Dôležité vitamíny: Viete, ako ich používať

Dôležité vitamíny: Viete, ako ich používať>

Zima je pre mnohých z nás časom chorôb. V snahe podporiť svoju imunitu zjeme veľa vitamínov a očakávame zázraky. Lenže takto jednoduché to, bohužiaľ, nie je.

K správnemu vývoju, imunite a celkovému zdraviu rozhodne vitamíny potrebujeme. Je ale dôležité vedieť, ako s nimi správne zaobchádzať, pretože množstvo potrebných látok je naše telo schopné si vytvoriť samo. Niektoré vitamíny je ale nutné dopĺňať. Ich nedostatok by totiž dokázal napáchať v našom organizme peknú paseku. Musíte len vedieť, ktoré a ako ich správne brat.

Pozor dajte už pri nákupe

Pri výbere vhodných vitamínov by ste sa nemali orientovať len podľa ceny. Dôležité je prečítať si pozorne celkový obsah vitamínov v jednej dávke (tablete alebo kapsule). Za rôznu cenu totiž môžete dostať rôzne množstvo účinnej látky. V každom prípade voľte tie s postupným uvoľňovaním.

Vitamín C

Veľký význam si zaslúži predovšetkým kvôli svojim antioxidačným účinkom, ktorých naše telo nie je schopné samo docieliť a ktoré prijíma výhradne z potravy. Ak je váš jedálniček na tieto látky chudobný, je potrebné vitamín C dopĺňať. V prirodzenej forme ho nájdete v šípkach, čiernych ríbezľach, citrusových plodoch, brokolici, kapuste či v zemiakoch. Ak sa rozhodnete užívať kapsule alebo tabletky, potom dodržujte odporúčanú dennú dávku. Tá sa pohybuje medzi 60 a 90 miligramov. Ak je vaša fyzická alebo psychická záťaž vysoká, môžete užívať vyššie množstvo - 200 až 500 miligramov. V tomto prípade ale bohužiaľ neplatí, že čím viac, tým lepšie. Telo totiž rovnako nadbytočné množstvo vylúči.

Vitamíny

Vitamín E

Aj v tomto prípade hovoríme o veľmi silnom antioxidante. Pri jeho nedostatku môže dôjsť k anémii, zažívacím ťažkostiam, zlému hojeniu rán, k poruchám nervov a svalov a tiež k vysúšaniu pokožky. Prirodzene sa vitamín E nachádza v oleji z obilných klíčkov, v orechoch, mandliach, olivách, avokáde, arašidoch, slnečnicových a sezamových semenách alebo napríklad tiež v špenáte, brokolici či v špargli. Odporúčaná denná dávka je 200 až 400 miligramov. Predávkovanie väčšinou nehrozí. Ak k nemu ale dôjde, prejavuje sa hnačkami, bolesťou hlavy a znížením zrážanlivosti krvi.

Vitamín A

Je vynikajúci pre dobrý zrak a medzi najznámejšie patrí retinol alebo betakarotén. Je rozpustný v tukoch a jeho nedostatok sa prejavuje zhoršením zraku, imunity a poškodením tkanív. Nájdete ho v mrkve, marhuliach, tekvici, červenej paprike alebo v mandarinkách. Odporúčaná denná dávka sa pohybuje medzi 1,8 a 2 miligramov. Dôležité je ale povedať, že vysoké dávky vitamínu A sú pre telo toxické!