Fenomén chôdza naboso: Prospieva detskej nožičke?

Fenomén chôdza naboso: Prospieva detskej nožičke?>
Všetky mamičky chcú pre svoje deti len to najlepšie a to aj v momente, keď sa snažia urobiť svoje prvé kroky a učia sa chodiť. Chodiť by sa deti mali naučiť samostatne, nemali by sme ich nijak nabádať, či nasilu tlačiť do pomôcok na podporu chodenia. Či už využijete vlastné ruky alebo dieťa necháte snažiť sa samo, vždy sa treba taktiež rozhodnúť, čo bude mať na svojich nožičkách. Hovorí sa, že deti vedia najlepšie, čo im vyhovuje a samé vám naznačia v čom sa cítia príjemne. Poďme sa teda pozrieť, v čom sú výhody chodenia naboso a v čom zasa nie.

Je to pre nich prirodzené

Mnohé detičky milujú chodenie naboso z jednoduchého dôvodu. Plne precítia povrch, po ktorom idú. Je to najprirodzenejšia forma, ako si deti zvyknú a prispôsobia sa všetkému, čo pod ich nožičkami môže zmeniť alebo sťažiť ich chôdzu. Na každom povrchu dieťa musí využívať a zapájať iné časti chodidla na udržanie tela. Priame narážanie na nožičky podporuje vývin svalstva na nohách. Naboso však nechajte dieťa behať len po piesku, tráve, kamienkoch, nie po koberci, dlážke, kachličkách či betóne. Tieto povrchy môžu spôsobiť bolestivosť a pokiaľ by zapojené svaly a väzy chodidiel dieťatka neboli vo flexibilite, nevyvíjajú poriadne a vznikajú deformácie ako ploché nohy. Stimulácia krvného obehu Nie sú to však len svaly na nohách, ktoré sa trénujú pri behaní naboso. Ak dieťa stúpa priamo na nohy bez akejkoľvek inej vrstvy medzi chodidlom a zemou, chodidlo tlačí na reflexné body a tie stimulujú krvný obeh. Topánočky tak môžu pri prvých krokoch spôsobiť skôr komplikácie, pokiaľ sú príliš tvrdé. Dieťa si tak nezvykne na rôzne povrchy a nemusí rozoznať ako ich rozlišovať.

Naboso, ale s ponožkami

Ako sme už spomenuli nie je možné, aby vaše dieťa chodilo bosé všade a stále. Na začiatok skúste na studené a tvrdé povrchy natiahnuť na nožičky ponožky, ktoré tiež zabránia prechladnutiu. Dajte si ale samozrejme pozor na ich materiál. Dieťa sa môže s nesprávnymi ponožkami šmýkať a padať. Skúste ponožky s protišmykovými bodmi na chodidlách. Pokiaľ je na ponožky príliš zima skúste mäkké kožené „capačky“ bez pevnej podrážky, aby dieťa plne cítilo dostupovanie na podlahu. Poraďte sa s odborníkom Pokiaľ už dieťa chodí samostatne, zainvestujte do ortopedických topánočiek, ktoré podporujú správne držanie tela a dieťa sa tak môže samostatne pohybovať. Na doma sú najlepšie sandáliky s voľnou špičkou, ale s pevnou uzatvorenou pätou, siahať majú až po členok. Pokiaľ sa vyberiete na nákup topánočiek, určite zoberte dieťa so sebou. V lekárni, či značkových certifikovaných obchodoch vám poradia presné číslo, ktoré je pre vášho drobca vhodné. Keďže do dvoch až troch rokov má dieťa fyziologicky plochú nohu, tvarovaná stielka nie je nevyhnutná, no nič ňou ani nepokazíte. A jeden tip pre mamičky: Pri prvých krokoch skúste využívať taktiež namiesto chodítka, alebo rúk aj pomôcky ako fit lopta, ktorá dokáže dieťaťu pomôcť so stabilitou. Fit loptu oprite o stenu a zafixujte ju nohou. Na ňu postavte dieťa, ktoré pridržiavate v páse a nechajte ho voľne udržiavať rovnováhu. Ak už máte väčšie dieťa, skúste si pozrieť sekciu Detské obuv na našom bazáriku Kiido.sk. Možno nájdete tie správne topánočky pre vašu ratolesť práve tu.