Tipy na podávanie liekov najmenším: Takto to robia mamičky!

Tipy na podávanie liekov najmenším: Takto to robia mamičky!>
Predpísal vášmu drobčekovi pán doktor prvýkrát lieky a vy zažívate ťažký boj pri ich podávaní? Aplikovať bez ujmy na zdraví a iných sprievodných javoch do dieťatka potrebné tabletky alebo sirupy je niekedy ťažšie, ako sa môže zdať. Ako teda dosiahnuť úspech?

Všetko to pekne zriediť

Voda, čajík, džúsiky, jogurt, kašička, med či roztlačený banán. Najčastejšie zostávajú rodičia verní riedeniu lieku s niečím lepším, než je liek. Všetko, len nech dieťatko cíti chuť lieku čo najmenej. A ak sa prezradíte, stále je šanca, že správnym taktizovaním to vaše dieťatko predsa len prehltne. "Zostala som verná stratégii mojej vlastnej mamy, ktorú večne používala, keď som bola ja sama vo veku mojej dcérky. Tabletku rozpustím v teplom čajíku alebo sladkej šťave a modlím sa, aby to moja malá bola ochotná vypiť. Horkú chuť síce rozpozná, ale pokladá to za menšie zlo, než keby som jej predostrela tabletku v celku na lyžičke. So sirupmi to ide ešte o niečo lepšie. Jednoducho nakvapkám potrebné množstvo na lyžičku cukru."  Sára

Rozdrviť a zjesť

Ak je vaše dieťatko statočný bojovník a s prehĺtaním liekov nemá zásadný problém, môžete zostať verná aj najjednoduchšej stratégii. Klasické tabletky rozdrvíte na prášok a zriedite s malým množstvom vody na lyžičke. Rovnako môžete postupovať aj pri tekutých liekoch. Na záver ešte drobčekovi doprajte poriadny dúšok obľúbeného nápoja. Lieky môžete primiešať aj do tuhej stravy, rôznych príkrmov a kašičiek. Nezabudnite si však prečítať príbalový leták. Je totiž dôležité zistiť si dopredu, či nie je zakázané riediť liek s inými tekutinami. Alebo môže byť potrebné prijať liek na prázdny žalúdok pred jedlom.

Striekačková kamufláž

U mnohých deciek výborne zaberá aj obyčajná striekačka. Deťom totiž jednoducho vadí chuť lieku. Finta spočíva v tom, že striekačkou môžete zázračný liek strieknúť čo najďalej od chuťových pohárikov, skoro až do hrdla. Vo vode je možné rozpustiť akúkoľvek tabletku, dieťatko trošku rozptýliť, aby si príliš nevšímalo, čo sa okolo neho deje, a aplikovať. A potom už len dúfať, že tú "dobrotu" nevypľuvne. Majte vždy po ruke pripravený obľúbený nápoj vášho drobčeka, nech ten "hnus" rýchlo zapije.

Inšpirácia od súrodenca

Ak sa ocitnete v (nezávideniahodnej) situácii, kedy máte naraz doma choré dve deti, môže byť pre jedno veľkou motiváciou, keď vidí, že druhé dieťa nemá s podávaním tabletiek problém. "Mali sme problém s našou dcérkou, ktorá nie a nie prehltnúť lieky v akejkoľvek forme. Zápasili sme s ňou najmä v noci. Jeden deň som to nechala na manžela. Skúšal to s ňou, ale neúspešne. Mali sme však "šťastie". V tom istom čase bol chorý aj synátor. Manžel šiel teda za ním a bez problémov mu liek podal. Nahlas a výrazne ho vychválil do nebies za skvelý výkon. No a keď si to vypočula naša princezná, jednoducho trvala na tom, že aj ona liek poslušne spapá." Martina a Igor

Občas musíme "pritvrdiť"

Na prehltnutie "tej odpornej veci" potrebujú mnohí rodičia rôznorodé stratégie. Ak už ale nezaberajú žiadne taktiky a dieťatko všetky vaše zúfalé pokusy zo seba dostane svojrázne von, musíte na to ísť drsnejšie. Keďže ide hlavne o dobro vášho maličkého, niekedy sa jednoducho nevyhnete "drastickejším" metódam. Ak však zaberú, stojí to za to. Čo teda odporúčajú mamičky, ktoré si podobnými patáliami prešli?
  • Aplikácia v posteli. V ľahu dieťatko nedokáže tekutinu vypľuť tak ľahko, ako keď sedí.
  • Pár rúk naviac. Vo dvojici ide "presviedčanie" ľahšie. Partner môže dieťatko držať, aby ste do neho liek ľahšie dostali. Dôležité je počkať, kým dieťa liek naozaj prehltne.