Detská kresba je zrkadlom do duše

Detská kresba je zrkadlom do duše>

Napadlo vás niekedy pozrieť sa trochu detailnejšie na zdanlivo nesúvislé "čmáranice" vášho malého umelca alebo umelkyne? Detské kresby sú schopné povedať nám, čo deti prežívajú, čo ich teší alebo naopak, čo ich trápi.

Deti často svojimi kresbami vyjadrujú to, čo nevedia povedať slovami. Preto by sme mali ich výtvarným dielam venovať patričnú pozornosť, aby nám neunikla žiadna dôležitá informácia. Zhruba vo veku piatich rokov už sú deti schopné nakresliť tzv. obsahovú kresbu. To znamená, že sú schopné výtvarne zachytiť konkrétne zadanie alebo pred samotným kreslením opísať to, čo sa chystajú preniesť na papier.

isifa-119869368

Aký význam majú jednotlivé obrázky?

  • Deti, ktorým rodičia venujú príliš veľkú pozornosť, kreslia seba ako najväčšiu postavu zo všetkých nakreslených postáv na papieri.
  • Ak sa dieťa nakreslí naopak, ako najmenšie, môže to znamenať, že sa cíti izolované, odmietané alebo dokonca nechcené.
  • Deti všeobecne kreslia jednotlivé osoby tak veľké, aký veľký význam im pripisujú. To je veľmi pozoruhodné, nemyslíte?
  • Nápadne veľká osoba však môže znamenať nielen dôležitosť, ale aj strach či žiarlivosť.
  • Ak dieťa nakreslí "ideálnu" situáciu, napr. kompletnú rodinu, bábätko v mamičkinom brušku, psíka a pod., nemusí ísť o skutočnosť, ale o jeho priania.
  • Je na obrázku postava jedného z rodičov výrazne väčšia, než tá druhá? Znamená to, že väčšia postava je v rodine tou dominantnejšou.
  • Ak si dieťa s niekým nerozumie alebo s ním nedokáže nejako rozumne komunikovať, na obrázku mu nenamaľuje ústa alebo uši.
  • Zaujali vás detaily jednej z postáv? Dalo si s ňou dieťa veľa práce? Vyjadruje tým, že mu na nej záleží a je jeho obľúbenou.

Je jasné, že nie vždy máte dostatok času si jednotlivé obrázky prezrieť, ale skúste to. Ak vás ale nejaká kresba výraznejšie zaujme, porozprávajte sa o nej so svojím dieťatkom. Nechajte ho, aby vám vysvetlilo, čo vlastne chcelo namaľovať. Spýtajte sa ho na prípadné nejasnosti či osobitosti. Možno budete prekvapení!