Jedálniček pre tehuľky - celiatičky. A nie len pre ne!

Jedálniček pre tehuľky - celiatičky. A nie len pre ne!>
Nie len počiatočné fázy tehotenstva, ale aj takmer celý priebeh je o správnom stravovaní. Niektoré druhy potravín musíme vynechať, iné si môžeme alebo musíme dopriať vo veľkom množstve. A potom sa nájde skupinka mamičiek, ktoré sa musia obmedziť nie len v niečom, no ich život sprevádza určitý druh obmedzovania aj mimo tehotenstva. A sú nimi celiatičky. Bezpleková diéta nie je diéta v pravom slova zmysle, no tí, ktorí ju držia vedia, že si v niečom musia dať pozor. Jedna z našich mamičiek a čitateľka Feedo blogu Danka, ktorá začiatkom apríla čaká svoje prvé dieťa, spísala jedálniček, ktorý ju sprevádza počas tehotenstva ale aj mimo neho. Môžete nabrať inšpiráciu, môžete tieto recepty vyskúšať a dajte nám vedieť, ako vám chutilo!

Nie je to jednoduché, ale dá sa to zvládnuť

Milé tehotné bezlepkáčky. Viem, že počas tehotenstva je ťažké nájsť vyváženú stravu, ktorá uspokojí naše chute, ktoré, povedzme si pravdu, sú niekedy veľmi kolísavé. Ja som na začiatku tehotenstva nechcela jedlo ani vidieť. Každá rada o tehotenských nevoľnostiach mi bola na nič. Všade písali, dajte si k posteli sucháre, krekry a iné veci, čo my nemôžeme len tak kúpiť a ak áno, nevedela som si predstaviť míňať peniaze na predražené produkty. Po nevoľnostiach sa zasa chytila vlna sladkého. Jediné, na čo som pomyslela, boli torty, čokoládky, zmrzlina a podobne. Nikdy som na sladké nebola, ale detičky s nami robia aj nemožné. Keď sa mi konečne vrátila chuť do jedla, všetko som chcela jesť s hranolkami alebo zemiakovou kašou, takže občas sa môj obed obmedzil na skutočne jednoduchú variantu jedla. ranajky

Raňajkové inšpirácie na každú fázu tehotenstva

Sladké raňajky: pokiaľ nemáte čas si ráno pripravovať nič špeciálne, skúste si dať bezlepkový chlebík s arašidovým maslom a džemom a k tomu čokoládový šejk, ktorý si pripravíte nasledovne: 3dl mlieka, 1 lyžica prášku Sunar Gravimilk, 1 banán. Banán Vám dodá množstvo vitamínu B, spolu s Gravimilkom si doplníte všetky vitamíny, ktoré inak pokryť neviete. Arašidové maslo namiesto obyčajného je dobrým zdrojom zdravých tukov. 1 polievková lyžica obsahuje 1,75 g nasýtených a až 6,25 g nenasýtených tukov. Ak ste tehotná v lete, skúste si nahradiť džem ovocím. Slané raňajky: podľa mňa na raňajky je najlepšie niečo svieže, čo Vás postaví na nohy. V sladkej verzii je to studený mliečny šejk a v slanej to bude bezlepková žemľa s krémovým tvarohom s bylinkami so zeleninou. Pokiaľ Vám tvarohy nechutia, skúste si urobiť hrianku s mrkvovou nátierkou, ktorú si pripravíte večer. Recept
  • 3 menšie mrkvy
  • 2 vajcia uvarené na tvrdo
  • 1 črievko pomazánkového syra
  • sušený cesnak, majoránka, korenie, soľ
  • maslo na orestovanie
Mrkvu som si nastrúhala na hrubom strúhadle a na masle orestovala asi 3 minútky. Počas restovania som pridala soľ, korenie a majoránku, kto sa nebojí, dajte aj sušený cesnak, nie je až tak aromatický. Mrkvu necháme vychladnúť. Keď je mrkva studená, nastrúhame do nej na jemnom strúhadle vajíčka a zamiešame. Pridáme syr a dochutíme napríklad vňaťou. Podávame na raňajky s paradajkou a bagetkami, prípadne si dajte aj ako večeru, napríklad plnené vajcia :) Mrkva má množstvo vlákniny a vitamínov, Zabezpečuje pevnosť kostí a zubov a v neposlednom rade pomáha udržať mladú pokožku. Pri tehotenstve je to naozaj skvelá zelenina.

Tipy na obed

Šalátové taniere môžete kľudne nahradiť aj zeleninovými kašami. V lete je vynikajúci akýkoľvek šalát, ale povedzme si pravdu, na koľko Vás šalát zasýti. Ja som si preto rada robila napríklad kuracie prsia s brokolicovou kašou: obed Potrebovať budeme:
  • 1 veľkú brokolicu
  • 1 strúčik cesnaku
  • kyslú smotanu
  • soľ, korenie, majoránku
  • maslo
Brokolicu si nakrájame na menšie kúsky, aby sa nám rovnomerne rozložila do hrnca. Nevyhadzujte nič, okrem zoschnutých častí, brokolicu budeme mixovať, takže aj spodná časť sa zíde. Zalejeme ju vodou, ktorú dobre osolíme. Brokolicu necháme uvariť do mäkka. Keď je brokolica mäkká, vodu zlejeme a brokolicu vrátime do hrnca. Ponorným mixérom si ju dohladka rozmixujeme a pridáme maslo (ktoré sa v horúcej brokolici pekne roztopí). Podľa chuti pridáme ešte soľ, korenie, majoránku a cesnak. V tejto podobe by mohla byť kaša hotová, ale keďže brokolica nemá výraznú chuť, ja pridávam ešte kyslú smotanu.

A čo večera? Recept na skvelé rizoto

Uvarte ryžu vo vývare, pridajte hokaidové pyré (hokaido varené vo vývare a rozmixované na hustú kašu), čili, cesnak, smotanu na varenie, mletý zázvor a posypte ho opraženými tekvicovými semienkami a syrom. Ja som si to ešte vylepšila tekvicovým olejom. Hokaido je obsahuje mnoho výživných látok. Ide predovšetkým o vitamíny C a skupiny B. Významný je aj obsah minerálov (draslík, vápnik, horčík, fosfor, zinok). Pre nás je veľmi dôležité spomenúť, že vláknina pomáha pri trávení a žalúdočných problémoch a vysoký obsah draslíka napomáha pri riešení vysokého krvného tlaku, ktorý nás neraz veľmi potrápi. Recepty a fotografie sú dielom autorky.