Dajte si v lete pozor na mykózy

Dajte si v lete pozor na mykózy>
Gynekologické ordinácie sa každoročne v týchto mesiacoch začínajú plniť. V letnom období totiž ženy sprevádzajú opakované príznaky, ako sú nepríjemné výtoky, svrbenie a bolesti. Čo ale stojí za zvýšeným výskytom mykóz? Kvasinkové infekcie, ako sa tiež mykózam hovorí, majú rôzne príčiny. Prísť k nim môžete počas kúpania v znečistených rybníkoch alebo chlórovaných bazénoch, kvôli upnutým, nepriedušným nohaviciam, ale aj kvôli fyzickej únave, stresu a nedostatočnej alebo naopak prehnane starostlivej hygiene. Na akútne štádium mykóz zaberajú tzv. antimykotiká. V poslednej dobe ale lekári čím ďalej častejšie pripomínajú, že za opakovanými mykózami môže byť aj znížená imunita. Je preto potrebné imunitu podporovať, napríklad vhodnými vitamínmi.

Bavlnené spodné prádlo

Stavte hlavne na pohodlnú bielizeň a priedušné oblečenie. Toto totiž znižuje riziko výskytu mykóz a napomáha regenerácii slizníc. Čipky, satén alebo akékoľvek umelé vlákna sú síce krásnymi materiálmi, ale v lete nepatria medzi tie najvhodnejšie. Ak trpíte na mykózy, tak na celodenné nosenie používajte bielizeň zo 100% bavlny. Navyše, ak nohavičky po praní vždy vyžehlíte, zničíte tým nežiadúce baktérie.

Aviváž radšej vynechajte

Neodporúča sa tiež používať na spodnú bielizeň aviváž, pretože by mohla pokožku zbytočne dráždiť. Ženskému zdraviu neprospieva ani, ak nosíte príliš tesné džínsy alebo nohavice. Úzke oblečenie totiž vytvára dokonalé prostredie pre vznik nepríjemných baktérií. V lete si preto radšej doprajte voľnosť a vzdušnosť, aby pokožka mohla voľne dýchať.

Rozlúčte sa s mydlom

Majte na pamäti, že klasické mydlo je dobré maximálne tak na ruky či telo. Intímne partie sú ale nesmierne citlivé, a tak by ste mali používať len tie prostriedky, ktoré rešpektujú citlivé pH intímnych miest. Parfumované sprchové gély alebo alkalické mydlá môžu dráždiť citlivú, intímnu pokožku i sliznicu, a vyvolať tak infekčné problémy. Výborné sú preto gély s obsahom kyseliny mliečnej, s tea tree olejom alebo ružovým olejom. Rešpektujú totiž špeciálne, citlivé prostredie ženských partií. Najmä teraz by preto ženy pri sebe mali nosiť špeciálne obrúsky, ktoré sa používajú po každej toalete. Nielenže vás osviežia, ale zároveň tiež ochránia pred vznikom nepríjemného zápalu.

Po kúpaní sa vysprchujte

V neposlednom rade aj chlór, s ktorým sa bežne stretávate v bazéne či na kúpalisku, dokáže napáchať veľké škody. Preto sa po každej návšteve bazéna dôkladne osprchujte čistou vodou. Rovnako tak urobte, ak navštívite prírodné kúpalisko. Tam síce voda nie je chlórovaná, ale naopak, môže byť plná baktérií.