Genetické vyšetrenie bábätka

Genetické vyšetrenie bábätka>
Dnešný článok je jeden z tých, ktoré pôvodne "neboli na zozname" a bude bez fotiek. Nepoznám osobne veľa žien, ktoré by podstúpili odber plodovej vody. A sama som nemala takmer žiadne povedomie o tom, čo to obnáša. Tak som si povedala, že možno, pokiaľ to bude čakať niektorú z vás, tak jej môj popis trochu pomôže a upokojí ju. Čo sa týka druhého tehotenstva, plánovala som a stále plánujem zdieľať ho s vami a čakala som, až budeme vedieť, že bábätko je v poriadku. Museli sme si trochu počkať, pretože skríningy v prvom aj v druhom trimestri najskôr neprehovorili jasne a potom, bohužiaľ, jasne hovorili.

Čo tomu predchádzalo?

Tak teda poporiadku. A rovno upozorňujem, že nebudem hádzať medicínske termíny, možno nebudem odborne presná, ale nie som ten typ, čo chce mať vždy všetko načítané, chce oslňovať "odpornými termitmi". Priznám sa, že v týchto prípadoch ma "vedieť všetko" skôr znervózňuje a dôverujem lekárom. Neštudujem podrobne výsledky, pozerám sa na závery. Na konci prvého trimestra sa vykonáva tzv. prvý skríning a výsledok je kombináciou "krv + ultrazvuk". Ultrazvuk nášho bábätka ukazoval, že je všetko v poriadku, ale hodnoty z odberov krvi až tak pekné neboli, a aj keď bol výsledok "negatívny", teda napr. Downov syndróm nepravdepodobný, keď som videla hodnotu 1/880 a oblial ma studený pot. 880 ľudí si jednoducho dokážem predstaviť - dosť prepchaté ranné japonské metro, návštevnosť koncertov Desmod... Proste už to nie je tak vzdialené, taká masa ľudí. Lekárka ma upokojovala, že druhý screening ukáže viac. Ale ja som si pamätala, že u Barunky bolo číslo za lomkou v rádoch snáď státisícov, a teraz ma to desilo. Druhý screening prebiehal o pár týždňov neskôr, to už sa len odoberá krv a výsledok je kombináciou prvého a druhého skríningu. Môj gynekológ nazval prvý výsledok ako "veľmi pekný" a že keď do 10 dní nedostaneme SMS, tak aj druhý screening dopadol takto "pekne". Upokojil ma. Bol piatok, 10. deň od odberu, a prišla SMS, že sa mám dostaviť pre žiadanku na genetické vyšetrenie, pretože máme pozitívny výsledok druhého skríningu. Išla som zrovna na natáčanie komentárov na Kavčie hory. Tam som nedošla. Okamžite som volala do Gennetu, aby som sa objednala, nechcela som čakať celý víkend. Sestra na recepcii bola hrozne milá a ústretová, mala pochopenie, takže namiesto termínu za 2 týždne nás vtisla na štvrtok s tým, že budeme keď tak čakať. To sme boli ochotní podstúpiť.

Už vieme, že nás to neminie...

Prvýkrát som si trochu informácií hľadala, ale skôr než "tragické historky z natáčania" ma zaujímalo, kedy obvykle bývajú výsledky a po akú dobu budem vyradená z bežnej prevádzky, aby sme sa podľa toho zariadili. Nakoniec som si aj znovu zavolala do Gennetu, aby som si potvrdila, že nemusím byť nalačno, ani s plným močovým mechúrom. A trpezlivá slečna mi urobila radosť - výsledky predbežne bývajú do druhého dňa, ufff.

Ideme na to!

Štvrtok - hneď o ôsmej ráno vchádzame všetci traja do Gennetu v Prahe na Letnej kúsok od Národného poľnohospodárskeho múzea - ​​len sme vystúpili na parkovisko, Bára zajasala "Traktor Tom" - pri vchode múzeá majú dva traktory :-D Vyplnila som hneď na recepcii so sestrou formuláre a potom sme boli odoslaní o poschodie vyššie k ordinácii lekára na konzultáciu. Tam sme niečo vyše hodinu čakali, Baru pozerala na tablete rozprávky. Lekár bol ďalší zo série hrozne milých a chápavých - Bára mu trochu pokreslila stôl, nepovedal ani slovo a trpezlivo nás "vypočúval", aby zistil rodinnú anamnézu moju i manželovu. Počítal si svoje pravdepodobnosti, kreslil rodinné stromy a predstavil nám možnosti: 1. Amniocentéza čiže odber plodovej vody, čo je veľmi presné a s rýchlymi (predbežnými) výsledkami. Riziko potratu podľa nášho konzultujúceho lekára je zhruba 1: 250. Ale vplyv má mnoho faktorov ako napríklad zdravotný stav tehotnej ženy, je to teda veľmi individuálne. 2. Prenascan - odber krvi, vyšetrenie, ktoré stoji 450 EUR, a na výsledky sa čaká tri týždne, myslím. Ale má svoje limity a aj po jeho vykonaní môžu stále existovať dôvody pre odber plodovej vody. My sme tam išli pomerne rozhodnutí. Chceli sme istotu a chceli sme ju hneď. Predbežné výsledky amniocentézy boli v našom prípade do druhého dňa. Potom sme sa presunuli k pracoviskám, kde sa vykonávajú odbery. Ján ešte odovzdal trochu svojej krvi, pre prípad, že by bolo potrebné pozrieť sa "na nás" podrobnejšie a vyšetriť aj jeho. A potom prišla ďalšia milá lekárka, poprosila rovno, nech Jano s Bárou dovnútra nechodia. Bude tam šero a je potrebný pokoj. Najskôr mi urobila veľký ultrazvuk, potvrdila chlapčeka a všetko mi podrobne ukazovala. Ja som pri tom s dojatím fňukala :-D a ona vtipkovala a to ma ukľudňovalo. Následne mi vysvetlila, ako prebehne samotný odber. Tenkou ihlou mi z podbruška odoberie trochu plodovej vody. Zavolala sestru, tá mi miesto vydezinfikovala, držala ihly a lekárka s neustálym pohľadom na ultrazvuk vykonala odber. Trvalo to asi minútku. Malo to bolieť podobne ako odber krvi. Tie ma zvyknú bolieť celkom dosť a toto bolelo snáď aj trochu menej :-D Akože nie je to "včelička", ale kvôli zdraviu nášho bábätka a nášmu pokoju a istote by som podstúpila oveľa viac! Pýtala som sa, kedy si môžeme vydýchnuť, že riziko potratu je zažehnané (riziko tam je, síce veľmi malé, ale je). Lekárka vtipkovala, že v deň pôrodu :-D Ale vraj maximálne týždeň... Prvé dva dni budem cítiť tlak pripomínajúci menštruačný bolesti. A nemám dvíhať veľkú váhu, mať sex, športovať (no ešte že !! :-D) a spať s dcérou v posteli, aby ma nekopla. Predbežné výsledky budú na druhý deň a na kontrolu som sa objednala na začiatok mája, to aj prejdeme výsledky.

Čo bolo potom? :- D

Išli sme domov, manžel bol s nami a ja som odpočívala. Druhý deň prišiel môj otec, strávil s Bárkou dopoludnie vonku, a keď popoludní prišiel z práce Honza, volali sme do Gennetu. Všetko v poriadku!!!!! Slzy, ktoré nasledovali, som si neutierala, nechala som ich voľne plynúť. Boli to mega slzy šťastia a úľavy! Honza hovoril, že nepochyboval, ja som si ani nedokázala predstaviť, že by to v poriadku nebolo, ale to, že vieme, že náš chlapček prospieva, je na nezaplatenie! Myslím, že mi zase začali svietiť oči a je mi skvele!!! A ako bonus cítim už pár dní šťuchance a kopančeky tých rozkošných labiek nášho Fergusona a to je proste pecka :-D Budem rada za vašu spätnú väzbu - dal vám tento článok niečo? Máte podobnú skúsenosť? Ako ste na tom vy, čo sa týka kontrol počas tehotenstva? Ak by ste o genetických vyšetreniach chceli viac informácií, odporúčam napríklad práve web Gennet: http://www.gennet.cz/ Autorkou tohto článku je Kateřina Osičková, z blogu www.mama-live.cz. mamalive