Keď deti padajú

Keď deti padajú>

Či už ide o prvé krôčiky, sebaisté cupitanie či nehodu na ihrisku, mali by ste na pád dieťaťa reagovať primerane. Lenže to sa lepšie radí, ako vykonáva. To je nám jasné! Napriek tomu sa o to aspoň pokúsime. Možno si na nás najbližšie spomeniete.

Počas prvých rokov svojho života deti padajú snáď neustále. Našťastie len málokedy sa pri tom nejako vážne porania. A keď už k nejakému drobnému škrabancu dôjde, sú tu práve rodičia, aby malého nezbedníka utíšili. Musia to ale urobiť tak, aby ich reakcia nebola príliš prehnaná. To by totiž veľa úžitku neprinieslo.

deti-padajuMama, to bolí!

Akonáhle sa niekde vaše zlatíčko buchne, dáva to najavo hlasným krikom alebo plačom a hľadá pomoc a útechu u svojich rodičov. A malo by ju vždy a za všetkých okolností nájsť, aj keby si zranenie privodilo svojou vlastnou nepozornosťou alebo tým, že vás neposlúchlo.

Ako teda správne utešiť a reagovať?

V prvom rade, keď dieťa po páde plače, overte, či nie je zranené vážne alebo si výraznejšie neublížilo. Hlavne na neho hneď nekričte, že ste mu to hovorili a že si za to môže samo.

Buďte rozhodne súcitní, ale rozumne, nie prehnane a spýtajte sa dieťaťa, kde a čo ho bolí. Prejavte úprimný záujem nad bolesťou, ktorú dieťa cíti. Nezľahčujte ju.

Vezmite dieťa do náručia alebo ho objímte a nechajte ho, aby sa vyplakalo. Jemne ho utešujte, ale nikdy nebuďte prehnane súcitní alebo "krutí" vo svojich poznámkach.

Akonáhle plač ustáva (celý čas by ste k tomu mali smerovať), podporte dieťa v tom, aby skúsilo na nožičku stúpnuť alebo zahýbať s prstíkmi.

Plysove naplasti a zvieratka

Nadaný herec / herečka

Vidíte, že je úplne zjavné, že dieťa hrá divadlo a jeho neutíšiteľný krik je len záchvatom ľútosti? Neignorujte ho! Ale taktiež nereagujte hneď svojou pozornosťou. Dieťa svojím správaním chce vždy niečo povedať a na rodičoch leží, bohužiaľ, tá neľahká úloha jeho signály rozlúštiť. Jasne, ale pokojne mu dajte najavo, že je vám úplne jasné, že ho vlastne nič nebolí. Akonáhle sa upokojí a zistí, že jeho hranie nebolo presvedčivé a nezabralo, skúste sa s ním chvíľku pohrať alebo mu niečo prečítať. Možno len túži po vašej pozornosti.

NÁŠ TIP!

Spadlo vaše dieťa na zem? A miesto plaču prichádza smiech alebo sa samo zdvihne a odchádza pokračovať tam, kde skončilo? Nerobte okolo pádu zbytočný rozruch. Chvíľu ho sledujte, či sa vážne nerozplače, ale inak karambol neriešte.