Spravte si doma vlastnú záhradu: Deti naučíte vzťahu k prírode!

Spravte si doma vlastnú záhradu: Deti naučíte vzťahu k prírode!>

Využite zmysluplne čas so svojimi deťmi a poďte sadiť, presádzať a pozorovať zázraky jari! Vytvorte si za oknom, na balkóne alebo na vašej záhradke malý záhon a dovoľte deťom spoznať kúzla, ktoré dokáže len príroda! Zahrajte sa s deťmi na záhradníkov.

Možnosť pomáhať vám a robiť niečo nové bude pre malých zahradníčkov určite fascinujúce. Niekoľko izbových kvetín u vás doma možno potrebuje väčší priestor alebo sa rozhodnete zasadiť novú rastlinku a začnete úplne od začiatku - od semienka.

V takom prípade máte o zábavu postarané. Nemusíte sa však púšťať len do veľkých "záhradníckych akcií". Aj Minizahrádka na okne, parapete alebo na balkóne má svoje čaro.

Podporujete tým u detí hneď niekoľko vecí:

  • Deti sa učia vzťahu k prírode.
  • Majú možnosť vidieť výsledok svojho snaženia.
  • Už malé deti vediete k pravidelnej činnosti: k starostlivosti o zasadenú rastlinku, zalievaniu a sledovaniu, ako rastlinka vyklíči a postupne rastie.
  • Dozvedajú sa nové informácie o svete - môžeme sa s nimi rozprávať o tom, prečo pestujeme napr. bylinky, nájsť ich na obrázkoch v knižke či časopisoch. Zoznámime deti s tým, čo rastliny k životu potrebujú.
  • Až budeme mať za oknom či na balkóne bylinkovú záhradku (niektoré bylinky môžeme sami vypestovať, iné v kvetináčoch kúpiť už predpestované - napr. mätu či pažítku), môžeme sa tiež učiť poznávať jednotlivé bylinky podľa ich vône.
  • Možno patríte k rodičom, ktorí sú už unavení z toho, ako sa snažia nadchnúť svoje dietko pre zdravé jedlo.
  • Tu sa ponúka jedna z možností, ako si zdravú pochutinu vypestovať svojpomocne a následne ňou ozdobiť či ochutiť ponúkaný pokrm.

Čo sa hodí k rýchlopestovaniu?

Deti majú rady, keď je výsledok ich snaženia vidieť čoskoro. Snáď vám teda prídu vhod naše nasledujúce tipy.

Mištičku alebo tácku vysteľte navlhčenou vatou (alebo vatovými tampónmi). Na vlhký vatový podklad nahusto nasypte semienka žeruchy. Položte misku na okenný parapet, udržujte ju v teple a už na druhý deň sa môžete tešiť z toho, že semienka začnú klíčiť. Viditeľný úspech deti nadchne a zakrátko sa bude miska zelenať. Nezabudnite do nej však každý deň dolievať vodu (najlepšie po okrajoch vaty, nelejte vodu priamo na tenké rastlinky). Odmenou vám bude zber úrody len o niekoľko dní neskôr. Ku "žatve" použite nožnice.

Žerucha sa hodí na posypanie chleba s maslom (ako pažítka) alebo ju môžete použiť na ochutenie šalátu či polievky. Chuťou pripomína reďkovku. Zdravá je najmä vďaka vysokému obsahu minerálnych látok, ako je draslík, vápnik, železo a horčík, obsahuje aj vitamíny A, C, E. Telu dodáva účinné antioxidanty a prispieva tiež k detoxikácii obličiek a močových ciest.

Ďalšou možnosťou je vypestovanie čerstvej petržlenovej vňate. K tomu potrebujete misku (najlepšie sklenenú) a zrezanú vrchnú časť z koreňa petržlenu, ktorú ponoríte do misky s vlhkou vatou (vlhkosť stále udržujte). Vhodné je misku postaviť na svetlé miesto, najlepšie na okno. Za pár dní sa môžete radovať z čerstvej petržlenovej vňate. Pozor však na prípadné plesnivenie koreňa petržlenu.  

A ako je to s pažítkou?

Túto chutnú dobrôtku odporúčame kúpiť radšej ako prísadu v záhradníctve či na tržnici, pretože zo semienok by vám vyrástla pažítka veľmi slabá a deti by boli sklamané.