Edukatívne hračky sú in

Edukatívne hračky sú in>
Dieťa potrebuje byť fyzicky aj psychicky stimulované od útleho detstva. Ak zahrniete do jeho výchovy aj edukačné hračky, uľahčíte mu tak vývoj a zlepšíte jeho jemnú motoriku. Ako postupovať pri výbere edukatívnych hračiek pre deti?

Dôležité je

  • vybrať vhodnú hračku v závislosti od veku a stupňa vývoja dieťaťa
  • vybrať vhodnú hračku, ktorá v dieťati vzbudí záujem objavovať niečo nové, zlepší jeho zručnosti a podporí samostatné učenie sa

Dôležité nie je

  • po akej hračke ste túžili vy, keď ste boli dieťaťom
  • akú najekluzívnejšiu hračku ste nedávno objavili v regáloch

7 tipov pri výbere edukatívnych hračiek


plan toys barvy1. Začnite od základov.

Na začiatku zvoľte hračky, ktoré deti učia základné veci. Farby, písmená, čislice. Neskôr môžete pokračovať abecedou, matematikou či pravopisom.

2. Rozdiely sú dobré.

Batoľatá sa do veľkej mieri spoliehajú na všetky svoje zmysly. Preto pri výbere uprednostňujte rozmanitosť. Hračky rôznych tvarov, odlišné na dotyk. Pri nich si dieťa bude všímať rozdiely a zapamätá si ich.

 3. Pestré učenie.

Uprednostňujte nie jednofarebné, ale pestré hračky. Hračky rôznych farieb. Hrať sa s nimi bude o to náučnejšie. Pýtajte sa dieťatka, akých farieb sú jednotlivé hračky, alebo časti hračiek.

4. Hračky, ktoré stimulujú detskú predstavivosť.80.901.001_boikido_kitchenette-2_overlay

Napríklad drevená kuchynka pre dievčatá alebo malý konštrukčný stolík pre chlapcov ich môžu navnadiť a budovať v nich kreativitu. Tento typ hračiek v nich vzbudzuje túžbu predstierať rôzne situácie, ktoré vidia v bežnom živote, postupne predstierať rôzne role, hrať sa hry na rozličné postavy.

5. Nie iba 1 hračka.

Nedovoľte, aby sa vaše dieťatko hralo iba s 1 hračkou. Aj keď určite bude mať svoju obľúbenú, povzbudzujte ho, aby sa rovnako hralo aj s ostatnými. To mu prinesie pestrú škálu výberu. Pomôžte mu vynájsť sa a hrať sa s hračkami rôznymi spôsobmi a nachádzať ich využitie.

6. Edukatívne, ale jednoduché.

"Low tech" miesto "high tech" alebo „v jednoduchosti je krása“ stále platí. S rozvojom techniky prirodzene napredoval aj svet hračiek, ale jednoduché hračky ako drevené puzzle, sada stavebných kociek či jednoduchá drevená harmonika by nemali strácať na význame. Ba naopak. Práve tie odborníci považujú za vysoko hodnotné pre vzdelávanie a rozvoj.

7. Vekové odporúčanie a recenzie.

Pri výbere sa môžete opierať o dostupné vekové odporúčania výrobcu aj recencie ostatných spotrebiteľov. No konečný výber by mal aj tak najviac závisieť od toho, či je hračka vhodná práve pre vaše dieťa a jeho charakter.

Náš tip

Predstavte svojmu dieťatku hračku čo najkreatívnejšie. Stále predstavujete v jeho svete najhlavnejšiu postavu. Aj drahá a vcelku nová hračka môže zostať bez väčšieho povšimnutia, ak ju dieťatku nepredstavíte dostatočne nápadite. Hrajte sa spoločne s ním! To ho takisto zaktivizuje. Dřevěné hračky SK