Jarná záhradka za oknom 2. časť

Jarná záhradka za oknom 2. časť>
Nemusíte sadiť len bylinky. Medzi kvety jari patria aj narcisy, tulipány či hyacinty. Cibuľky stačí zasadiť do kvetináča s hlinou. Nevýhodou je dlhší čas klíčenia cibuľky, takže záhradkársky úspech nebude viditeľný hneď. Jarné rastlinky ale môžete kúpiť aj v kvetináči priamo v kvetinárstve a spolu s malým záhradníkom už len čakať, do akej farby kvietky rozkvitnú. A čo keby ste púčiku spoločne zaspievali známu pesničku o tom, ako bude voňať svetu? Ak budete sadiť cibuľoviny doma, môžete najprv hrantíky či kvetináče farebne pomaľovať jarnými motívmi alebo polepiť kvietkami vystrihnutými z farebných papierov. Jarná záhradka za oknom 2. časť

Čo možno neviete o klíčení

Ak vás zaujalo klíčenie rastliniek, potom by ste mohli navštíviť najlepšie nejaký BIO obchod, kde môžete zakúpiť rôzne semienka a tie nechať vyklíčiť. Vyklíčené semienka sú malý zázrak, naozajstná „zdravá bomba“, pretože sú zdrojom mnohých vitamínov (A, C, D, E, K alebo B), majú aj dostatok minerálnych látok (horčík, vápnik, fosfor, draslík alebo železo). Ich použitie je rozmanité. Môžete ich jesť len tak, pridávať do šalátov alebo polievok. Na klíčenie sa používa pšenica, jačmeň, ovos, raž (môže nahradiť v jedálničku ryžu), amarantové semienka (vhodné pri bezlepkovej diéte) alebo sezamové semienka. Ďalej môžete okrem fazule nechať naklíčiť fazuľky mungo, cícer, sóju, ale napríklad aj obyčajné reďkovky (klíčky pôsobia ako prirodzené antibiotiká). Vyklíčené obilniny používame buď ako prílohy, alebo z nich môžeme variť husté celozrnné kaše.

Postup klíčenie

Semená preberieme, riadne prepláchneme a namočíme na niekoľko hodín do studenej vody: obilniny asi na 6–12 hodín, strukoviny na 12–15 hodín, malé semienka stačí na 4–6 hodín. Vodu zlejeme, semená necháme odkvapkať a potom ich dáme naklíčiť na misku alebo hlboký tanier. Klíčky zberáme po 3–5 dňoch, výhonky po 10–14 dňoch. Malé semienko disponuje energiou nového života a obsahuje všetky látky potrebné pre zdravie organizmu. Jedno jediné malé naklíčené zrnko reďkovky obsahuje oveľa viac výživných látok ako vypestovaná reďkovka. Znie to až neuveriteľne, ale je to tak. Rastlinné klíčky sú považované za liek na jarnú únavu. Ak ale nie ste o vhodnosti konzumácie klíčkov presvedčená alebo vám jednoducho nechutia, nevadí. Ako zelená dekorácia môžu skrášliť jarné dni.