Dojčenské recepty: Zelenina v hlavnej úlohe

Dojčenské recepty: Zelenina v hlavnej úlohe>
Vyskúšajte nasledujúce recepty, plné vitamínov, na posilnenie imunity dieťatka v tomto sychravom nečase.

Cuketová kašička

(Od 1 roka)

Suroviny:

1 menší kúsok cukety, 100 ml dojčenskej vody, 1 menší zemiak, 2 - 3 kvapky olivového oleja, 1 PL kukuričnej múky, 2 - 3 PL materského alebo dojčenského mlieka, štipka kôpru

Postup:

Cuketu ošúpte, najemno nastrúhajte, zemiak zbavený šupky pokrájajte na malé kúsky a v dojčenskej vode poduste domäkka. V mlieku rozmiešajte kukuričnú múku a za stáleho miešania pridajte k cukete so zemiakom. Spolu povarte cca 5 minút. Na záver pridajte niekoľko kvapiek olivového oleja a ochuťte nasekaným kôprom.

Zapekaná rybička so zemiakmi na mrkve

(Od 1,5 roka)

Suroviny:

50 g sladkovodnej ryby zbavenej kostí, 3 - 4 kvapky olivového oleja, štipka mletej rasce, 1 malá mrkva a 1 zemiak uvarené v pare, cca 50 ml dojčenskej vody

Postup:

Vyberte filet bez kostí, umyte ho, pokvapkajte niekoľkými kvapkami olivového oleja, pridajte mletú rascu, podlejte vodou, vložte do rúry a pečte cca 20 minút. Po upečení roztlačte vidličkou, ozdobte nakrájanou mrkvou a zemiakom, uvarenom v pare.

isifa-151557171

Jablkovo-mrkvový šalát

(Od 2 rokov)

Suroviny:

1 mrkva, 1 jablko, dojčenská voda, 1 lyžička trstinového cukru, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy

Postup:

Jablko a mrkvu ošúpte, dobre umyte a nastrúhajte najemno. V dojčenskej vode rozmiešajte trstinový cukor s niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Zmiešajte s nastrúhaným jablkom a mrkvou a podávajte.

Morčacie mäso so zemiakom a špenátom 

(Od 1 roka)

Suroviny:

5 dkg morčacích pŕs, 1 zemiak, hrsť špenátových listov, niekoľko kvapiek olivového oleja

Postup:

Čerstvé špenátové listy dobre umyte a cca 5 minút poduste vo vode. Morčacie prsia dajte do vody a uvarte domäkka. Pridajte olúpaný zemiak a spolu povarte. Špenátové listy spolu s uvareným morčacím mäsom a zemiakom rozmixujte. Pred podávaním pokvapkajte niekoľkými kvapkami olivového oleja a premiešajte.

Brokolicová polievka s kuracím mäsom 

(Od 6. mesiaca)

Suroviny:

5 dkg kuracieho mäsa bez kože, 3 - 4 ružičky brokolice, dojčenská voda, 1 malá mrkva, 2 - 3 kvapky olivového oleja, 1 uvarený vaječný žĺtok

Postup:

Kuracie mäso uvarte v dojčenskej vode, pridajte nastrúhanú mrkvu a ružičky brokolice a ešte cca 10 minút povarte. Kuracie mäso a brokolicu roztlačte vidličkou, vmiešajte roztlačený vaječný žĺtok a 2 - 3 kvapky olivového oleja.