Detské alergie: 8 otázok a odpovedí

Detské alergie: 8 otázok a odpovedí>

Zdá sa vám, akoby každé dieťatko vo vašom okolí bolo na niečo alergické.

Potravinové alergie už dnes postihujú vyše 5% detí do 18 rokov.

Do značnej mieri sú aj dedičné. Takže na tom, či ste vy alebo váš partner, alergickí, záleží.

Je možné znížiť pravdepodobnosť vzniku potravinovej alergie? Ako môžete zistiť, či je váš drobec na niečo alergický? Ako liečiť alergickú reakciu? Zodpovieme vám tieto a ďalšie otázky.

dětské alergie

Ktoré jedlá najčastejšie spôsobujú alergie?

Až 90% alergií majú na svedomí mlieko, vajcia, oriešky, sója, pšenica, ryby a kôrovce.

Máte teda tieto potraviny servírovať svojmu dieťatku, až bude väčšie?

Názory odborníkov na túto problematiku sa rozchádzajú. Časť radí počkať s mliečnymi výrobkami do 12 mesiacov, s vajciami do 2 rokov a s orechami a morskými plodmi do veku 3 rokov.

Iní zas tvrdia, že môžete tieto jedlá podávať v rovnakom čase, ako aj ostatné. Takže aby ste si bola istá, radšej vyčkajte. A to najmä s orechmi a morskými plodmi. Takisto mnohí lekári radia počkať s tuhou stravou do šiestich mesiacov, nie iba do štyroch. Vraj to znižuje riziko vzniku alergie.

Ako zistíte, či má vaše dieťatko potravinovú alergiu?

Dobrá správa pre vás je, že väčšina alergických reakcií vypukne krátko po jedle. Preto je ľahšie si nebezpečné potraviny odsledovať.

Medzi najčastejšie príznaky patrí:

  • žihľavka
  • svrbenie (v ústach, v hrdle, ale aj na tele)
  • oči - slzia a svrbia
  • opuchnuté pery alebo jazyk
  • ťažkosti s prehĺtaním alebo dýchaním
  • nevoľnosť, zvracanie
  • hnačka

Ak máte podozrenie, sledujte poctivo tieto príznaky. Lekár - alergológ - môže dieťatku vyšetriť krv alebo vykonať testy z pokožky.

Aký je rozdiel medzi potravinovou alergiou a potravinovou intoleranciou?

  • Alergia je odpoveď imunitného systému na "nechcené" látky, ktoré telo považuje za "votrelcov". V snahe brániť telo pred týmto jedlom, imunitný systém produkuje chemickú látku - histamín. Tento má na svedomí sprievodné znaky, ako svrbenie či opuchy.
  • Na druhej strane intolerancia ku konkrétnym potravinám nemá nič do činenia s imunitným systémom. S čím ale do činenia má je tráviaci trakt. Telu chýba jeden alebo viac tráviacich enzýmov, potrebných k rozbitiu nejakej zložky v určitej potravine. To spôsobuje podráždenie žalúdka, nadúvanie alebo plynnatosť.

Všetko je to ale tak trochu záludné. Potravinové alergie a potravinová intolerancia totiž môžu mať niektoré spoločné príznaky.

Ako ich teda rozlíšiť?

  • Ukážeme si to na príklade mlieka. Ak má vaše dieťatko potravinovú intoleranciu, po vypití väčšieho množstva mliečka bude jeho bruško nafúknuté a bolestivé.
  • Ak má však na mlieko potravinovú alergiu, na vyvolanie reakcie stačí oveľa menšie množstvo. Reakciu na pokožke môže vyvolať iba niekoľko kvapiek. Takisto deti s intoleranciou na mlieko môžu v pohode zvládať iné mliečne výrobky, syry aj zmrzlinu. Zato tie s alergiou na mlieko nemusia zvládať žiadne produkty s obsahom mlieka.

Ako sa dá potravinová alergia liečiť?

Tu pre vás nemáme až takú dobrú správu. Jediná schodná cesta je daným potravinám sa vyhýbať. Budete sa musieť stať profíkom na rozoznávanie bezpečných potravín. Budete musieť čítať etikety na výrobkoch. A nielen to. Budete sa musieť stať expert na dešifráciu týchto štítkov. Mlieko, vajcia alebo iné alergénne potraviny totiž môžu byť uvedené inými názvami.

Bude moje dieťa už stále alergické na konkrétne potraviny?

Možno nie. Veľa detí, ktoré bojujú s alergiami na mlieko, vajcia či pšenicu, z toho jednoducho vyrastú, keď majú približne 5 rokov. Asi 20 % "orechových alergikov" sa z toho tiež skôr či neskôr dostane. Bohužiaľ, alergia na mäkkýše väčšinou len tak nepominie.

Náš tip!

To, či je vaše dieťatko ešte stále na to či ono alergické, neskúšajte doma rôznymi experimentami. Radšej zájdite ku alergológovi na priebežné otestovanie.

Čo ak vaše dieťatko strašne miluje práve to, na čo je alergické?

Nie je také jednoduché odkontrolovať, čo všetko skončí v žalúdku vášho dieťatka. Preto je dobré mať stále po ruke pripravené detské antihistaminiká. Ak je vaše dieťatko náchylnejšie ku prudkým reakciám, pediater alebo alergológ vám môže predpísať aj alergickú injekciu. Obsahuje steroid, ktorý reakciu zastaví. Ak dávate vaše dieťatko strážiť známym alebo opatrovateľke, uistite sa, že o všetkých alergiách vedia. A tiež že vedia, kde je injekcia v núdzovom prípade.