Deti a mobilné zariadenia: Kedy je na ne ten správny čas?

Deti a mobilné zariadenia: Kedy je na ne ten správny čas?>
Ako inak, reč je o telefónoch, smartfónoch, internete a televízii. Púšťame si ich každý deň a nevieme si bez tohto spojenia so svetom predstaviť už asi žiadnu našu bežnú aktivitu. A čo naše bábätká, batoľatá, predškoláci, deti? Je vhodné zasvätiť ich do tajov televízie a používania telefónov? Pozrime sa na to!

Mobil mamu nenahradí

Každá z nás občas určite využije služby reklamy v televízii. Meniace sa obrazy, hudba, farebnosť zaujme aj to najmenšie bábätko. Tie staršie zase obkukávajú detskú tvorbu, rozprávky či pesničky. A my potrebujeme niečo požehliť, upratať, navariť. Nevadí, zapneme televíziu a povieme deťom, aby pri nej chvíľku strávili čas, pretože my máme prácu. Z chvíľky sa potom niekedy stáva hodinka. Ako si ustriehnuť ten správny čas a zároveň nenechať dieťa napospas výdobytkom dnešnej doby každý deň a nenahradiť svoj dôležitý rodičovský aspekt mobilom?

Ako to vlastne je?

Väčšina pediatrov vám potvrdí, že vývoj detského mozgu sa koná  v prvých dvoch rokoch života. Preto je pre bábätká a batoľatá nevyhnutné, aby v tomto čase zažili množstvo zvukov, interakcií, chutí, vôní, spoznávania okolitého prostredia. Interakcia a hranie s ostatnými pomáha deťom dozvedieť sa o svete navôkol. Aj preto veľa detských lekárov odporúča v prvých rokoch života úplne obmedziť čas tých najmenších strávených pred obrazovkou. Nuž, je to dobrá rada, ale v dnešnom svete je veľmi náročné udržať deti a batoľatá od všetkých televízorov, smartfónov, tabletov, počítačov, ktoré uvidia. Obrazovky nás sprevádzajú takmer všade. V električkách, u lekára, v obchodných domoch, a aj doma. Ako by to teda malo vyzerať úplne najsprávnejšie?
  • Deti do 18 mesiacov by sa mali času a interakcii s obrazovkou vyhnúť úplne
  • Deti medzi 18. a 24. mesiacom môžu stráviť nejaký čas sledovaním obrazovky, ale iba v spoločnosti blízkych osôb
  • Vo veku 2 – 3 rokov sa odporúča čas strávený sledovaním TV či mobilu do jednej hodiny a tiež v sprievode rodiča
  • Predškolákom sa odporúča hodina, samozrejme len v spoločnosti rodiča či starého rodiča, ktorý mu pomôže vysvetliť, čo vidí.
  • Deti medzi 5. a 18. rokom – mali by ste tu dbať na konkrétny čas strávený pri TV, sociálnych médiách, a hrách. Limity sú už skutočne na vás, no každý z nich by sa mal týkať konkrétneho média, ktoré aktuálne dieťa používa
Samozrejme, aj ja, ako mama, viem, aká je realita. Ak už teda trávim s dcérkou nejaký čas pri TV, snažím sa jej vybrať také programy, vďaka ktorým s ňou môžem tráviť plnohodnotný čas a niečomu ju naučiť.

Tipy ako tráviť čas pri TV obrazovke a mobile

Zamerajte sa na interaktívne, prípadne aspoň trošku edukačné videá a programy, vďaka ktorým strávite čas spolu, nie oddelene. Nedovoľte, aby sa dieťa na obrazovku dívalo samé. Produktivitu vášho batoľaťa zvýšite práve vtedy, ak budete konkrétny program sledovať spolu s ním a učiť ho novým veciam. Stanovte správny čas pri obrazovke aj sebe samému. Staršie deti budú mať krásny príklad, že ste pre nich dôležitejšie, ako nejaký váš obľúbený program a zároveň bude vidieť, že hranice platia aj pre vás. Hľadajte zaujímavé aplikácie na internete, a zistite, ktoré sú skutočne užitočné a nebudú vás a vaše deti stáť premrhaný čas. Nezabudnite, že aj keď TV a mobil pre vás predstavujú dobrý spôsob, ako narýchlo upratať, výdobytky dnešnej doby vašu osobnosť nenahradia.

Extra tip

Vedeli by ste si televíziu predstaviť na úplne inom mieste v dome ako v obývačke? Poznám rodinu, ktorá ju má na chodbe. Nikoho neláka zapnúť, a ak aj zapnutá je, nikomu sa nechce tráviť čas v chodbe, ale v  kuchyni a obývačke, kde je pochopiteľne zídená celá rodina. Samozrejme, neradíme vám, aby ste si televíziu presunuli na chodbu. Budeme radi, ak budete tráviť čas so svojimi deťmi stále, aj pri pozeraní TV! Byť spolu je predsa vždy lepšie, ako byť od seba! Autorkou článku je naša ambasádorka Stanka, mama malej Terezky :)