Kedy je správny čas na prvý mobil?

Kedy je správny čas na prvý mobil?>
Pokročilú technologickú dobu jednoducho nezastavíte. Kým pred pár rokmi bola rarita, keď ste priniesli do školy mobil, dnes nie je ničím výnimočné, ak dieťa príde do školy s novým tabletom. Rodičia sa buď rýchlej dobe prispôsobia (a "zlomia sa" pri detskom prosíkaní) alebo dieťaťu dajú do ruky mobil vtedy, ak to uznajú za vhodné.

Aký je správny vek?

Ak si myslíte, že vám napíšeme presný vek, "kedy" je to vhodné, zrejme vás sklameme. Nie je totiž presne dané, kedy je vhodné dať dieťaťu do ruky mobil. V predškolskom veku je to ešte príliš skoro, prvé možné "problémy" prídu zrejme v momente, ako vaša ratolesť nastúpi na základnú školu. Začne samo chodiť do školy, zo školy, poobede bude zrejme mávať rôzne krúžky. Je potrebné, aby ste ako rodičia mali prehľad o tom, kde sa dieťa nachádza. Najdôležitejším dôvodom prečo dieťaťu dať mobil je, že ho budete mať pod kontrolou. Budete vedieť, prečo neprišlo z krúžku ešte domov, zavoláte mu, ak sa vám plány zmenia a vy pre neho môžete prísť do školy. Nestratíte prehľad o jeho pohybe, na druhej strane ono sa vám dovolá vždy, keď je to potrebné. V prípade núdze, v prípade rôznych neodkladných otázok. Je to obojstranná výhoda.

Výhody verus nevýhody

Na druhej strane, žijeme v dobe sociálnych sietí, rôznych komunikačných kanálov, no v neposlednom rade rôznych nástrah a nebezpečenstiev. Deti v školskom veku ešte nemusia odhadnúť, aký dopad bude mať ich konanie. Stanovte si pravidlá  Nie len používania telefónu, ale najmä toho, koľko dieťa môže denne pretelefonovať, poprípade koľko dát môže použiť. Dnes je totiž na internete už každý. Na Slovensku funguje niekoľko operátorov, z ktorých ponuky si môžete vybrať - či už program na paušál alebo na kredit. Pri kredite budete vedieť, koľko dieťa pretelefonuje. Na druhej strane v prípade nulového zostatku sa môže stať, že v nebezpečenstve sa vám dieťa nebude môcť dovolať. Aj paušál má svoje pre a proti. Kým telefonovať môže "bez obmedzenia", práve to sa stáva problémom. Neobmedzene má na dieťa totiž až "magický" dopad a myslí si, že môže telefonovať od rána do večera. Tu je vhodné povedať si sumu, ktorú mu zaplatíte vy, všetko navyše si bude musieť "odpracovať" napríklad domácimi prácami navyše. Nekupujte drahé modely  Deti viac ako inokedy vsádzajú viac na značku ako na funkčnosť mobilného aparátu. Čím drahší, tým lepší, veď to zrejme poznáte. Čím drahší telefón ale kúpite a dáte ho deťom do rúk, tým viac predstavujú pre okolité svet potenciálnym predmetom krádeže. Zákaz na školách  Niektoré školy tolerujú mobilné telefóny, niektoré zakazujú svojim žiakom používať ich hodinách. Vypnúť ich musia hneď pri príchode, zapnúť ich môžu až po odchode. Ich používanie má za následok nesústredenosť, vyrušovanie, obťažovanie učiteľov pri výklade. Naučte dieťa komunikovať  Dať dieťaťu mobil do ruky je jedna vec, na druhej strane dieťa musí ovládať aspoň základy slušného správania. A to nemyslíme len to, ako slušne telefón zdvihnúť, ako sa s rodičom či cudzím človekom rozprávať. Naučte ho, čo môže do telefónu hovoriť a čo nie, nikdy totiž neviete, kto je na druhej strane. Pozor na sociálne siete  Dôležité je ho oboznámiť, ako sa správať na sociálnych sieťach (ak na niektorých už má profil), aké statusy či fotky môže pridávať a prečo osobné a intímne správy nepatria na internet ale ľudia si ich majú hovoriť medzi sebou.

Pravidlá nie len pre deti

Zveriť dieťaťu do rúk mobil predstavuje zodpovednosť aj pre vás. Dávate deťom do rúk drahú vec, ktorá nemusí byť vždy využitá na to, na čo je určená. Dieťa by malo vedieť a poznať hodnotu veci, malo by vedieť, že čokoľvek sa stane, môže prísť za vami a poradiť sa s vami. Myslite na to:
  • Prvý mobil by mal mať maximálne základné funkcie – dieťa sa s ním musí naučiť pracovať, slúži pre jeho bezpečnosť
  • Ubezpečte sa, že dieťa vie, že telefónne číslo nepatrí do rúk cudzím ľudom
  • Vyberte si program, kde máte volanie medzi vami a dieťaťom zadarmo
  • Nastavte si výpis volaní – budete mať prehľad o tom, kde dieťa volalo a s kým
  • Niektorí operátori ponúkajú detský ochranný zámok, ktorý nepustí dieťa v rámci dátového balíčka na zakázané, neprístupné stránky.