Dojčenie na verejnosti - áno alebo nie?

Dojčenie na verejnosti - áno alebo nie?>
Dojčenie je jeden z najprirodzenejších okamihov medzi matkou a dieťaťom. Tým, že svoje bábätko dojčíme mu odovzdávame zo seba tú najcennejšiu tekutinu, ktorou je materské mlieko. Pre bábätko je maminkin prsník zdroj jedla aj upokojenie. Ale čo, keď ste so svojím dieťaťom zrovna na mieste verejnom (v parku, na zastávke, v reštaurácii), bábätko dostane hlad a dá vám to náležite najavo. Myslíte si, že dojčenie je vec verejná, alebo by sme mali naopak dopriať sebe aj bábätku pri dojčení súkromie a pokoj?

Názory mamičiek sú rôzne

"Neviem si predstaviť dojčiť svoje dieťa v reštaurácii či v autobuse, to si radšej vystúpim a nájdem nejaké kľudné miesto. Myslím si, že dojčenie je veľmi intímna záležitosť medzi mnou a mojím dieťaťom a to sa aj lepšie naje, keď bude mať na to pokoj . " (Katka, 32 rokov) "Mám dve deti, obe vždy dostali napiť všade, keď si to vyžiadali. Myslím si, že odopierať dieťaťu prsník, len kvôli svojej hanbe nie je ideálne. A neviem si predstaviť, ako niekde vonku pobehujem ďalšiu polhodinu s plačúcim hladným dieťaťom a hľadám nejaké súkromie . Vždy sa dá predsa dieťa dojčiť aj tak, aby nebolo nič vidieť. "(Andrea 34 rokov) Dojčenia na verejnosti neminie asi žiadnu mamičku. Tejto situácii je takmer nemožné sa vyhnúť a skôr alebo neskôr stretne aj vás. Malé novorodeniatko môže vyžadovať dojčenie veľmi často. Môžeme byť s bábätkom napríklad u lekára a zdržať sa, alebo vám ujde autobus a dojčenie, ktoré malo vychádzať na doma, bude nevyhnutné niekde vonku. Bábätko si žiada svoje a my, mamičky, by sme to rozhodne nemali prehliadať.

Tipy pre príjemnejšie dojčenia na verejnosti

1. Dôležité je v týchto situáciách vždy počúvať svoj materský inštinkt, ktorý chce uspokojiť hlad bábätka.GOA006-5600353191124 2. Majte vždy po ruke šatku, dojčiacu prikrývku alebo látkovú plienku, ktorou môžete seba a bábätko zakryť pre väčšie súkromie. 3. Noste dojčiace podprsenky a tričko alebo košeľu na gombíky, ktoré sa dajú ľahko rozopnúť a nemusíte sa hneď vyzliekať. 4. Vždy sa dá vyhľadať nejaké miesto v ústraní. Napríklad na zastávke sa môžete otočiť chrbtom a prikryť šatkou. V reštaurácii požiadať obsluhu o dojčenie v nejakom tichšom kútiku. V parku na prechádzke môžete tiež vyhľadať nejaké pokojnejšie miesto. V nákupnom centre môžete využiť skúšobnú kabínku. 5. Pri dojčení vonku sa sústreďte len na svoje dieťa, snažte sa nevšímať si okolie a toho, čo si kto myslí.

Záver

Nezabudnite, že dojčenie je právom dieťaťa aj matky s nutnosťou vytvoriť vždy vhodné podmienky pre dojčenie. To, že dojčenie je len ,, domácou záležitosťou ", vyvracia v dnešnej dobe aj veľa známych tvárí a celebrít, ktoré sa nechajú pri dojčení fotografovať. A tým podporujú propagáciu dojčenia na verejnosti. 10-celebrity-moms-on-the-joys-of-breastfeeding-1-500x310

Zdroj - http://www.celebritybabyscoop.com/2012/05/17/10-celebrity-moms-on-the-joys-of-breastfeeding

Každá žena je iná, niektoré s tým nemájú problém, iná potrebujú súkromie - aj to je v poriadku. Najdôležitejšie sú potreby vášho bábätka a tie by mali byť vždy vypočuté na prvom mieste. Spokojné a napapané bábätko, je predsa pre mamičku tou najlepšou odmenou! Podeľte sa s nami o svoje názory - ako ste na tom vy s dojčením na verejnosti?