Kedy sa dieťa začne otáčať? Toto je ten správny čas

Kedy sa dieťa začne otáčať? Toto je ten správny čas>
Nie je pre rodičov nič krajšie, ako keď ich ratolesti začnú robiť prvé pokroky. Prvý krok, prvé slovo. Z toho všetkého sa tešíte a máte nato právo. Stačí tiež,  že samo začne dvíhať hlavičku alebo sa prvýkrát obráti na bruško. Menšia panika ale začne v momente, keď sa dieťa v „knižkami odporučenom veku“ otáčať nezačne.

Nie je to iba prvý pokrok

To, že sa dieťa začne otáčať zo strany na stranu, je dobré znamenie. Posilňuje si tým krčné svaly. Preto dbajte na to, aby dieťa otáčalo hlavičkou na obe strany, nie len na jednu. Ak si dieťa začne uvedomovať ručičky, nožičky a dokáže kontrolovať svoje telo, začne experimentovať. A tým pádom sa začne aj otáčať. Vývoj je postupný Novorodenec je zatiaľ iba malý uzlíček radosti, s ktorým „toho moc nenarobíte“. Väčšinou bude spať, papať, kakať a cikať. Veď ako inak. Bábo najskôr otáča hlavičku z jednej na druhú stranu, ak ho z podložky dvíhate, musíte byť veľmi opatrní a podopierať ju. Po šiestich týždňoch dieťa v polohe na brušku zdvíha bradu nad podložku v 45 stupňovom uhle, ak ho priťahujete za ruky, hlavička mu ešte stále padá dozadu.

 Všetko o zdravom chrbátiku si prečítajte v našom staršom článku


V troch mesiacoch by malo ovládať pasenie žriebätiek, teda v polohe na brušku sa opiera o predlaktia o dolnú polovicu hrudníka, dlane má zovreté. Táto poloha je dobrá nie len pre chrbátik, ale aj pre paže a celkovo pre bruško bábätka. Ak dieťa dlho nevydrží na brušku a prevalí sa na chrbátik, spravte z toho cvičenie. Nemusí to automaticky znamenať, že sa niečo deje. Je to zrejme len akási forma protestu. Postupom času sa dostaneme až do fázy, kedy by sa dieťa malo samé prehupnúť z chrbátika na bruško. Prvé prevalenie býva náhodné a necielené, ak sa to stane skôr ako pred 5.mesiacom, zvyčajne je to náhoda. Prvé „skutočné“ prevaľovanie príde okolo piateho mesiaca. Ak je to neskôr, nebojte sa. Ak sa vám niečo predsa len nezdá, kontrola u pediatra je na mieste.

Podporte ho

Ak sa vám zdá, že by sa dieťa aj chcelo prevaliť na bruško, skúste ho motivovať. Obľúbenou hračkou, zaujímavým objektom, za ktorým sa rád obráti. Nerobte to ale tak, aby mal hračku v dohľade. Umiestnite ju tak, aby po prevalení na bruško hračku dočiahlo a uchopilo ju. Bude to pre neho najlepšia motivácia.  Ak bábo leží na chrbte, ukážte mu hračku a potom ju položte v jeho dosahu. Motiváciou preň bude aj vaša vlastná radosť. Ak sa pretočí, ukážte mu, že z toho máte radost. Usmejte sa na neho, pohľadkajte ho, zatlieskajte. Prejavte radosť  a ono bude motivované sa o to snažiť stále viac. Ak to chcete nechať na „prirodzený priebeh“, sledujte, kedy sa bábo začne otáčať samé. Pri akej príležitosti, za akých podmienok. Najčastejšie prichádza k prvému pretočeniu na prebaľovacej doske, preto sa väčšina mamičiek bojí, aby sa deťom nič nestalo. Ak sa aj váš drobec pretočil takto, začnite prebaľovať na bezpečnejšom mieste. Je totiž možné, že sa to pri prebaľovaní stane znova a vy nemusíte byť v strese, aby si drobec neublížil.