Nepodceňujte dôležitosť detských ihrísk a pieskovísk!

Nepodceňujte dôležitosť detských ihrísk a pieskovísk!>

Keď opomenieme fakt, že deti ihriská a pieskoviská skrátka milujú, majú pre ich rozvoj aj nesmierne veľký význam. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale preliezky, šmykľavky, pieskovisko a bábovky podporujú rozvoj motoriky, zručností a psychických vlastností.

Pravda je, že starostlivosť o deti je náročná a človek si potrebuje niekedy trochu oddýchnuť. Prečo teda nespojiť príjemné s užitočným? Vezmite malého bádateľa na ihrisko, vypustite ho do jeho vlastného sveta objavov a skrýš, a nechajte ho nachádzať nové a nové dobrodružstvá. Vy sama sa môžete na lavičke krásne opáliť, porozprávať s ostatnými mamičkami, alebo si konečne v pokoji vypiť kávu.

Deti si medzi tým na ihrisku vylepšia a vybudujú:

Fyzickú kondíciu.

Pravidelná fyzická aktivita v útlom veku zlepšuje detskú psychickú pohodu a je významnou prevenciou proti obezite a chorobám obehovej sústavy v dospelosti. Jazda na motorke, zábava na šmykľavke, preliezanie na preliezačkách, šplhanie, lezenie a preskakovanie. To všetko zlepšuje fyzickú kondíciu dieťaťa a vytvára základ pre dobrý vzťah k pohybu a ku športu.

Sebadôveru.

Tu pozor. Detská sebadôvera je veľmi krehká a je na nás, rodičoch, aby sme ju pomáhali tým najmenším budovať. Preto ich podporujte v činnostiach, pre ktoré sa nadchli. Jazda na bicykli, stavanie báboviek, hádzanie a chytanie lopty... Sledujte pokroky, ktoré robia a nezabudnite ich vždy pochváliť. Naopak, vyvarujte sa ustrašenému "To nerob, tam nelez, na to si malý, to nezvládneš, spadneš...“

Sociálne zručnosti.

V tomto prípade hrá významnú úlohu pieskovisko, kde sú aj ďalšie deti. Zrazu je potrebné, aby sa dieťa zapojilo. Deti sa medzi sebou učia komunikovať, spolupracovať, pomáhať ostatným. Zároveň sa učia obhajovať si svoj vlastný priestor, svoje hračky a svoje záujmy. Všimnite si, že si deti zvyčajne prideľujú rôzne sociálne role - mamička a dieťa, otec a mama, panička a psík. Aj to je veľmi dôležité pre rozvoj sociálnych zručností a budovanie vzťahov s ďalšími deťmi.

detska-motorika

Jemnú a hrubú motoriku.

Najrôznejšie hry, či už na pieskovisku, v bazéne alebo na ihrisku, napomáhajú dieťatku zdokonaľovať jemné motorické zručnosti. Dieťa precvičuje schopnosť uchopiť predmet, pustiť ho, preložiť si ho z jednej ruky do druhej. Stretne sa s rôznymi materiálmi, ako kov, drevo, kamene, piesok, hlina či guma. Pre rozvoj hrubých motorických zručností sú ideálne preliezačky alebo aj jazda na bicykli, trojkolke či odrážadle. Drobec musí koordinovať pohyby rúk, nôh a celého tela.

Zmiernenie vnútorného napätia.

Hra ako taká je nesmierne dôležitá, pretože prispieva k pozitívnej nálade dieťatka. Počas nej dieťa symbolicky spracováva nepriaznivé skúsenosti, čo vedie k jeho odreagovaniu a zmierneniu vnútorného napätia. Upokojujúcim prostriedkom môžu byť aj vonkajšie hojdacie hračky (hojdačky, siete, pružinové hračky), ktoré svojím monotónnym húpavým pohybom pôsobí na dieťa upokojujúco.