Deň Zeme: Čo všetko by ste mali vedieť o EKO a BIO výrobkoch?

Deň Zeme: Čo všetko by ste mali vedieť o EKO a BIO výrobkoch?>
Snažíme sa byť BIO a EKO, čo to ale v skutočnosti znamená? Ktoré výrobky možno na našom trhnu dostať v tejto kvalite, čo sa s nálepkou BIO alebo EKO neoplatí kupovať? To všetko a ešte viac sa dozviete v našom dnešnom článku.

Čo vlastne znamená BIO kvalita?

Bohužiaľ, neexistuje jednoznačná odpoveď, či je BIO naozaj jediná zdravá a správna alternatíva. Radi vám však zodpovieme otázky, ktoré by do tejto zahmlenej témy mohli priniesť viac svetla. Rozhodnutie, čo je najlepšie pre vaše dieťatko, však necháme na vašej osobnej voľbe.

Bio potraviny sú potraviny, ktoré rastú či boli vyrobné bez použitia antibiotík, rastových hormónov, geneticky modifikovaných komponentov a väčšiny konzervačných pesticídov. Ekologickí poľnohospodári používajú tradičné poľnohospodárske metódy, hnojivá, ktoré nie sú vyrobené zo syntetických zložiek a čistiarenských kalov.

Menej pesticídov v našich telách

Mnoho odborníkov sa zhoduje, že deti, ktoré jedia stravu z biopotravín majú oveľa menšiu mieru pesticídov (štúdie dokázali, že až 6x menšie množstvo) v ich telíčkach, než deti, ktoré papajú konvenčne vyrobené potraviny.

Organické potraviny sú tiež, podľa mnohých múdrych odborníkov, výživnejšie. Obsahujú viac vitamínov C a antioxidantov. Bio ovocie má, napríklad, až o 58 % viac antioxidantov ako jeho neorganickí súputnici. BIO stravou tak môžete účinnejšie predísť ochoreniam srdca vášho dieťatka. Organické mlieko tiež obsahuje viac omega-3 mastných kyselín, než klasické mlieko. Tieto kyseliny tiež chránia detské srdiečko pred ochoreniami a zlepšujú jeho mozgový vývin.

Nie je BIO ako BIO

Pri výbere však buďte všímaví, pretože aj BIO kvalita sa môže líšiť. Väčšina BIO produktov sa vyrába bez použitia pesticídov. Avšak Európska Únia dovoľuje v ekologickom poľnohospodárstve použitie obmedzenej škály pesticídov. Preto si dajte pozor, keď premýšľate nad tým, po ktorom BIO produkte siahnúť. Zakaždým si pozorne prečítajte zloženie. Niektoré ekologické výrobky obsahujú vysoký podiel tuku, cukru či soli.

Aké teda máte BIO možnosti?

Ak zvažujete prejsť aj so svojím dieťatkom na BIO stravu, máte hneď niekoľko možností:

  1. Bývate v domčeku s dostatočne veľkou záhradkou? Máte vyhraté. Ak to práve dovoľuje sezóna aj počasie, môžete začať sadiť.
  1. Bývate na sídlisku v bloku. Môžete navštíviť najbližšieho miestneho farmára alebo farmárske stánky a zistiť, čo ponúkajú.Hipp BIO nemliečna kaša
  1. Ak radšej nakupujete pohodlne všetko pod jednou strechou, na trhu (nie síce na tom farmárskom) je dnes už viacero špecializovaných BIO značiek so širokým výberom produktov.
Medzi najkvalitnejšie na našom trhu patrí HiPP. Okrem spomínaných európskych štandardov, prechádzajú výrobky tejto značky prísnymi vnútornými kontrolami. HiPP BIO pečať je zárukou mimoriadnej BIO kvality, za ktorú osobne ručí Claus Hipp. Zaručuje najvyššiu parametre a prevyšuje aj požiadavky EÚ na ekologické poľnohospodárstvo, pretože sa BIO produkcii venuje už viac ako 60 rokov. Okrem toho pri výbere surovín značne presahuje prísne požiadavky zákona na výrobu mliečnej výživy: výrobky prechádzajú viac ako 260 kontrolami: od surovín pre výrobu až po finálny výrobok.

Cenový rozdiel je nepatrný

Na úvod bolo naším zámerom priniesť zoznam pre a proti BIO výrobkov. Dospeli sme však ku záveru, že dôvody, prečo nevyskúšať BIO sa ťažko hľadajú. Určite už každý z nás stál v supermarkete na oddelení s čerstvou zeleninou a ovocím pred regálom s BIO produktami.

Pri pohľade na ceny sa nám zrak párkrát pretočil a zvážili sme, či sa do toho naozaj oplatí investovať. Na druhej strane si však porovnajte ceny bežných príkrmov pre tých najmenších a príkrmov v BIO kvalite. Zistíte, že rozdiely sú nepatrné. V takomto prípade sa už predsa do toho zdravšieho, ekologickejšieho a čistejšieho oplatí investovať, čo myslíte? Najmä ak sa jedná o zdravie naších najmenších drobcov.

Čo v bio kvalite kúpite?

Žijeme v dobe, kedy "fičia" všetky výrobky z bio chovu, bio ovocie či zelenina sa preferuje pred tými zo supermarketov. Čo v bio kvalite skutočne môžeme kúpiť?
  • Dojčenská výživa
Deti jej konzumujú veľké množstvo. Spracovaním a varením sa mlieko prípadných chemických látok nezbavuje. Ak je to preto možné, nakupujte organickú dojčenskú výživu.
  • Mäso a hydina
Výrobky v BIO kvalite vám zaručia, že zvieratá neboli vykrmované stravou, ktorá obsahovala antibiotiká proti šíreniu chorôb ani syntetické hormóny na urýchlenie rastu.Babybio Croissance
  • Niektoré druhy ovocia a zeleniny
Niektoré druhy obsahujú vyššie množstvo pesticídov. Napríklad, najmä u detí obľúbené, jablko, broskyňa a mrkva sa držia na popredných pesticídových rebríčkoch. Naopak pri ovocí a zelenine, ktoré obsahujú nejedlú šupku, kvôli pesticídom nemusíte stresovať. Produkty ako melón či baklažán by mali byť viac menej v suchu.
  • Mlieko a mliečne výrobky
V rovnakých podmienkach sa chovajú aj zvieratá na konvenčné mlieko a mliečne výrobky. Čím vyšší je obsah tuku, tým viac chemických látok môže dané mlieko obsahovať. A bábätka pijú veľa plnotučného mliečka. Pre detailnejší prehľad prinášame "Zoznam najšpinavších a najčistejších potravín" 12 TOP pesticidových megabômb: broskyne, jablká, paprika, zeler, nektarinky, jahody, čerešne, kel, hlávkový šalát, dovezené hrozno, mrkva, hrušky Tieto produkty naopak, obsahujú menej pesticídov: cibuľa, avokádo, kukurica, ananás, mango, špargľa, sladký hrášok, kiwi, kapusta, baklažán, papája, vodný melón, brokolica, paradajky, sladké zemiaky.

Poznáte eko mamičku a bude mať sviatok?

Blíži sa Deň matiek. Mamičky, či sú to už naše vlastné, budúce mamičky alebo kamarátky, ktoré už deti majú, odbarovať ich niečím, čo spĺňa ich životnú filozofiu je na nezaplatenie. Čo všetko im môžete darovať?

  • Eko plienky
Naty vlhčené obrúskyAk je mamička fanynka látkových plienok  je to skvelý tip na darček. Dopriať si môžete kvalitné vysoko-gramážne bavlnené či bambusové plienky, ale aj vkladačky, vrchné nohavičky či nohavičkové plienky. Pokiaľ nepatrí obdarovaná medzi zanietené látkovkárky a nerada perie, je tu aj ďalšia alternatíva. Vedeli ste o tom, že sú na trhu aj jednorazové bio plienky, s ktorými budete šetrná k vášmu dieťatku, ale aj k životnému prostrediu? Pozrite sa aj na hodnotenie plienok NATY >>
  • Prírodná kozmetika
Každá eko mamička si potrpí na kvalitnú prírodnú kozmetiku. Doprajte jej na Deň matiek špeciálnu starostlivosť o vlasy, pleť a celé telo s kozmetikou priamo z prírody. A pre lepší pocit, zožeňte niečo prírodné aj pre svoje dieťatko - príkrmy, kozmetiku, mliečka – a hneď vám budú do krásy rásť budúce eko deti. Samozrejme, za BIO produkty síce vyhodíme viac, ale cítime sa vďaka ním lepšie. A nielen my, ale aj životné prostredie.
  • DIY darčeky
Darčeky pripravené vlastnými rukami nám často vyčaria väčší úsmev na tvári, ako by sme si vôbec mohli myslieť. Každá eko mamička miluje recykláciu a všetko, čo je spojené s projektmi typu „Urob si sám...“, pretože aj vďaka tomu recykluje a chráni planétu. Jedným z nápadov sú nepochybne vlhčené obrúsky, ktoré môžete vyrobiť spolu, takže okrem toho, že strávite spolu nejaký čas, vyrobíte niečo, čo dotyčná mamička ocení.