Jablčné dobroty

Jablčné dobroty>
Toto ovocie je pre deti veľmi zdravé. Veď to už hovorili aj naše mamičky a babičky. Obsahuje zdraviu prospešnú vlákninu, má nízky obsah cukru a veľké množstvo vody a vitamínov. Menším deťom ich môžete ošúpať, pokiaľ to ale nevyžadujú, nešúpte. Najväčšie poklady sa totiž ukrývajú práve v šupke.

Raňajkové lievance (pre 4 osoby)

Suroviny:

350 ml mlieka, 150 g ovsených vločiek, 20 g strúhanky, 500 g nastrúhaných jabĺk, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička škorice, 50 g práškového cukru, 2 žĺtky, 150 g polohrubej múky, olej na vyprážanie

Postup:

Do teplého mlieka namočíme ovsené vločky a necháme ich zmäknúť. Pridáme žĺtky, múku, strúhanku, cukor a škoricu. Vypracujeme hladké cesto a nakoniec pridáme nastrúhané jablká. Necháme chvíľu odstáť. Na panvici rozpálime olej. Polievkovou lyžicou kladieme na panvicu malé placky a opekáme ich z obidvoch strán. Ešte teplé ich zľahka posypeme práškovým cukrom.

Jablká pod perinou (pre 2 osoby)

Suroviny:

4 veľké jablká, 60 g prírodného trstinového cukru, 1 kávová lyžička škorice, 2 lyžice vody Na "perinu": 150 g hladkej múky, 100 g ovsených vločiek, 1 kávová lyžička kypriaceho prášku, 90 g masla, 150 g hnedého cukru

Postup:

Jablká ošúpte a nakrájajte na plátky. Dajte ich na panvicu s cukrom a škoricou. Duste domäkka a klaďte ich do zapekacej misky. Urobte si posýpku: Do misy dajte múku a vločky, kypriaci prášok a maslo a všetko prstami rozdrobte. Vmiešajte cukor. Jablká rovnomerne posypte posýpkou a pečte 10 minút na 180 stupňov. Podávajte vlažné.

Sladučká pena

Suroviny:

4 väčšie jablká, 4 bielky, 100 g práškového cukru, vanilkový cukor, 1 kus celej škorice, 8 kusov klinčekov, citrónová šťava

Postup:

Jablká umyte a do každého napichajte kúsok škorice a dva klinčeky. Na plech dajte papier na pečenie a poukladajte naň jablká. Pečte vo vyhriatej rúre asi 30 minút domäkka. Po upečení stiahnite šupku a dužinu dajte do misky. Z bielkov a práškového cukru vyšľahajte tuhý sneh, pridajte vanilkový cukor a jablkovú dužinu. Všetko spolu premiešajte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Podávajte vychladené.