Sezóna jahôd je v plnom prúde, a tak je najvyšší čas začať premýšľať, čo s nimi urobíte. Môžete trebárs vyskúšať naše jednoduché tipy na osviežujúce a chutné dezerty.
Krémový cheesecake
Prísady:
170g maslových sušienok80g masla
600g mascarpone
1 malá kyslá smotana (15%)
3 vajcia
200g cukru
1 vanilkový cukor
1 citrón
Na polevu:
300g jahôd
želatína
2 lyžice cukru
Postup:
- Sušienky nahrubo rozdrvíme a zmiešame s maslom. Tortovú formu vymastíme maslom a na dno a aj do polovice na okraje dáme sušienkové cesto. Cesto pečieme v rúre predhriatej na 180°C asi 8 minút.
- Pripravíme si krém. Mascarpone vyšľaháme so smotanou, vajciami, cukrom a šťavou z citróna. Hmota musí byť krásne vláčna bez hrudiek.
- Krém nanesieme na upečenú sušienkovou vrstvu. Pečieme v rúre 30 minút opäť na 180°C.
- Cheesecake necháme trošku vychladnúť.
- Pripravíme želatínu podľa návodu. Na cheesecake naukladáme umyté jahody a zalejeme ich želatinou. V chladničke necháme tortu stuhnúť a môžeme podávať.
Domáca smotanová zmrzlina
Prísady:
500g jahôd
120g cukru
1 vanilkový cukor
250ml smotany
Postup:
- V mixéri zmiešame cukor s umytými jahodami, ktoré sme zbavili stopiek a zalejeme smotanou. Mixujeme, kým nebudú jahody rozmixované a smotana nevytvorí krém.
- Jahodovú zmes nalejeme do nádob na zmrzlinu alebo do misky a dáme zmraziť.
- Domácu zmrzlinu môžete jesť ihneď po jej stuhnutí a verte, že vám bude chutiť nielen v horúcich letných dňoch, ale aj inokedy.
Mliečny koktejl
Prísady:
400g jahôd
400ml plnotučného alebo polotučného mlieka
4 lyžice cukru alebo 2 balíčky vanilkového cukru
biely jogurt
Postup:
- Očistené a umyté jahody dáme do mixéra a rozmixujeme ich.
- Postupne k nim pridávame cukor a mlieko. Pre lepšiu zahustenie môžeme použiť biely jogurt.
- Jahodový koktejl nalejeme do pohárov a môžeme ho ihneď podávať. Každý pohár ozdobíme plátkami jahôd.