Lifestyle, Recepty

Dojčenské dobroty zo zemiakov: Ako ich pripraviť?

Dojčenské dobroty zo zemiakov

Deti zemiaky zvyčajne milujú pre ich príjemne sladučkú chuť. Ich veľkou výhodou je aj to, že sa hodia ako príloha takmer ku všetkému.

Zemiakovo-ovsené placky

(Od ukončeného 6. mesiaca)

Suroviny:

4 PL ovsených vločiek, 3 lyžice strúhanej mrkvy, 3 – 4 PL nastrúhaných zemiakov, mletá rasca, 1 vaječný žĺtok, 1 PL petržlenovej vňate

Postup:

Ovsené vločky prepláchnite v sitku pod studenou tečúcou vodou a dajte ich do hrnca. Pridajte pol pohára vody, štipku mletej rasce a za stáleho miešania uvarte na kašu. Ovsenú kašu nechajte vychladnúť a zmiešajte ju s nastrúhanými zemiakmi, mrkvou, vajíčkom a petržlenovou vňaťou. Zo zmesi vytvarujte placky a v rúre upečte na mastnom papieri. Môžete podávať s chlebom a zeleninovou oblohou.

Zemiakové recepty pre deti

Šalát so zemiakovou kašou

(Od ukončeného 12. mesiaca)

Suroviny:

2 menšie zemiaky, 1 lyžička olivového oleja, 1 lyžička dojčenského sušeného mlieka, 1 list hlávkového šalátu, štipka petržlenovej vňate

Postup:

Zemiaky uvarte vo vode, roztlačte vidličkou, pridajte sušené dojčenské mlieko, premiešajte. List hlávkového šalátu nakrájajte, prípadne nadrobno natrhajte a vmiešajte do zemiakovej kaše. Pridajte 1 lyžičku olivového oleja, zamiešajte a dochuťte štipkou petržlenovej vňate.

Zemiakové recepty pre detiZemiakovo-brokolicová polievka

(Od ukončeného 6. mesiaca)

Suroviny:

5 ružičiek brokolice, 1 zemiak, 1,5 dl dojčenskej vody, 1 lyžička nevaječných cestovín, materské alebo dojčenské mlieko, 2 – 3 kvapky olivového oleja, 1 uvarený vaječný žĺtok

Postup:

Zemiaky uvarte vo vode. Cca 10 minút pred uvarením do hrnca vložte ružičky umytej brokolice a nevaječné cestoviny. Po odstavení pridajte materské alebo dojčenské mlieko, roztlačený uvarený vaječný žĺtok, 2 – 3 kvapky olivového oleja a všetko spolu vidličkou premiešajte, prípadne roztlačte.

Teľacie mäso so zemiakmi

(Od ukončeného 6. mesiaca)

Suroviny:

50 g teľacieho mäsa, 1 mrkva, 1 menší petržlen, 1 zemiak, lyžička bezvaječných cestovín, 2 – 3 kvapky olivového oleja

Postup:

Mäso vložte do vriacej vody, pridajte zeleninu nakrájanú na menšie kúsky. Na záver pridajte bezvaječné cestoviny a uvarte. Zemiaky uvarte osobitne v šupke, olúpte a nadrobno nakrájané pridajte k mäsu. Vmiešajte olivový olej a podávajte. V prípade potreby môžete roztlačiť vidličkou.

Previous ArticleNext Article

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *