Kniha o tehotenstve, pôrode a dieťati: Zrecenzovali sme ju pre vás!

Kniha o tehotenstve, pôrode a dieťati: Zrecenzovali sme ju pre vás!>
Pred Vianocami sa mi do rúk dostala 3 dielna kniha od Antonína Pařízka (2015, cz jazyku), Kniha o těhotenství, porodu a dítěti. Je to úspešný sprievodca tehuľky počas tehotenstva, pôrodu a starostlivosti o dieťa. Toto 5. vydanie knihy podporilo veľa firiem, stredísk ale najznámejším hlavným partnerom je PHILIPS AVENT. Dnes pre vás recenzuje Sima a mimi  Túto značku pozná nejedna mamička. Čakáme tretie mimi tak si možno myslíte, že by som mala už všetko ovládať a vedieť ale nie je to pravdou. Chcela som vedieť ešte viac. Táto odborná kniha mi rozšírila obzor a priniesla mi vysvetlenia na veľa otázok, prečo je tomu tak. Kniha o těhotenství, porodu a dítěti (A. Pařízek,2015) je komplet 3 samostatných dielov (tehotenstvo, pôrod, dieťa), ktoré boli pekne zviazané páskou. Keď sú všetky tri diely na sebe uložené z boku je napísané priezvisko autora. Obal kníh je horčicovej farby s 3D vytlačeným nadpisom a s obrysom obrázka o akú časť knihy sa jedná. I. diel Tehotenstvo má obrys tehotnej ženy. II. diel Pôrod má obrys rodičov držiacich malé bábätko a posledný III. diel Dieťa má obrys batoľaťa. 

Pár slov o knihe a mojich skúsenostiach

Kniha je vo vzájomnej interakcii s webovou stránkou porodnice.cz. Všetky texty z týchto troch kníh boli najprv publikované na uvedenej stránke. Kde sa mali možnosť vyjadriť aj samotné čitateľky a tak obohatili odbornú knihu o vlastné skúsenosti. Na tejto knihe pracovalo niekoľko popredných odborníkov. Nechýbajú ani reklamné upútavky na rôzne produkty, ale hlavne autentické fotografie mamičiek a detí v brušku, priebeh pôrodu, či názorne obrázky a tabuľky. Čítaním tejto knihy som sa vrátila spomienkami na svoje dve tehotenstvá a teraz toto tretie, ktoré prichádza do cieľa. Kniha mi aj objasnila niektoré fakty a situácie, ktoré sa diali počas pôrodu. Je pravdou, že som v knihe našla aj články napr. rituály a tradície pôrodov z niektorých krajín, o ktorých by som radšej ani nevedela ako to tam prebiehalo/prebieha. Sladká to nevedomosť. Každá kniha obsahuje všetky obsahy z jednotlivých dielov a predslov, či niektoré opakujúce sa články, pretože knihy sa dajú kúpiť samostatne.

I.diel - Tehotenstvo

Môžete tu nájsť články o plánovanom rodičovstve a na čo je dobré sa pripraviť pred počatím. Tehotenstvo a jeho priebeh rozdelený do týždňov a mesiacov, v ktorom mi chýbalo viacej informácií o dieťatku v brušku a tehuľke, však tie sa dajú ľahko dohľadať napr. na internete. Nechýba tu ani kapitola starostlivosť o tehotnú ženu s vysvetlením kedy a aké vyšetrenia má absolvovať. Je tu zmienka aj o správnej životospráve tehuľky (stravovanie, starostlivosť o zuby, svoje telo, pokožku, ako sa obliekať, cvičiť, cestovanie autom alebo lietadlom...). V knihe (ale aj zo svojej skúsenosti)  sa odporúča začať pripravovať svoje telo 3 mesiace pred otehotnením užívaním kyseliny listovej. Nenechali sme nič náhode a skúsila som si sledovať a merať bazálnu teplotu a poviem Vám, že nám to aj pomohlo. I keď to nevyzeralo hneď nádejne, pretože test mi ukázal dve krásne čiarky (pozitívny) až o 2 týždne neskôr. V brušku nám rástol náš Ben. Pri Alexkovi a teraz pri treťom mimi bol pozitívny test hneď v deň, kedy som mala dostať menštruáciu. Je to naozaj individuálne. Veľmi sme sa tešili a tešíme, že z nás bude veľká rodina, ako sme si vždy priali.

Publikáciu Kniha o těhotenství, porodu a dítěti je dostupná v našom e-shope! :)


Nie všetky tehotenstvá prebiehajú ideálne. Pri Beníkovi som začala krvácať v 7. týždni. Slzy v očiach a strach, čo sa bude diať. Musela som ostať na PN niekoľko týždňov. Keďže to bolo prvé tehotenstvo mohla som sa venovať sebe a drobčekovi naplno. Fotila som sa každý týždeň, sledovala som sa, radovala z prvých pohybov, ktoré som zacítila už veľmi skoro a to v 12. týždni, čítala rôzne články, hľadala veci pre miminečko. Pri druhom som sem tam spravila nejakú tu fotku ani som nevedela, že som tehotn, i keď pohyby som ucítila približne ako pri prvom. Teraz pri treťom ani nie je čas na nejaké fotografovanie, či sledovanie sa, keď máte doma dvoch zbojníkov a je stále čo robiť. Pravdou je, že som oddychovala prvé mesiace, čo mi bývalo nevoľno ako nikdy. Trocha som bola aj nesvoja, pretože prvé pohyby som ucítila až v 18. týždni. Návštevou u gynekológa som sa upokojila, keď som uvidela na sone naše mimi v brušku. Všetko sú to nezabudnuteľné chvíle.

II. diel - Pôrod

Oboznamuje, ako sa pozná začiatok pôrodu a jeho fázy, čo je dobré si zobrať zo sebou do pôrodnice, ako prebieha prirodzený pôrod/cisárskym rezom. Informuje, aké sú dostupné spôsoby pre znecitlivenie pôrodných bolestí (výhody, nevýhody), ktoré polohy sú a nie sú vhodné (napr. ležanie spomaľuje priebeh pôrodu), možné situácie počas pôrodu, prehliadka novorodenca, prvé minúty, hodiny, dni s malým novorodencom, šestonedelie a starostlivosť o seba a dieťatko. V knihe je spomenuté, že ak žena hovorí, čo bolo aj v mojom prípade ,,rodila som tri dni,, tak sa to nepovažuje za pôrod. Ale ja som to vnímala ako pôrod, pretože pri prvom Beníkovi som aj ja mala veľmi dlhú otváraciu dobu a kontrakcie ani na chvíľu neodzneli. Trvalo to od nedele večera do utorka skorého rána, keď prišiel Beník na svet. Veľmi mi pomáhala sprcha, fitlopta, prechádzanie sa pohupovanie na mieste a masírovanie krížov. Manžel bol pri mne keď sa dalo. Pri Alexovi som ostávala doma čo najdlhšie. Vôbec sa mi nechcelo dlho čakať v pôrodnici a ako aj v knihe bolo napísané ,,druhorodičkám trvá pôrod 6-8 hodín,, tak pri druhom (Alexkovi) to aj tak bolo. Samozrejme, že aj prvé prisatie je veľmi dôležité, kedy sa bábätko upokojí a cíti vaše srdiečko, rozbieha laktáciu a je s vami. Po tejto chvíli, už len vydržať pár dní v nemocnici (sledujú zdravotný stav vás a vášho dieťatka) a hurá domov, kde ste všetci spolu.

III. diel - Dieťa 

Autor píše o prvých hodinách dieťaťa po pôrode (priebeh vyšetrenia), starostlivosť o bábätko v domácom prostredí, rast a vývin dieťaťa, starostlivosť o detské zúbky, výživa, spánok dieťaťa. Kedy treba navštíviť doktora – očkovanie, ochorenia. Ako poskytnúť dieťaťu prvú pomoc. Je to naozaj úžasný a neopísateľný pocit keď si to malé bábätko, ktoré ste nosili pod srdiečkom konečne beriete domov a ukladáte ho do jeho voňavučkej postieľky. Až teraz si človek uvedomí, ako ten čas neúprosne letí. Staráte sa o malého človiečika a vidíte, ako vám rastie zo dňa na deň a robí pokroky, ktoré vás prekvapia a tešíte sa z nich spolu s ním. Prvý úsmev, zúbok, slovo, kroky. Prvé Benove slovo to bolo mama a Alexkove tata a baba. Mne povedal mama až po roku a do dnešného dňa mi tak hovorí iba sem-tam. Ak niekoho ľúbite, trápite sa s ním aj vy. Sú chvíle, kedy máte strach o svoje milované detičky a prežívate s nimi prvé horúčky, bdiete nad nimi, a i keď máte unavené oči a potrebujete spať s láskou k nim vsávate a utešujete ich uspávankou, po ktorej sa opäť upokoja a zaspia vám v náručí. Ešte že takéto chvíle netrvajú dlho a rýchlo sa na ne zabudne. Dieťa je krásny dar, ktorý rozjasňuje celý dom a robí z vás rodinu. Táto publikácia vás sprevádza od začiatkov plánovania, priebehom tehotenstva až po príchod vášho malého vytúženého bábätká. Každý si v nej niečo nájde, je plná faktov, vedecky podložených informácií a vyvracia aj niektoré mýty a babské povery o tehotenstve, jeho priebehu. Je výborné, že táto kniha je rozdelená na tri samostatné diela a môžete siahnuť len po tom, ktorý je pre vás práve aktuálny. Je vhodný aj ako darček pre budúcich rodičov, tehuľky, mamičky a oteckov.