Epidurál - všetko, čo chcete vedieť

Epidurál - všetko, čo chcete vedieť>
Každá budúca mamička má prah bolesti inde, ale žiadna sa aspoň v myšlienkach neubráni otázke: ako veľmi bude pôrod bolieť? Vydržím to? Veľmi účinný spôsob, ako bolesti zmierniť či úplne odstrániť, je epidurálna analgézia. Pôrod bez bolesti je snom mnohých žien vlastne už od nepamäti, len prostriedky, ktoré sa pri pôrode k mierneniu bolesti používajú, sa menia a vyvíjajú. Prvýkrát bola epidurálna analgézia pri pôrode použitá na prelome 19. a 20 storočia. Jej účinnosť je tak vysoká, že mamička cíti tlak a bolesť v druhej dobe pôrodnej práve takú, aby účinne spolupracovala, sťahy vnímala a mohla tlačiť podľa inštrukcií pôrodníka. Aj vďaka tomu patrí k najobľúbenejším a najčastejšie podávaným metódam analgézie.

Čo je to epidurál?

Do epidurálneho priestoru medzi miechovými obalmi a stenou chrbticového kanála sa špeciálnou tenkou ihlou vstrekne malé množstvo zmesi lokálneho anestetika a opiátu. Miesto vpichu je v oblasti hornej bedrovej chrbtice, hĺbka individuálne: 4 - 6 cm. Anestetikum postupuje z miesta, kam je podané, k miechovom nervom a blokuje nervový prenos smerom k mozgu. Je dôležité, aby látku podával skúsený anestéziológ.

Aké sú výhody a nevýhody metódy?

V deväťdesiatich percentách ide o účinnú metódu odstránenia bolesti pri pôrode, pri ktorej sa do krvi matky a dieťaťa dostane minimálne množstvo liekov. Neovplyvňuje voľný pohyb rodičky a pozitívne pôsobí na jej psychiku. Žena vníma pôrod, nebojí sa bolestí, spolupracuje s pôrodníkom. Priaznivo ovplyvňuje prekrvenie maternice a placenty, čím sa zlepšuje zásobovanie dieťaťa kyslíkom i ďalšími potrebnými látkami. Uvoľňuje tiež svalstvo pôrodných ciest. Medzi nevýhody patrí, že je táto metóda organizačne náročná a vyžaduje prítomnosť skúseného anesteziológa. Mamička niekedy v dôsledku veľkého prírastku váhy a brucha nedokáže dostatočne vyhŕbiť "mačací chrbát" a zostať v pokoji pri pôrodných bolestiach.

Kedy sa aplikuje?

Prvotnou indikáciou je prianie ženy. Epidurálna analgézia sa tiež používa v prípade, že hlavička bábätka nalieha na bedrové nervové zväzky a spôsobuje veľké bolesti v krížovej oblasti. Vhodný okamih pre podanie epidurálnej analgézie určí pôrodník. Všeobecne sa dá povedať, že pri pravidelnej maternicovej činnosti je tým najlepším časom na podanie nález otvorenej bránky na 3 až 4 centimetre u prvorodičky alebo 1 - 2 centimetre u viacrodičky. Niekedy si rodička epidurálnu analgéziu želá, ale nález už je tak pokročilý, že ju anesteziológ nemôže aplikovať.

Ako aplikácia prebieha?

Mamička si ľahne na bok (najlepšie ľavý) a vyhŕbí sa do "mačacieho chrbta". Anesteziológ vydezinfikuje kožu bedrovej oblasti chrbta a rúškuje ju. Potom lokálne znecitlivie kožu a podkožie. Zavedie opatrne špeciálnu ihlu do epidurálneho priestoru, tou prevlečie tenkú hadičku (katéter) a začne aplikovať účinné látky. Asi tretina mamičiek si praje epidurálnu analgéziu. Táto metóda je výhodná najmä u žien s veľmi silnými pôrodnými bolesťami. Mamička pocíti rýchlu a účinnú úľavu a pôrod prebieha pokojnejšie, rodička lepšie spolupracuje.

Čo priniesť so sebou do pôrodnice?

Mamička, ktorá chce požiadať o epidurálnu analgéziu (vo väčšine pôrodníc sa považuje za liek, takže si ju pacientka nehradí), by mala k pôrodu priniesť vyplnený formulár o súhlase s epidurálnou analgéziou a základné krvné vyšetrenie - krvný obraz a počet krvných doštičiek. Vyšetrenie krvnej zrážanlivosti sa vykoná aktuálne v pôrodnici.

Kedy má epidurál zmysel?

Doručuje sa aplikovať u rodičiek, ktoré majú kardiovaskulárne ochorenia (ochorenia srdca a ciev), astmu, cukrovku, epilepsiu, u rodičiek so závislosťou na nikotíne, alkohole alebo drogách, ako aj u preeklampsii. Indikáciou zo strany plodu je pôrod nedonoseného bábätka. Ani pôrod koncom panvovým a pôrod dvojčiat v priaznivom postavení nie sú prekážkou pre použitie tejto metódy. Keď pôrod nepostupuje, je príliš dlhý a hrozí jeho operatívne ukončenie, môže sa zvýšiť dávka a žena podstúpi cisársky rez pri lokálnej anestézii.

Aké sú kontraindikácie?

Prekážkou na poskytnutie epidurálnej anestézia je rozhodne porucha krvnej zrážanlivosti mamičky. Ďalej alergia na lokálne anestetiká, infekcia v mieste vpichu a nesúhlas rodičky. Pôrodníckymi kontraindikáciami sú krvácanie počas pôrodu a akútna tieseň plodu. Epidurál sa nepoužíva v prípade, že došlo k predčasnému odlučovaniu placenty a pri rýchlom pôrode.

Riziká epidurálu

Epidurálna analgézia je síce pomerne účinnou metódou tíšenia bolesti, prináša ale so sebou aj možné komplikácie. Podanie epidurálu znižuje účinnosť kontrakcií, to potom vedie k nutnosti urýchlenia pôrodu. Tieto zásahy potom zvyšujú riziko operatívneho ukončenia pôrodu cisárskym rezom alebo kliešťami. Podávanie umelého oxytocínu, ktorý zosilňuje kontrakcie, navyše blokuje vyplavovanie tohto hormónu v jeho prirodzenej podobe. Prírodný oxytocín je pritom zodpovedný nielen za priebeh pôrodných kontrakcií a neskôr je dôležitý aj pri dojčení, ale je tiež takzvaným hormónom lásky. Uplatňuje sa nielen pri milovaní a zamilovaní sa, ale aj pri nadväzovaní emočného puta medzi matkou a jej bábätkom. Medzi pomerne vzácne, nie však banálne komplikácie, patria aj bolesti hlavy spôsobené únikom mozgovomiechového moku pri nesprávnom prevedení vpichu. Ďalej je to pokles krvného tlaku ako následok podania anestetík, problémy s močením vinou uvoľnenej svaloviny, svrbenie brucha a tváre, triaška, vracanie a nevoľnosť a v neposlednom rade tiež znecitlivenie dolných končatín alebo problémy s hybnosťou.

Ako sa rozhodnúť?

Epidurálna analgézia je len jednou z metód miernenia či tlmenia bolesti pri pôrode. Predtým než sa žena rozhodne pre túto možnosť, mala by byť oboznámená so všetkými jej rizikami a prípadnými následkami. Príčinou silnej bolesti pri pôrode môže byť niekedy nie pôrod samotný, ale strach, ktorý žene nedovoľuje sa uvoľniť a prispôsobiť sa kontrakciám. Dobrá príprava na pôrod, voľba podporujúceho doprovodu k pôrodu a tiež podpora materských kompetencií rodiacej ženy je tou najlepšou prevenciou strachu a nezvládnuteľnej bolesti pri pôrode. Epidurálna analgézia by potom nemala byť metódou prvej voľby, ale mala by byť podávaná predovšetkým v lekársky indikovaných prípadoch a vždy po riadnom poučení rodiacej ženy pôrodníkom a anesteziológom.