Dobroty na gril- pre vás aj vaše deti

Dobroty na gril- pre vás aj vaše deti>
Teplé večery sú pred nami, a tak vám prinášame niekoľko receptov na gril, na ktorých si pochutnáte vy aj vaše deti.

Losos s tekvicovým pyré

Indregiencie: 4 filety z lososa, 1 tekvicu, soľ, biele korenie, 1 citrón, špetka mletého , štipka mletej rasce, štipka muškátového oriešku, grapefruit, trstinový cukor, olivový olej. Postup:
  • Filety lososa osoľte a okoreňte z oboch strán. Pridajte najemno nastrúhanú kôru z citróna, vložte do misky, pokvapkajte citrónovou šťavou a olivovým olejom.
  • Mäso potom nechajte 3 hodiny odležať v chlade. Medzitým si rozpáľte gril. Tekvicu rozpoľte, vyberte jadierka a obe polky zabaľte do alobalu. V ňom ju potom dajte piecť na grile asi na 1,5 hodiny.
  • Potom mäso vyberte a tekvicu vydlabte tak, aby zostala len šupka. Tyčovým mixérom tekvicu rozmixujte na pyré. To vložte na panvicu, ktorú dáte na gril.
  • V rovnakej chvíli na gril dajte tiež plátky lososa a grilujte ich z každej strany 3 minúty. Na panvici medzitým dochuťte pyré soľou, korením, šťavou z grapefruitu, trstinovým cukrom a štipkou mletej rasce a muškátového orieška.

Bravčový špíz v dijonskej horčici

Ingrediencie: 800g bravčového pliecka, 2 lyžice dijonskej horčice, 2 lyžice olivového oleja, 4 vetvičky rozmarínu, 3 listy bobkového listu, soľ, korenie, 1 šalotka, 2 strúčiky cesnaku Postup:
  • Najprv mäso odblaňte a umyte. Potom ho nakrájajte na kocky veľkosti približne 3 × 3 cm. Kocky vložte do misky a osoľte a okoreňte.
  • V menšej miske zmiešajte dijónsku horčicu s olivovým olejom. K tejto zmesi pridajte tiež nasekaný rozmarín a bobkový list. Šalotku spoločne s cesnakom nakrájajte najemno a tiež pridajte do misky s horčicou.
  • Všetko potom dôkladne premiešajte a prilejte k mäsu. Opäť premiešajte tak, aby sa marináda dostala na každý kúsok mäsa, potom misku prikryte a nechajte 4 hodiny odležať v chlade.
  • Potom jednotlivé kúsky mäsa napichnite na grilovacie ihly alebo namočené špajle a položte na rozpálený gril. Za občasného otáčania grilujeme 8-9 minút a môžeme servírovať.

Zemiakové koliečka s rozmarínom

Ingrediencie: 8 stredne veľkých zemiakov, vetvička rozmarínu, 60 ml olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, štipka drvenej rasce, soľ, korenie Postup:
  • Zemiaky opláchnite a nechajte v šupke. Nakrájajte na koliečka hrubé 1 cm a rozložte na plochu. Z oboch strán plátky osoľte a okoreňte.
  • Do mažiara si medzitým nasekajte rozmarín a rascu, ktoré zalejte olivovým olejom a dôkladne spolu rozdrvte, aby sa aróma dostalo do oleja.
  • Zemiaky naskladajte do misky a potierajte zmesou rozmarínového oleja. Všetko nechajte marinovať minimálne 24 hodín, aby sa všetky chute a vône dostali do zemiakov.
  • Druhý deň rozložte plátky zemiakov na rozpálený gril a grilujte 4 minúty z každej strany. Potom sú pripravené na servírovanie.

Baklažán s balkánskym syrom

Ingrediencie: 2 baklažány, 12 cherry rajčín, 20 lístkov bazalky, 150 ml olivového oleja, 100g balkánskeho syra, soľ, korenie, hrsť slnečnicových semienok Postup:
  • Baklažán pozdĺžne nakrájajte na 6 rovnako širokých plátkov. Plátky baklažánu posoľte z oboch strán. Do menšej misky si najemno nasekajte lístky bazalky a dôkladne premiešajte v olivovom oleji.
  • Do tejto zmesi oleja potom ponorte plátky baklažánu a nechajte aspoň 2 hodiny marinovať. Baklažán nemá príliš výraznú chuť, ale má vysokú schopnosť absorbovať ostatné chute.
  • Po skončení marinovania rozložte na rozpálený gril, kde grilujte 2-3 minúty z každej strany. Na grilovacej tácke grilujeme asi 4 minúty rozpolené cherry rajčiny.
  • Na tanier si rozprestrieme 3 plátky grilovaného baklažánu, pridajte rajčiny a nadrvený syr balkánskeho typu. Nakoniec ešte zasypte slnečnicovými semienkami a môžete pokvapkať olivovým olejom.