Deti a domáce zvieratko: Je na to vaša rodina pripravená?

Deti a domáce zvieratko: Je na to vaša rodina pripravená?>

Je ťažké odolať veľkým šťeňacím očiam. Tým psím na ulici aj prosebným očiam vášho "šteniatka".

Domáce zvieratko môže byť pre vaše dieťatko zábavným spoločníkom. Môže ho tiež naučiť prvej zodpovednosti. Napriek tomu zvážte výber. Zaopatriť si totiž do bytu alebo domu ďalšie „dieťa“, ešte ku tomu chlpaté, alebo opereného škrekúňa, je veľké rozhodnutie.

Zodpovedzte si s nami nasledujúce základné otázky, ktoré by ste pred zaopatrením domáceho mazlíčka, mali zvážiť.

1. Je vaše dieťatko uvoľnené a šťastné v prítomnosti zvierat?

Ak áno, zaobstarať si domáce zvieratko je skvelým spôsobom, ako dieťatku dopriať častý pôžitok zo zvierat.

Ale čo ak má váš drobec strach z určitých zvierat, napríklad aj na základe detských rozprávok? Radšej preto vyberajte rozprávkové príbehy, kde zvieratká hrajú pozitívne, priateľské role. Vy sami tiež môžete rozprávať svojemu dieťatku, ako veľmi máte radi domáce zvieratká. Ste pre neho predsa najväčší vzor.

2. Vie byť vaše dieťatko nežné?

Ani tie najprívetivejšie a najhravejšie zvieratá nie sú prívetivé a hravé 24 hodín denne. Preto by malo byť vaše dieťatko schopné s láskou s nimi zaobchádzať.

Malé detičky majú často tendenciu vyjadrovať svoju frustráciu a nespokojnosť agresívne. Scéna, v ktorej sa vaše dieťatko snaží vypichnúť oči mačičke alebo ju aspoň ťahá za chvost a tá sa ho za odplatu snaží poškriabať alebo rovno uhryznúť, zrejme nie je to, čo si po nociach predstavujete ako ideálne spolunažívanie. Preto je niekedy lepšie počkať, kým vaše dieťa o čosi podrastie a bude schopné lepšie kontrolovať svoje impulzy. Do toho času môžete ísť na ryby, do zoologickej či na prechádzku so známymi a ich psíkom. Sami si ta môžete preveriť správanie vášho drobčeka.

3. Máte dostatok priestoru pre dieťa aj psa?

Pravdepodobne ste už museli vyčistiť niekoľko pristávacích dráh pre vaše freestylové dieťatko. Domáce zvieratko často vyžaduje takisto kúsok svojho priestoru. V žiadnom prípade nechceme porovnávať dieťa a domáceho maznáčika. Ale pravdou je, že obaja majú radi interakciu a sú nepredvídateľní. Možno stojí za zváženie na začiatok zvieratko, ktoré nevyžaduje veľký priestor. Čo také morča?

4. Ste doma dostatočne často, aby ste sa domácemu zvieraciemu prírastku mali čas venovať?

Hrať sa, kŕmiť, maznať sa, upratať po ňom, nakúpiť pre neho... Zaberie to skrátka čas. Niektoré zvieratá vyžadujú viac, iné menej starostlivosti. Prispôsobte teda výberu aj svoje časové možnosti. Zlaté rybky, napríklad, stačí, ak nakŕmite raz za niekoľko dní. Tiež ich môžete ľahšie zveriť susedovi, keď sa chystáte na dovolenku.

isifa_138090845

5. Prestalo si už vaše dieťatko strkať všetky predmety okolo seba do úst?

Aj vy sa zrejme budete cítiť bezpečnejšie, ak nebudete mať obavy, že vaše dieťatko práve hryzie psie granule alebo hračky, plne pokryté mačacou srsťou, keď sa čo i len na chvíľku otočíte. Stačí počkať prvé dva roky a mnohým zbytočným ťažkostiam sa vyhnete.

6. Ste si istí, že alergia pre vás nebude problém?

Zaopatriť si domáceho maznáčika je beh na dlhú trať. A nielen to. Jeho prítomnosť tiež môže vyvolať alergické reakcie. Ak má vaše dieťatko astmu alebo sa vo vašej rodinnej anamnéze častejšie vyskytujú alergie, šanca je o to vyššia. Zvieracia srsť a perie obsahuje mnohé alergény, ktoré môžu vyvolať kýchanie, problémy s dýchaním alebo svrbenie pokožky. Na prípadné prepuknutie alergie sa môžete opýtať svojho lekára. Možno vám napokon doporučí zaobstarať si radšej len tie neškodné rybky. Vieme, že s nim až taká sranda nie je, ale detské zdravie je predsa prednejšie.

7. Nezbláznite sa v dome, ktorý nebude zrovna tip-top čistučký?

Zrejme ste sa už niektorých perfekcionistických návykov s príchodom dieťatka zbavili. Tento trend bude s rozhodnutím zaopatriť si aj domáce zviera, smelo pokračovať.

Zablatené stopy od labiek, nehoda pri vyprázdňovaní sa, srsťťťťť. Ach tá srsť je všade... Máte na to žalúdok? Ak nie, potom asi nie ste úplne stvorená rodinka pre mačiatko alebo šteniatko. Ale takého 1 exotického papagája by ste mohli zvládnuť, čo poviete?

8. A napokon - ste finančne pripravení utiahnúť náklady na starostlivosť o domáce zvieratko?

Stvornohé alebo operené domáce maznáčiky sú zdrojom bezpodmienečnej lásky. Avšak nebojte, oni si to na konci mesiaca vyfaktúrujú. Budú potrebovať svoj pelech, hračky, stravu a hradiť im budete aj návštevu veterinára. Takže ku svojim bežným výdavkom pripočítajte náklady na očkovanie a preventívnu starostlivosť o vášho potenciálneho nového člena domácnosti. Je predsa dôležité, aby bolo zvieratko zdravé. Inak môže preniesť parazity alebo choroby aj na vaše dieťa.

Odpovedali ste na väčšinu otázok áno?

Gratulujeme!

Vy a vaša rodina je, tak sa zdá, pripravená prijať do domácnosti nového člena. Váš drobček ho bude s najväčšou pravdepodobnosťou milovať a vy takisto!

Odpovedali ste na väčšinu otázok nie?

Nezúfajte!

Dnes možno ešte nie je tá správna chvíľa. Krušné časy sa však môžu čoskoro upokojiť. Zatiaľ môžete navštíviť miestnu zoo, vodná svet i vidiecke farmy so zvieratkami. Veď už to, že ste dočítali až sem, znamená, že domáce zvieratko je jednou z vašich priorít.