Cumlík - používate ho správne?

Cumlík - používate ho správne?>
Priznám sa, že som nikdy nebola proti cumlíkom. Keď som v nemocnici zistila, že je moja Terezka extra krikľúň, hneď mi napadlo, že nás cumlík možno zachráni. Dávali sme jej ho celé tri mesiace a ona ho odmietala. Pokiaľ ale aj vy uvažujete o tom, že vášmu dieťaťu ponúknete cumlík, mali by ste ovládať pokyny pre správne používanie a poznať výhody aj nevýhody. Poďte sa s nami dozvedieť viac.

Upokojujúci prostriedok

To je asi najdôležitejšie. Niektoré deti sa pri saní z prsníka upokoja. Iným to však nestačí. Stále by sa objímali, hojdali, nechali nosiť.. Práve vtedy by ste mali zvážiť cumlík. Dávajte však pozor, aby cumlík nenahradil kŕmenie a vašu starostlivosť. Cumlík vaše dieťatko upokojí a ľahšie s ním zaspí. To sú jeho výhody. K tomu sa pripočítava ďalšie plus - znížené riziko SIDS (náhleho úmrtia dieťaťa), a to práve vtedy, keď sa dieťa tesne pred spaním upokojí cumlíkom. Okrem toho je to lepšie, akoby si cmúľalo palček. 7bc42e3fd7be85c24fe7a21b0650bd48

Má aj nevýhody

Hoci môže byť cumlík vašou záchranou, niekedy môže spôsobovať problémy. Jedným z nich je zvýšené riziko infekcie stredného ucha. 437e68772c18163649b81bf268bfd762Medzi ďalšie nevýhody môže patriť znížené množstvo mlieka - sanie z prsníka a cumlíka sú totiž dve odlišné veci. Najvhodnejšie by bolo dieťaťu ponúknuť cumlík až keď bude zvládať sanie z prsníka - teda počas prvého mesiaca života, jednoducho po rozbehnutí laktácie. Ak ste v nemocnici, nezabudnite upozorniť sestry, že si neželáte používanie akýchkoľvek náhrad, aby ste dokázali dojčenie rozbehnúť. Vaše rozhodnutie by mali rešpektovať.

Ako cumlík používať

Aby ste sa vyhli tomu, že vaše dieťatko bude s cumlíkom pobehovať ešte v troch rokoch, mali by ste ho správne používať. Nedávajte mu ho vždy, keď si ho pýta, choďte na to rafinovane. _vyr_556A106607Ukľudňujte ho aj prostredníctvom iných vecí - nosičom, maznaním, čičíkaním. Cumlík nepriväzujte ku krku alebo k postieľke vášho dieťatka, aby nedošlo k uduseniu. Používajte len špeciálne klipy na cumlík, ktoré vám môžu uľahčiť jeho neustále hľadanie.

3800929-8426420024167-PESVývoj chrupu

Zubní lekári bijú na poplach, ak dieťatko používa cumlík dlhšie ako dva roky. Vtedy to totiž môže mať vplyv na vývoj chrupu. Samozrejme, že odnaučovanie nie je ľahké. Skúste to postupne.

Záver

Dôležitá a podstatná je aj starostlivosť o cumlík. Nikdy z neho neodstraňujte nečistoty tým, že si ho dáte do úst. Vždy ho opláchnite špeciálnym prostriedkom alebo len v čistej vode. Ak je cumlík opotrebovaný, kúpte nový. Veríme, že sa vám zoznámenie s cumlíkmi páčilo :-) Prajeme vám správny výber a príjemné používanie.