Recept - hustá pórová polievka bez múky

Recept - hustá pórová polievka bez múky>
Snažím sa pre dcéru variť zdravo a polievky zdravé sú. Nemusí to však byť len vývar. Zdravá môže byť aj poriadne hustá polievka. Zahreje, zasýti a je to výborná dopoludňajšia desiata. Naša najobľúbenejšia je pórová, aj keď sa hovorí, že pór je "kontroverzná potravina". Buď ju milujete, alebo nenávidíte. Je vhodný aj v tehotenstve - nahradí cibuľu a na rozdiel od nej nenadúva. A ako na pórovú polievku bez múky a smotany?

Budete potrebovať:

  • jeden väčší pór
  • kúsok masla
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • soľ
  • mletá rasca
  • cca ½ litra vývaru alebo vody
  • ponorný mixér
Najprv odkrojte z póru svetlú časť a dajte ju bokom na neskôr (stačí asi 10 - 15 cm). Tmavé listy rozkrojte napoly a poriadne premyte vo vode - býva tam hlina, tak nech vám potom neškrípe medzi zubami. Listy nakrájajte. Zemiaky si ošúpte a nakrájajte na malé kúsky, aby boli rýchlo uvarené. V dostatočne veľkom hrnci, aby ste v ňom potom mohli bez obáv použiť ponorný mixér, si speňte kúsok masla a orestujte na ňom nakrájaný pór, kým nezačne mierne hnednúť. Prisypte zemiaky, rýchlo premiešajte a zalejte vývarom. Nemusí ho byť veľa, asi tak, aby bola zelenina akurát ponorená. Nechajte variť, kým sa zemiaky nerozpadajú. Potom pridajte štipku mletej rasce a rozmixujte dohladka. Osoľte podľa chuti. Nakrájajte si nadrobno asi ⅔ zo svetlej časti póru, ktorú ste si schovali na začiatku. Kúsky voľte také malé, aby potom nevadili deťom. Vsypte ich do polievky a nechajte asi 5 minút prebublať. A máte hotovo. Príprava vrátane varenia netrvá dlhšie než pol hodinku. Ak si spomínate, zostal nám ešte kúsok póru. Ten môžete pokrájať a surovým posypať polievku pri podávaní dospelým. Je príjemne pikantný a chuť polievky nebude tak mdlá. Skip Hop

Pár tipov

- Ak vám polievka pripadá príliš hustá, prilejte vývar. Pokiaľ naopak riedka a chcete ju pre deti hutnejšiu, aby sa im lepšie jedla a zasýtili sa, ošúpte si ešte jeden zemiak a nastrúhajte ho na strúhadle nahrubo. Vmiešajte ho do polievky spolu so svetlou časťou póru a nechajte ešte chvíľu variť, kým nezmäkne. Nemusíte už mixovať, nechajte "zemiakové rezance" pokojne v celku. - Ak poznáte pórovú polievku so smotanou alebo mliekom, pokojne ho prilejte. Ak ste na bezlaktózovej diéte, môžete použiť niektoré alternatívne mlieko, ako napríklad sójové, kokosové alebo ryžové.

DOBRÚ CHUŤ

PS: nabudúce si môžeme dať brokolicovú, šošovicovú, hrachovú, boršč alebo napríklad nekoncentrovanú zemiakovú polievku? Píšte do komentárov, na ktorú by ste mali chuť.