Kašlime na dokonalosť. Sme dokonalé!

Kašlime na dokonalosť. Sme dokonalé!>

Mnoho žien v mojom okolí (vrátane mňa?) stresuje seba aj svoje okolie obavami o tom, že so svojím životom nie sú dostatočne spokojné. Znie to šialene! Pretože väčšina žien, ktoré poznám, toho robí v živote dosť a robí to skvele.

24 hodín denne

Moja kamarátka Sára, napríklad, nedávno dokončila štúdium medzinárodných vzťahov s červeným diplomom a zároveň pracuje pre neziskovú organizáciu, ktorá stavia detské ihriská pre detské domovy. Laura zostáva doma a vychováva dve najrozkošnejšie deti, aké som kedy videla. Pritom pracuje z domu a privyrába si v miestnej cukrárni. Martinu práve povýšili v banke a Miška dokončila jazykový kurz a vodičák zároveň. Tamara pomáha rozbiehať remeselnú pekárničku a, a...

Kašlime na dokonalosť. Sme dokonalé!

Všetky tieto ženy by mali byť plným právom hrdé a prekypovať sebauspokojením. Miesto toho sú však plné konštantných pochybností a znepokojujú sa, že sa im v živote dostatočne nedarí. Sára sa obáva, že by mala miesto štúdia radšej cestovať kade-tade po svete. Laura zas, že mrhá svojím vzdelaním, keď zostáva na materskej už niekoľko rokov. Martina sa obáva, že kapitalistické fungovanie banky v nej zabíja kreatívnu dušu. Miška má strach, že zanedbáva manžela, keďže na sebe toľko pracuje. Tamara zas, že jej rozbiehajú biznis skrachuje. Každá jedna z nich má strach, že bude musieť do leta zhodiť aspoň 10 kíl.

Zvoľnime tempo

Poznám toľko žien, ktoré vstávajú v nekresťanskú hodinu skoro ráno, len aby sa nadrtili na súkromnú hodinu francúzštiny alebo stihli kurz kreslenia alebo zorganizovali susedskú burzu. Obávam sa však, že ak budeme pokračovať v tomto šialenom hľadaní dokonalosti, všetky skončíme vystresované a nervózne, ako také zatúlané mačky, ktoré žijú v čínskej štvrti a večne v tme hľadajú omrvinky z večere, len aby prežili.

Čo s tým urobiť? Nemôžeme sa pre zmenu trošku rozveseliť a ubrať z tempa? Čo tak spoločne podpísať záväznú rezolúciu, ktorou upustíme od šialených vlastných očakávaní o tom, že musíme byť dokonalé priateľky a dokonalé matky a dokonalé zamestnankyne a dokonalé manželky a partnerky s dokonalými telami, ktoré sa venujú charite a pestujú vlastnú organickú zeleninu v tom istom čase, ako stoja na čele korporácií a hlavou hore nohami pritom hrajú nohou na gitare? Tadiaľ cesta nevedie. Vážme si, čo máme a čo sme dosiahli. Vážme si dokonalosť, skrytú v jednoduchosti. Pokoj, keď večer deti zaspia a máme s partnerom chvíľu pre seba. Víkend na záhrade, keď opekáme na ohni slaninku. Prostosť a nenáročnosť. A všetko, čo sme do dnešného dňa dosiahli.

S úsmevom a bez stresov

Dnes je ten deň, keď od seba nič neočakávajme. Dovoľme byť tou dokonalou matkou niekomu inému. Buďme iba priemernou ženou, matkou, kamarátkou, partnerkou. Aspoň na jeden deň zahoďme vlastné prísne očakávania. Vykašlime sa na návštevu tej novej galérie, o ktorej sme kdesi čítali. Straťme trpezlivosť pred šéfom. Povedzte mu, čo si myslíte. Dajme si muffin a tresku s rožkom deň po tom, ako sme začali držať diétu. Vykašlime sa na ten tréning na maratón. Ale hlavne - buďme šťastná a samé sebou. Nechajme to všetko vykypieť a potom sa postavme a s úsmevom pokračujme ďalej.