alebo rozmixujte. Postupne pridajte vaječný žĺtok, petržlen a zahustite strúhankou. Vytvarujte karbonátky a položte ich na papier na pečenie a plech. Vo vopred vyhriatej rúre upečte dozlatista.