Hipoterapia - je vhodná aj pre vaše dieťa?

Hipoterapia - je vhodná aj pre vaše dieťa?>
História človeka a koňa je veľmi dlhá a úzko spolu súvisia. Keď sa zamyslíte, s koňmi si zvyčajne spájame slová ako je dobrodružstvo, odvaha, sila a vernosť. Dotýkajú sa našich emócií veľmi jedinečným spôsobom. A to je možno jedným z dôvodov, prečo je hipoterapia tak účinná. Kone sú citlivé, vezú klienta a hojdavé pohyby sú z chrbta koňa prenášané na jazdca, čo vedie k súhre pohybov medzi človekom a koňom. Rytmický pohyb koňa v kroku je veľmi podobný ako u ľudí.

Trojrozmerná stimulácia

Hipoterapia stimuluje ako fyzickú, tak i duchovnú úroveň a spája pohyb v troch rovinách.rsz_horse-419235_1920 (1) Na fyzickej úrovni ovplyvňuje hipoterapia najmä svalový tonus - to znamená stav napätia vo svaloch. V dôsledku niektorých ochorení (ako je napríklad spasticita a detská obrna, ale tiež dôsledok nehody alebo nedostatok kyslíka pri pôrode) je táto dôležitá telesna funkcia narušená a svaly sa nemôžu správne uvoľniť. Pomocou pohybových cvičení na koni sa svalové napätie zlepšuje, bez toho aby sa pacient musel príliš namáhať. Týmto môže pacient zábavnou formou trénovať držanie tela, koordináciu, rovnováhu a v dôsledku toho dochádza k aktivizácii samouzdravujících schopností tela. Pri akých ochoreniach sa hipoterapia používa a aké účinky má na telo a psychiku dieťaťa? Hipoterapia pomáha pri liečbe rôznych obmedzení, vývojových chýb, porúch a syndrómov. S pomocou hipoterapie možno dosiahnuť dobré výsledky pri liečbe ochorení ako je spasticita a detská obrna, ale tiež napríklad autizmus. Tréning s koňmi podporuje nielen koncentráciu, ale aj pamäť pacienta. Zábavnou formou sú potom plnené postupne aj zložité úlohy a zároveň je podporovaný kontakt s koňom. Na komunikáciu s koňom slúži vnímanie a reč tela. Cvičenie bezpochyby kompenzuje postihnutie, zvyšuje pocit sebahodnoty a úspech so sebou zároveň prináša pocit šťastia a pohody.

Od akého veku je možné hipoterapiu absolvovať?

V jazdeckej terapii neexistujú pokyny týkajúce sa vekovej hranice. Takže akonáhle dieťa bezpečne zvláda držanie vlastného tela, vlastný pohyb a má pozitívny vzťah ku koňom, môže sa začať hipoterapie zúčastňovať. Od jedného a pol roka si môže začať dieťa s niektorým z rodičov na koňa sadať, aby si na tento pohyb a na koňa ako takého zvyklo.

Ako sa zostavuje terapeutický plán?

Jazdecký terapeut navrhuje spolu s každým pacientom terapeutický plán tak, aby sa sledovali a realizovali jednotlivé individuálne ciele. Dôležitou súčasťou liečby je vlastná manipulácia s koňom. Pozitívny vzťah medzi jazdcom a koňom sa často tvorí už pri pripravovaní a vodení koňa. V náväznosti na to väčšina z klientov získa dostatok dôvery a dokážu potom na chrbát koňa nasadnúť a začať zbierať prvé skúsenosti s jazdou. Základom pre to je bezpečný a dobre vyškolený terapeutický kôň, ktorý sa tempom chôdze a dĺžkou krokov vie prispôsobiť potrebám každého z pacientov. Keď je potom časom nácvik zaobchádzania s koňom dostatočne upevnený, môže následne prebehnúť aj zmena v liečebnom postupe.

Hradí náklady na terapiu poisťovňa?

Náklady na hipoterapiu doteraz bohužiaľ žiadna zo zdravotných poisťovní nehradí. Avšak vzhľadom na narastajúcu preukázateľnosť pozitívnych účinkov na rôzne druhy fyzických, ale aj psychických ťažkostí, šanca na zaradenie do sadzobníku zdravotných poisťovní stúpa.

Záver:

  • Hipoterapia má medzi terapiami s asistenciou zvierat vynimočné postavenie.
  • Hipoterapia stimuluje na úrovni telesnej, ale aj duševnej.
  • Pri spasticite, detskej obrne, ale aj autizme a psychosomatických ochoreniach prináša terapia za pomoci koní veľmi dobré výsledky.
  • Obsahom terapie je aj starostlivosť o koňa, vodenie a následne i jazda.
  • Pocity úspechu spúšťajú u malých aj veľkých pacientov samouzdravné procesy tela.
  • Pre účasť na hipoterapii neexistuje žiadne vekové obmedzenie.
  • Zdravotné poisťovne náklady na hipoterapiu bohužiaľ nehradia.
Ak vás táto téma zaujala, odporúčame navštíviť stránky občianskeho združenia pre hipoterapiu - TU.