Dojčiaca žena, alkohol a cigarety?

Dojčiaca žena, alkohol a cigarety?>

Vedeli ste, že niektoré národy dokonca malé dávky alkoholu dojčiacim ženám nielenže povoľujú, ale dokonca im ich odborníci odporúčajú ako podporu tvorby mlieka? Šokujúce, že? U nás našťastie nič také neplatí. Rovnako asi nenájdete lekára, ktorý by vás podporoval vo fajčení či pití kávy.

V prvom rade treba povedať, že bez ohľadu na to, či je dieťa dojčené alebo kŕmené umelým mliekom, nemala by mamička v žiadnom prípade fajčiť v jeho prítomnosti. Vdychovanie cigaretového dymu v zafajčenej domácnosti spôsobuje dieťaťu zvýšený výskyt zápalov dolných dýchacích ciest, zápalov stredného ucha, ale aj napríklad syndrómu náhleho úmrtia dojčaťa v spánku.

Ako je to s fajčením?

Nikotín, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou cigariet, potláča tvorbu materského mlieka. Matky-fajčiarky vo väčšine prípadov dojčia kratší čas, ale zároveň vyprodukujú zhruba o tretinu až polovicu menej mlieka ako ženy, ktoré počas dojčenia nefajčia. Odborníci dokonca skúmali aj súvislosť medzi fajčením matky a detskými kolikami. Došli k záveru, že k vzniku tohto bolestivého problému stačí, aby matka vyfajčila obyčajných päť cigariet denne. Ak chce žena dojčiť a nedokáže sa fajčenia vzdať, mala by sa prinajmenšom snažiť obmedziť intenzitu fajčenia na minimum (menej ako päť cigariet za deň) a zároveň prejsť na cigarety s nízkym obsahom nikotínu. Zároveň by sa mala vyhýbať fajčeniu najmä v období dvoch hodín pred dojčením.

Škodí alkohol dieťaťu?

Ako už sme písali - niektoré národy sa malým dávkam alkoholu nebránia a odporúčajú ich na podporu tvorby mlieka. Naozaj malé dávky vína alebo piva môžu skutočne vystresovanej mamičke pomôcť uvoľniť sa, a zvýšiť tak tvorbu materského mlieka. Na upokojenie vystresovaným mamičkám ale odporúčame radšej iné relaxačné techniky, napríklad príjemnú hudbu, aromatický kúpeľ či jógu. Ide najmä o to, že približne pol až jednu hodinu po konzumácii alkoholu sa výrazne zmení zápach mlieka, čo dieťa odrádza od pitia. Predpokladá sa, že dlhodobé pitie alkoholu vo veľkých dávkach v mlieku ženy môže negatívne ovplyvniť ďalší duševný a pohybový vývoj dieťaťa. Počas dojčenia by sa mala mamička alkoholu úplne vyhýbať. Jeho veľmi ľahká konzumácia je prípustná, avšak pitie väčšieho množstva sa rozhodne považuje za absolútne nevhodné. Denná dávka alkoholu by u dojčiacej ženy nemala prekročiť množstvo približne 50 ml likéru alebo dva decilitre vína alebo dve plechovky slabšieho piva.

Naozaj kofeín povzbudzuje i dieťa?

Kofeín je jednou z najpopulárnejších psychoaktívnych látok na celom svete. Vyskytuje sa, ako iste viete v káve, čaji, v rôznych "kolových nápojoch", aj v mnohých iných potravinách. Ak mamička vypije za deň jeden, maximálne dva kofeínové nápoje, nemalo by to dieťa výraznejšie ovplyvniť. Ak to však s kávou alebo inými nápojmi s obsahom tejto látky preženiete, vaše zlatíčko sa vám môže "odmeniť" nespavosťou, podráždenosťou a vytrvalým plačom.