Drobné poranenia našich najmenších

Drobné poranenia našich najmenších>

Každý, kto má doma malé dieťa, vie, že nie je v ľudských silách vyhnúť sa drobným poraneniam, škrabancom, odreninám alebo ľahkým rezným ranám. Deti sú zvedavé, na všetko si musia siahnuť, všade vliezť a všetko si pozrieť. Niet sa čo čudovať, že občas k nejakému tomu menšiemu úrazu dôjde. Ako ho ošetriť a na čo nezabudnúť? Radi vám poradíme.

Ako sme už v úvode naznačili, odreninám a škrabancom sa hlavne v lete skrátka nevyhneme. Môžete sa však vyhnúť komplikáciám, ktoré by mohli pri zle ošetrenom úraze vzniknúť. Také zapálené rozbité koleno dokáže potrápiť aj dospelého, nieto ešte malé dieťa.

Odreté kolienko (alebo ručička) a menšie rezné rany

Tro_naplasti_angry_1Môžete aj stokrát zopakovať: "Nebehaj, nabiješ si kolená". Je to zbytočné. Stačí chvíľka nepozornosti a nešťastie je na svete. Odreté kolienko čo najlepšie opláchnite od nečistôt čistou vodou. Ak rana krváca, priložte na chvíľu gázu alebo čistú vreckovku. Povrchové krvácanie by sa malo zastaviť pomerne rýchlo. Následne môžete odreninu vydezinfikovať. Samozrejme musíte rátať s tým, že dieťatko nebude veľmi chcieť spolupracovať. Snažte sa ale zachovať chladnú hlavu a pripravte ho na to, čo sa bude diať.

V súčasnej dobe sa dá ľahko zohnať aj dezinfekcia, ktorá nepáli. Prípadne môžete použiť aj niektoré voľnopredajné prípravky, ktoré majú nielen dezinfekčné a hojivé účinky, ale ranu naviac nevysušujú, čo je predpokladom správneho hojenia. Vyčistenú odreninu zakryte náplasťou, ideálne s nejakým veselým obrázkom (ak je väčšia tak sterilným obväzom).

Drobné rezné rany vyžadujú obdobnú starostlivosť, ale s väčšou jemnosťou. Väčšinu nečistôt odplaví z rany krv sama. Potom už stačí len krátko ranu opláchnuť vodou a počkať, kým prestane krvácať. Ďalej postupujte rovnako ako pri odreninách.

Zádery na nechtíkoch

Neviem ako vaše deti, ale väčšina sa v nudných chvíľach zaoberá svojimi nechtíkmi. S obľubou je a okusujú nechty aj ich okolie. Obvykle nasleduje plač, pretože si zaderie do citlivej časti. Takéto zádery sú veľmi bolestivé a navyše rýchlo začínajú hnisať. Neobjavujú sa navyše len u malých detí, ale veľmi často aj u dospelých, ktorí pracujú manuálne, okusujú si kožičku okolo nechtov alebo si ruky často namáčajú vo vode. Sklony k záderom majú aj tí ľudia, ktorých trápi vysušená a veľmi jemná pokožkou.

Ešte aj dnes sa stretnete s mamičkami (alebo babičkami), ktoré vezmú nožnice a kožtičku odstrihnú. Kto niečo také zažil, vie, že to nie je nič príjemné. Aby sa záder hojil ako má, tak nožnicami odstráňte maximálne suché a mŕtve konce záderu, a to až potom, čo kožu změkčíte teplou vodou. Potom je vhodné na zádery použiť mastný krém, najlepšie s liečivými účinkami. Kožu zo záderov sa pri mazaní snažte pritlačiť späť, aby sa záder ďalej nezväčšoval.

Tro_naplasti_original_3

Hlavne pokoj

Keď už k nejakému tomu úrazu dôjde, zachovajte chladnú hlavu. Väčšina detí by vôbec neplakala, nebyť neprimeranej reakcie svojich rodičov. Nezalamujte rukami, nekričte a snažte sa situáciu príliš nezveličovať. Vydesené dieťatko sa vyľaká ešte viac a začne plakať. Počas ošetrovania rany sa s ním rozprávajte. Hovorte, čo robíte a vysvetľujte prečo. Keď bude dieťatko zaujaté, nebude toľko sledovať svoju "boľačku" a bude pokojnejšie.