Jeme zdravo - Tipy na chutné a zdravé jedlá

Jeme zdravo - Tipy na chutné a zdravé jedlá>
Tiež sa vám často stáva, že stojíte pred chladničkou a neviete, čo uvariť? Pripravujete stále dokola rovnaké jedlá a nové nápady nikde? Nechajte sa inšpirovať kuchárkami a webovou stránkou Jíme zdravě a privítajte na svojom tanieri nové zdravé a chutné jedlá.  Zdravý životný štýl. Dostatok spánku, vhodný pohyb, pitný režim a v neposlednom rade pestrá strava obsahujúca všetko, čo naše telo potrebuje. Že si pod zdravým jedálničkom predstavíte možno tak dusenú brokolicu? To už dávno neplatí. Zoznámte sa s kuchárkami Jíme zdravě. Okrem chutných receptov v nich nájdete aj praktické rady týkajúce sa práve zdravého stravovania, vďaka ktorým si vytvoríte vyvážený jedálniček. Môžete v nich samozrejme aj len tak listovať a objavovať pritom nové chute a zdravé kombinácie. A že sme spomenuli brokolicu? Ak patríte medzi jej milovníkov, potom vedzte, že tam nájdete aj tú :) 

Spojenie Feedo a Jíme zdravě

My sami v redakcii radi skúšame nové chute a tiež vieme, že napríklad počas tehotenstva a po pôrode riešia mamičky, čo jesť a ako poskytnúť sebe i dieťatku to najlepšie. Na mnohých dobrotách od Jíme zdravě si potom pochutnajú aj tí najmenší. Na našom blogu sa môžete tešiť ako na recepty na lahodné pokrmy, tak na súťaže. Nezabudnite mrknúť aj na Instagram Jíme zdravě a Facebook.   [gallery columns="5" ids="23527,23523,23524,23525,23526"]

Dobroty pre každého 

Kuchárok Jíme zdravě vyšlo zatiaľ celkom 9, pričom 4 z nich sa zameriavajú na varenie v konkrétnom ročnom období (najnovšie vám predstavíme na konci článku), kúpiť si môžete ale aj kuchárku Jíme zdravě ze spíže alebo 2 diely Jíme zdravě s Fitrecepty. V každej z publikácií nájdete recepty ako na hlavné jedlá, tak na polievky či dezerty. Ak dbáte na vyváženú stravu čo sa živín týka, potom vás iste potešia aj nutričné ​​informácie pri každom pokrme. Súčasťou receptu je potom doba prípravy, tepelnej úpravy, počet porcií a obtiažnosť. Tu je potrebné spomenúť, že všetky recepty sú určené pre začiatočníkovObtiažnosť tak skôr naznačuje, koľko krokov a zašpineného riadu môžete čakať. V neposlednom rade sa pokocháte aj krásnymi fotografiami. Pravdou totiž je, že človek je aj očami.  Pre ukážku, na čom všetkom si s Jíme zdravě môžete pochutnať, prinášame prvý recept. 

 Bezlepkové mandlové sušienky 

Príprava: 20 minút (+ 50 minút chladnutie) | Tepelná úprava: 17 minút | Obťažnosť: náročné | Počet porcií: 30  Nutričné informácie na 1 kus: 72 kcal | 2 g bielkovín | 5 g sacharidov | 5 g tukov 

Ingrediencie 

  • 250 g mandľovej múky
  • 50 g trstinového cukru
  • kôra z 1 citrónu 
  • kôra z 1 pomaranča
  • ½ lyžičky mandľovej arómy
  • 2 vaječné bielky 
  • 25 ml vody (studené)
  • 25 g medu
  • 40 g mandľových plátkov
  • 40 g práškového xylitolu (alebo brezového cukru)
  • soľ 

Postup prípravy 

Rúru dajte predhrievať na 175 ° C a vyložte si papierom na pečenie plech (30 cm × 40 cm). Potom si vo väčšej mise dôkladne zmiešajte mandľovou múku, trstinový cukor, citrónovú aj pomarančovú kôru, mandľovú arómu a štipku soli a misu zatiaľ odložte bokom.  Teraz si pripravte bielkový sneh s medom. Do vyššej nádoby na šľahanie dajte 2 bielky, 15 ml studenej vody a štipku soli a pripravte si tyčový mixér. Následne si vezmite menšiu panvicu, dajte do nej med a 10 ml vody a zahrievajte cca 20-30 sekúnd na strednom plameni, kým zmes nezačne vrieť. Potom vypnite ohrev a medovú zmes prelejte do menšej misky, ktorú si postavte blízko nádoby s bielkami. Následne si vezmite tyčový mixér a začnite šľahať bielky v nádobe (prvých cca 10 sekúnd šľahajte len na nízke otáčky a až potom otáčky zvýšte). Po cca 1 minúte šľahania začnite do vznikajúceho snehu po menších dávkach prilievať horúci med z misky a od tohto okamihu sneh šľahajte ešte 3-4 minúty, kým nebude tuhý a lesklý.  Vyšľahaný sneh pomocou stierky či varešky po niekoľkých dávkach opatrne zapracujte do misy s mandľovou múkou a vypracujte cesto. Následne si nachystajte cukrársky sáčok s okrúhlym nástavcom, naplňte ho pripraveným cestom a na vyloženom plechu s ním tvorte 5-6 cm dlhé kúsky cesta v tvare šišky (cesto by malo vystačiť na cca 30 šišiek). Až spotrebujete všetko cesto, v dlani si ľahko podrvte mandľové plátky a posypte nimi všetky šišky na plechu. Potom vložte celý plech do predhriatej rúry a pečte 15-16 minút pri 170-175 ° C.  Upečené sušienky ešte za tepla posypte xylitolom a pred podávaním ich nechajte 45-50 minút chladnúť na plechu pri izbovej teplote. 

Kuchárka Jak jíme zdravě na jaře 

Ako sme sľúbili, prinášame vám informácie o najnovšej kuchárke Jak jíme zdravě na jaře. Na čo sa môžete tešiť a čo všetko v kuchárke nájdete? 
  • Kniha Jak jíme zdravě na jaře obsahuje celkom 90 receptov, ktoré sú veľmi rýchle a jednoduché na prípravu. Nájdete tu recepty rôznych typov cez vegetariánske,vegánske, bezlepkové či bezlaktózové. 
  • Celá kuchárka Jak jíme zdravě na jaře je rozdelená do 4 kapitol - Raňajky, Hlavné jedlá, Jarné odľahčenie a Bezlepkové desiaty. V každej kapitole nájdete recepty, ktoré sú v súlade so zásadami zdravej výživy a pritom veľmi chutné.
  • Recepty v novej jarnej kuchárke sú postavené na čerstvých sezónnych surovinách, ako je špenát, špargľa, vajcia, klíčky či reďkovky.
  • V kuchárke sa tiež dočítate aký je rozdiel medzi očistou a detoxom a zasvätí vás do detoxikačného desatora. 
  • Ako bonus v kuchárke nájdete aj tipy ako na klíčenie zo semienok, strukovín a obilnín.
  • Bližšie informácie o knihe Jak jíme zdravě na jaře nájdete tu.
  • Ďalšizdravú inšpiráciu môžete nájsť na webových stránkach Jimezdrave.cz a v ďalších tlačených knihách Jíme zdravě - zistite o knihách viac priamo v e-shopenakladateľstvo tu.