Deň, kedy začnete milovať svoje dieťa - tajomstvo oxytocínu!

Deň, kedy začnete milovať svoje dieťa - tajomstvo oxytocínu!>
Už ste o oxytocíne počuli? Tento hormón je tiež nazývaný tiež hormónom lásky, vernosti a dôvery. Hrá kľúčovú úlohu v období tehotenstva, pri pôrode, počas celého materstva a tiež ovplyvňuje medziľudské vzťahy. Poďme si o ňom prezradiť viac!

Počatie

Už samotné počatie je významne ovplyvnené týmto hormónom. Pri dráždení intímnych partií ženy sa zvyšuje jeho produkcia a to spôsobuje sťahy maternice, ktorá do seba nasáva spermie. Tým sa zvyšuje funkcia vaječníkov a podporuje tento proces oplodnenia vajíčka. Zaujímavé je, že podľa výskumu na Univerzite v San Franciscu majú ženy, ktoré sú vo vzťahu spokojné hladinu oxytocínu vyššiu, než ženy bez partnera alebo ženy v nespokojnom vzťahu. Jeho hladinu znižuje nebezpečenstvo a stres, naopak zvýšenie jeho produkcie docielime dotykmi a maznaním.

Vplyv v tehotenstve

Jeho úloha je v tehotenstve nezastupiteľná, vďaka oxytocínu drží bábätko po celú dobu tehotenstva svoje bezpečné miesto v maternici, pretože zaisťuje, že sťahy maternice vedú smerom dovnútra. Naopak pred pôrodom dochádza vďaka tomuto hormónu k opačnému efektu, sťahy maternice smerujú von - maternicové hrdlo sa začne otvárať. Podľa štúdií, ženy, ktoré mali počas celého tehotenstva vyššiu hladinu oxytocínu preukazovali voči svojmu bábätku láskyplnejšie a trpezlivejšie správania.

Pôrod

Oxytocín je pri pôrode dôležitý, pretože určuje silu a rytmus kontrakcií. Jeho hladina je pri pôrode veľmi vysoká, najmä v momente, keď detská hlavička začne tlačiť na steny ženských genitálií a kontrakcie sú najsilnejšie. Ale úplné vyvrcholenie hladiny tohto hormónu je, keď si mamička položí prvýkrát svoje bábätko na brucho. V tomto silnom okamihu je jeho hladina dokonca vyššia, než u samotného pôrodu. Je to okamih vzájomného zamilovania sa. A práve v tomto nezabudnuteľnom okamihu sa začínajú utvárať vzájomné putá lásky medzi matkou a jej dieťaťom. Aj toto má na svedomí práve oxytocín. Ovplyvňuje tiež samotné dojčenie - vyvoláva sťahy hladkých svalov v mliečnych žľazách a tým sa začína uvoľňovať materské mlieko.

Oxytocín a bonding

Vedci preukázali súvislosť medzi týmto hormónom a bondingom. Ukázalo sa, že počiatočná hladina oxytocínu v prvom trimestri má obrovský vplyv na neskorší vzťah matky k dieťaťu. Mamičky s vyššími hodnotami mali po pôrode k dieťaťu vrelší vzťah. Prejavovalo sa to napríklad väčšou trpezlivosťou, ale aj staroslivosťou a kontrolou.

Umelý oxytocín (Pitocin) pri pôrode

Jedná sa o syntetickú náhradu za prirodzený oxytocín pri pôrode, ktorý je podávaný rodičke vnútrožilovo. Pitocin sa používa na urýchlenie pôrodu z dôvodu
  • slabé činnosti maternice
  • odtoku plodovej vody s nutnosťou vyprovokovať činnosť maternice
Jeho použitie pri pôrode by malo byť vždy odôvodnené, pretože so sebou môže niesť aj riziká. Ide o neprirodzený zásah do pôrodu a jeho účinky nie sú rovnaké ako u prirodzeného uvoľňovania oxytocínu - prírodný oxytocín je uvoľňovaný v pulzáciach, kdežto pitocin kontinuálne skrz infúziu. Aké môžu byť riziká po podaní pitocinu?
  • jeho použitie môže narušiť harmóniu matkiných hormónov počas pôrodu
  • kontrakcie po podaní pitocinu sú silnejšie, dlhšie, častejšie a bolestivejšie
  • po podaní môže byť u dieťaťa väčšie riziko novorodeneckej žltačky
  • môže sa vyskytnúť nízka tepová frekvencia plodu
  • novorodenecké retinálne krvácanie
  • poškodenie centrálneho nervového systému či mozgu dieťaťa
  • smrť plodu
  • môže oddialiť spustenie laktácie
Prajem vám, aby váš pôrod prebehol čo najbezpečnejšie a gejzíry oxytocínu vás zavalili ako lavína :-) zdroj: Doba jedová, prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.