Filety lososa osoľte a okoreňte z oboch strán. Pridajte najemno nastrúhanú kôru z citróna, vložte do misky, pokvapkajte citrónovou šťavou a olivovým olejom.
Mäso potom nechajte 3 hodiny odležať v chlade. Medzitým si rozpáľte gril. Tekvicu rozpoľte, odstráňte jadierka a obe polky zabaľte do alobalu. V ňom potom dajte ju piecť na gril asi na 1,5 hodiny.
Potom mäso zložte a tekvicu vydlabte tak, aby zostala len šupka. Tyčovým mixérom tekvicu rozmixujte na pyré. To vložte na panvicu, ktorú dáte na gril.
Zároveň dajte na gril aj plátky lososa, ktoré grilujte z každej strany 3 minúty. Na panvici medzitým dochuťte pyré soľou, korením, šťavou z grapefruitu, trstinovým cukrom a štipkou mletej rasce a muškátového orieška.
Najprv mäso odblaňte a umyte. Potom ho nakrájajte na kocky o veľkosti približne 3×3 cm. Kocky vložte do misky, osoľte a okoreňte.
V menšej miske zmiešajte dijonsku horčicu s olivovým olejom. K tejto zmesi pridajte nasekaný rozmarín a bobkový list. Šalotku spoločne s cesnakom nakrájajte najemno a tiež pridajte do misky s horčicou.
Všetko potom dôkladne premiešajte a prilejte k mäsu. Opäť premiešajte tak, aby sa marináda dostala na každý kúsok mäsa. Misku prikryte a nechajte 4 hodiny uležať v chlade.
Potom jednotlivé kúsky mäsa napichujte na grilovacie ihly alebo namočené špajle a vkladajte na rozpálený gril. Za občasného otáčania grilujeme 8-9 minút a môžeme servírovať.
Zemiakové plátky s tymiánom
Ingrediencie:
8 stredne veľkých zemiakov, vetvička rozmarínu, 60 ml olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, štipka drvenej rasce, soľ, korenie
Postup:
Zemiaky opláchnite a nechajte v šupke. Nakrájajte na plátky o veľkosti asi 1 cm a rozložte na plochu. Z oboch strán plátky osoľte a okoreňte.
Do mažiara si medzitým nasekajte rozmarín a rascu, zalejte olivovým olejom a dôkladne spolu roztlačte, aby sa aróma dostala do oleja.
Zemiaky naskladajte do misky a potrite zmesou rozmarínového oleja. Všetko nechajte marinovať minimálne 24 hodín, aby sa všetky chute a vône dostali do zemiakov.
Na druhý deň vložte plátky zemiakov na rozpálený gril a grilujte 4 minúty z každej strany. Servírujte.
Baklažán pozdĺžne nakrájajte na 6 rovnako širokých plátkov. Plátky baklažánu osoľte z oboch strán. Do menšej misky si najemno nasekajte lístky bazalky a dôkladne premiešajte v olivovom oleji.
Do tejto zmesi oleja potom ponorte plátky baklažánu a nechajte aspoň 2 hodiny marinovať. Baklažán nemá príliš výraznú chuť, ale má vysokú schopnosť absorbovať ostatné chute.
Po skončení marinovania vložte na rozpálený gril a grilujte 2-3 minúty z každej strany. Na grilovacej tácke grilujeme asi 4 minúty rozpolená cherry paradajky.
Na tanier si rozprestrite 3 plátky grilovaného baklažánu, pridajte paradajky a nadrvený syr balkánskeho typu. Nakoniec ešte posypte slnečnicovými semienkami a môžete pokvapkať olivovým olejom.